Spademanns Leksikon
Seal USA.png

Skulle det være et par håndmadder? General Zachary Taylor, det sidste mandfolk på præsidentposten i 11 år. Dog lidt for glad for kirsebær og kold mælk.

Zachary Taylor - fødtes den 24. november 1784, så det er en gammel skrapsak vi har fat i her. Han døde den 9. juli 1850. Kendt for en glorværdig militær karriere og en lillebitte præsidentperiode, som USA's præsident nr. 12. Slaveejer.

Zach var den første præsident, der aldrig tidligere havde forsøgt sig som politiker. Han havde potentiale til at blive præsidenten, der førte nordstaterne sejrrigt igennem en borgerkrig med sydstaterne. Men det fes ud i sandet, bare fordi det blev så skide varmt den 4. juli 1850.

30px-Cquote1 svg.png
Om jeg husker general Taylor? Gu' husker jeg ham... Han sad dér i sit uvaskede tøj med stråhat på sin lesbiske hest, mens kuglerne fløjtede om ørene på ham og sang "Whenever God shines his light" på perfekt aramæisk. Skæg fyr, helt igennem!
30px-Cquote2 svg.png
Van Morrison


Bouncywikilogo.gif
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Zachary Taylor.

Den ungdom, den ungdom[]

Zach voksede op på en bomuldsfarm i Virginia. Hans far havde omkring 26 slaver, alle af afrikansk oprindelse[1] der fik tæsk, pisk og knækpølse, når det passede den gamle. Zach klarede sig halvråddent i skolen, men det har andre præsidenter jo også gjort og alligevel klaret sig aldeles storartet.

Krigeren Zach[]

Den modige Zach havde en strålende soldaterkarriere og masser af kanoner. Han tævede de indianere, der formastede sig til at gøre krav på den jord, som regeringen havde lovet dem og overtog kommandoen på Fort Knox[2], da kommandanten stak af med halen mellem benene.

Indianerhøvdingene Tecumseh og Black Hawk overgav sig personligt til Zach, fordi han var så stor, modig og mandig - og fordi de havde hørt, at han var glad for at få en lille høvdingefjer på.

I 1841 blev han kommandør over unionens sydstatshær, fordi han var så god til at slå på tæven og ikke stak op for bollemælk.

I krig med Mexico[]

I 1845 blev Texas indlemmmet i De Forenede Stater. Det blev mexicanerne selvfølgelig sure i sombreroen over, for de ville da gerne have haft Texas, de havde bare glemt at spørge, så det var meget uretfærdigt, var det!

Med et utal af kanoner lavede Zach kanonføde ud af de talmæssigt overlegne mexicanske styrker i slaget ved Palo Alto og senere ved Monterrey. Derpå bad han den overlevende del af kanonføden om at fise hjem til moar, men han glemte at afvæbne dem, hvilket ikke var så heldigt, da fred og fordragelighed ikke ligefrem var deres motto.

Bouncywikilogo.gif
For dem uden humor, har de engelsktalende "eksperter" hos Wikipedia en dum og kedelig artikel om The Alamo (2004 film).

I slaget ved Buena Vista i 1847 slog Zach den mexicanske general Antonio López de Santa Anna[3], selv om Zach kun rådede over 6000 mænd, mens Santa Anna havde hele 20.000 platfødder under sig.

Slaget gjorde generalen til en folkehelt på linje med George Washington og Andrew Jackson. General Anna måtte stikke sit fjollede pigenavn skråt op og fise hjem til sine tortilla'er.

Præsident[]

Sådan en populær general og indianer/mexicanerslagter som Zach var selvskreven som præsidentkandidat i en tid, hvor modsætningen mellem slaveholderne og niggerelskerne var ved at føre til krig.

Han havde godt nok ikke stemt i hele sit liv eller for den sags skyld blandet sig i politik. Men nu var han jo en folkehelt, så valget var nærmest en formssag. Selv om han havde hele to modkandidater, vandt han stort under sloganet "Gamle mænd med store kanoner!"

Som præsident var Zach meget tæt på at tage det opgør med slavestaterne, som Abraham Lincoln endte med at tage 11 år senere.

I februar 1850 holdt Zach en konference med en flok sydstatsledere, der truede med at trække sig ud af De Forenede Stater. På sin sædvanlige diplomatiske måde svarede Zach, at de var en forpulet flok rebeller, og at han personligt ville lade dem dingle for enden af et reb, hvis der ellers var mere pis med dem.

Så holdt de kæft et stykke tid, indtil rækken af slappe præsidenter fra Millard Fillmore til James Buchanan fik dem til at vejre morgenluft.

For Zach's tid på Guds grønne jord var hastigt ved at rinde ud.

Bemærk hvordan flere af familien sveder ved Zacks seng.

Farvel og tak[]

På USA's nationaldag, den 4. juli var det så varmt i vejret, at ens bare røv blev til stegt bacon, hvis man viftede ud af vinduet med den i bare fem minutter.

Zach Taylor ku' bare ikke ta' det, så han drak 9 l vand, åd ½ kg kirsebær og drak 4 l ismælk. Om natten begyndte en slem hoste, som bare ikke ville holde op.

Fem dage senere sendte et ekstra kraftigt hosteanfald ham baglæns ud af vinduet, ned iblandt en flok vilde heste, der trampede ham i stumper og stykker, hvorefter indianerne huggede hans skalp af og brugte hans tarme som slips.

Begravelsen foregik fra vor Frue kirke, 2. sal til højre.

Var det mord?[]

Som sædvanlig, når en præsident døde i sin bedste alder, kom der flere konspirationsteorier på banen.

Den mest troværdige konspirationsteori går ud på, at det var de onde sydstatsfolk, der havde lavet hedebølgen, der endte med at tage livet af præsidenten.

Teorien blev i 1986 fuldt bevist, da en indkøbsseddel fra sydstatsmanden Esajah Esanoh Willamson blev fundet i en papirkurv på Blegdamsvej:


Asken af de skyldige blev gravet op og brændt.

Noter[]

  1. Et forsøg med import af danske slaver faldt ikke heldigt ud. De fortrak konstant ind i skyggen for at ryge Cecil og drikke bajere.
  2. Det var inden den blev fyldt med guldbarrer. Dengang var det bare marsbarrer.
  3. Jeps, den selv samme general, der havde slagtet bowie-knivens opfinder James Bowie og David Crockett i slaget ved Alamo.


Tjim-didi-dim-dididididi-da-daaa!HAIL TO THE CHIEF! Tjim-didi-dim-dididididi-da-daaa!
George Washington · John Adams · Thomas Jefferson · James Madison · James Monroe · John Quincy Adams · Andrew Jackson · Martin Van Buren · William Henry Harrison · John Tyler · James K. Polk · Zachary Taylor · Millard Fillmore · Franklin Pierce · James Buchanan · Abraham Lincoln · Andrew Johnson · U.S. Grant · Rutherford B. Hayes · James Garfield · Chester Arthur · Grover Cleveland · Benjamin Harrison · Grover Cleveland · William McKinley · Theodore Roosevelt · William H. Taft · Woodrow Wilson · Warren Harding · Calvin Coolidge · Herbert Hoover · Franklin D. Roosevelt · Harry S. Truman · Dwight D. Eisenhower · John F. Kennedy · Lyndon B. Johnson · Richard Nixon · Gerald Ford · Jimmy Carter · Ronald Reagan · George H. W. Bush · Bill Clinton · George W. Bush · Barack Obama · Donald Trump