Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Her ser vi en flok ryler[1], der basker rundt og forvirrer turisterne. Sølv Sol, kaldes fænomenet, der har givet inspiration til discodans.

Vadehavet ligger og plasker rundt som en del af Nordsøen. Området strækker sig fra Ho Bugt ved Esbjerg ned til den hollandske by Den Helder og er mest kendt for sin tissemand sit tidevand. Den danske del af Vadehavet blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2014, fem år efter resten af Europas Vadehav, fordi der ikke var støvsuget ordentligt bag klitterne.

Vadehavets dannelse[]

Vadehavet er dannet af smeltede isterninger fra Weichel-istiden for mindst 12.000 år siden, så garantien er udløbet. De kloge mener, at isen stille og roligt smeltede, så jord, sten, meteorer, pornoblade og dværgdinosaurusser gled ned langs Europa og ud i Den Helder, ja, tyngdekraften har skylden for meget, ikke mindst min hængerøv.

30px-Cquote1 svg.png Så gå dog hjem IS! 30px-Cquote2 svg.png
Sure Børge


Et andet hold af eksperter på området (lokalområdet altså), mener at Vadehavet er opstået fordi folk har "jogget i det" længe nok. Faktisk arbejder disse videnskabsmænd ud fra tesen om at Vadehavet startede med at være en ø (i samme stil med, dog større end, Fanø), og at denne langsomt er blevet "vadet ned" indtil vandet kom til at oversvømme den, deraf navnet.

"Har du nu trådt i det igen?"

~ Lars Tyndskid om Vadehavet


Hvad består Vadehavet af?[]

Det er selvfølgelig mest menneskelig afføring og brugte kardoner foruden en hel del vand, men det kan populært opdeles i det vi eksperter kalder delbassiner:

 • Grådyb mellem Skallingen og Fanø,
 • Knudedyb mellem Fanø og Mandø,
 • Juvre Dyb mellem Mandø og Rømø,
 • Lister Dyb mellem Rømø og Sild.

Disse bassiner virker som naturlige afvandingskanaler, der sørger for at vandet i Vadehavet altid har den fornødne fugtighed.

Men Vadehavet får såmænd også tilført sved fugt fra Vesterhavet, når det fx er højvande eller stormer, så hatten er ved at blæse af. Også de mange lækre åer[2] lader vandet direkte ud i Vadehavet. Her skal vi kun nævne de allervigtigste, nemlig dem der har deltaget i den evindelige årlige fundraising på Wikipedia:

Bolle-Åse
Din egen lille trækfugl tæt på Vadehavet
www.bolleaa.dk

Tidevand!
Stor udvalg af Bjørn Tidevand-melodier, ikke mindst lille sommerfugl
dinmusikmand.dk


Googlead.png


 • Varde å med tilløb,
 • Holsted å og Sneum å,
 • Kongeåen,
 • Ribe å med tilløb
 • Rejsby å,
 • Brede å med tilløb,
 • Vidåen med tilløb.

Som det ses er der flere af de mindre åer der er nødt til at tage tilløb for at kunne pisse helt over i Vadehavet. Det er ikke noget vi mobber dem med, det bliver højst til lidt tilsvining på Facebook.

Tidevandet[]

Vadehavet er meget ofte ramt af tidevand. Nogle gang går bølgerne højt, andre gange er det ren ebbe. Det hele er månens skyld, den hiver og trækker i det arme vand, så det skvulper op og ned hele tiden. Men hvis der kommer orkan, ja, så bliver det hele endnu værre, der er målt 4 meter højt tidevand under orkanen Ballelars, der hærgede Esbjerg i 1972.

Almindeligvis er forskellen på højvande og lavvande ved Ribe halvanden meter[3], fra øverst til nederst.

Men det er ikke bare skvulp i nederdelen det hele; tidevandet fører sand og døde tanglopper ind i de lavlandede områder, vaderne, så sæler, pingviner og andre hysteriske husmødre kan fodre deres afkom med den allerfedeste økologi fra den næringsrige marsk, der i øvrigt vokser med et par centimeter om året - i hvert fald på Rømø - noget som ikke mindst fruen på øen er glad for. Det kaldes slik. Altså bundfaldet, ikke.

Når marsken er blevet så høj, at den ikke længere oversvømmes uanset hvor meget tidevandet puster sig op, vokser den ikke mere, nogenlunde ligesom vort bruttonationalprodukt.

Planteliv[]

Vadernes planter er specielt hårdhudede, så de kan klare sig i det ekstreme miljø. De skal både kunne tåle at stå i vand til over ørerne og at være fuldstændigt tørlagte. Og så er der alt saltet, ja, mellem 25-35 promille, mere end nok til at få taget kørekortet, hvis ellers man stadig havde et. De steder, der skiftevis står under vand og tørrer ud, har et saltindhold der er så højt, at selv grillbarens overgearede pomfritter virker flade ved siden af.

Et større røvdyr forsøger at fange en brunøjet hakkemalle ved hjælp af en tebakke.

Dyreliv[]

30px-Cquote1 svg.png Grrrrrrrr! 30px-Cquote2 svg.png
Din kone


Dyrene i Hakkebakkeskoven Vadehavet er lige så hårdføre som planterne. Enten står de i vand op til Rådhustårnet eller også tørster de så voldsomt, at de er lige ved at bede om en Tuborg. Det er mest røvrovdyr der boltrer sig i vaderne, ikke mindst søstjerner, måger, alligatorer og andre større rovdyr. Mad er der nok af, hvis ellers man er til kiselalger, plankton eller mudder. Vadehavet er derfor et af verdens 10 vigtigste vådområder, hvis det selv skal sige det, den lille blærerøv.

Der er selvfølgelig også dyr, der ikke er egentlige rovdyr, men kan være mindst lige så usympatiske alligevel. Her tænker vi ikke mindst på Almindelig Ryle, der lånte 25 kroner i forrige uge og stadig ikke har betalt tilbage. Sidst vi talte samtlige fugle i hele Vadehavet blev det til 10.421.321 vadefugle, gæs, ænder og måger, selv om mange af mågerne ligner hinanden så meget, at vi ikke kan være helt sikre på, at de ikke talt dobbelt op. Vi har dog lært af disse vanskeligheder og vil fremover foretage optællingen ved navneopråb.

Trækfugle[]

Skønsmæssigt passerer over 300.000 trækfugle gennem området hvert år, så det kan ordentlig mærkes, hvis der er vadehavsarbejde eller er indsat vadehavsbusser, så hele trækket bliver forsinket. Det går ikke mindst ud over den mørkbugede knortegås, der helst vil have turen overstået så hurtigt som muligt, især når der er bold i fjerneren. Måger er der også en del af, de spiser de små krikællinger, så lede er de bare.

Selv om byrådet i Ribe har gjort sin hensigt lysende klar, så er der ikke for 5 øre respekt at hente fra de satans måger.

Blandt de mange trækfugle har vi valgt at nævne dem med de sjoveste navne:

 • Sædgåsen
 • Bramgåsen
 • Knortegåsen fra før
 • Krikanden
 • Den store kobbersneppe
 • Rødbenet
 • Mudderkliren
 • Mosehornuglen
 • Bjerglærken
 • Bælgøjet hjerneskade.

Pattedyr[]

Den spættede sæl holder gerne til i Vadehavet, mest på højsanderne, hvor den ligger og ammer sine møgunger, inden skolesæsonen starter igen. Det anslås, at der er mellem 900-1000 sæler derude, hvis ikke flere eller færre.

Fredning[]

Den danske del af Vadehavet, fra Ho Bugt til den tyske grænse, blev fredet som naturreservat helt tilbage i 1985. Det er derfor strengt forbudt at skyde sæler eller sortbrogede havgasser, ligesom al færdsel udenfor cykelstierne er forbudt. Man kan dog, hvis man søger om dispensation, få lov at fløjte en lille en af Carl Nielsen, når man går forbi. 2 gange

Se også[]

 • At blive klippet, din skide hippie
 • De andre danske bidrag til Melodi Grand Prix verdensarvslisten

Fodnussere[]

 1. Dem der flyver lavest kaldet "underrylere". Gæt hvad de, der flyver bagest, kaldes.
 2. Bolle-å'er, nam-nam!
 3. Målt på strømpesokker.