Spademanns Leksikon

Har du et problem? Har Danmark et problem? Er Problemet dig, måske? Inden vi går til yderligheder som fx at løse problemet, så lad os lige klappe hesten. Det skal tænkes igennem det her. Vi nedsætter et udvalg, så vi kan få en løsning, der er klar, timet og tilrettelagt.

Et hurtigtarbejdende udvalg nedsat i 1901 skulle se på problematikken med den blå snerle. Men noget gik galt, gruelig galt. Konceptet blev totalt misforstået. Foto: Politikens Hus, 1961.

Og hvad er så et udvalg?[]

Det er en forsamling af mennesker, der skal se på løsningen af et bestemt problem. Eller udfordring, som det hedder på moderne dansk, hvor det er blevet forbudt at kalde en spade for en spade, mand.

Se nu fx Folketinget. De har en lang række udvalg.

I Folketinget består et udvalg af repræsentanter fra de forskellige partier med vidt forskellig faglig baggrund. Kokke, bagere, konkursryttere, professionelle politikere, frisører, afdankede pornostjerner og hjemmehjælpere foruden en guds velsignelse af cand.polit'er og såkaldte humanister diskuterer ivrigt, hvordan de skal blive genvalgt og markere sig, når de er havnet i et udvalg, der ikke har mediernes bevågenhed. Af og til suppleres udvalgene med indspark fra de berørte organisationer eller såkaldte eksperter, der mudrer hele debatten til med faglige udtryk og konkret viden.

Helt anderledes professionelle kræfter findes i de såkaldte faglige udvalg, som findes inden for eksakte erhverv. Som et kuriosum kan nævnes, at der rent faktisk er glaspustere med i glaspusteriudvalget. Men tilbage til Folketinget.

Hvordan foregår et udvalgsmøde?[]

Et lille udvalg af politikere.

Hvis vi nu begynder med det politiske, så starter udvalgsmøderne i et af Folketingets møderum med sodavand og bajere og lidt til ganen, hvis ikke det er blevet så sent, at der skal whisky, cigarer og smørrebrød fra Th. Sørensen på bordet. Så sætter man sig ned og diskuterer broer til Femern, kødhygiejne, nedsat mums på isvafler eller andet, der tilfældigvis er oppe og vende i pressen.

Så bliver man uvenner og de ærede medlemmer giver hinanden fuck-fingeren. Sagen vendes og drejes, skældsord skifter ejermænd, bajerne glider ned og en tresporet cykelsti til Uggerslev med indbygget tunnel til den spidsnæsede markmus tager form. Til sidst er hele koret så skidefulde, at de uden videre siger OK til det oplæg, som udvalgssekretæren havde lavet på forhånd. Derefter udgives en såkaldt betænkning, hvor hvert parti tager forbehold for det hele eller det halve, afhængig af partifarve og fuldhedsgrad.

Til sidst fremsætter den uansvarlige minister et lovforslag baseret på embedsmændenes forarbejder påklistret en "betænkning"[1] med såkaldte sørgerande[2]fra udvalget.

Den blå snerle så sådan ud, inden den blev udryddet. Nu er den bare en vissen dusk fra fortiden.

Hvor lang tid tager udvalgsarbejde?[]

Ork, det kan tage mange år. Der er mange facetter, der skal vendes og drejes. Ligegyldige Mange detaljer skal tænkes igennem ud i yderste konsekvens, ellers ender man med at åbne en ladeport, hvor man ville lukke et musehul[3].

Se nu bare trafikudvalgets Storebæltsunderudvalg, der stadig sidder og spekulerer på, om den blå snerle vil tage skade af alle bropillerne og de ændrede vandstrømme - ingen har husket at fortælle dem, at broen er færdigbygget og sat i drift. De sidder der bare. Og drikker bajer. Og venter på at der kommer en artikel om den blå snerle på Wikipedia.

At rygning er skadeligt kan dette kadaver tale med om. Tyve Prince om dagen i 4 år, og så landede han i kølerummet.

Eller Miljøudvalgets rygeunderudvalg, der ser på mulighederne for at forbyde rygning på Bornholm. Det vil være godt for sildene ihvertfald, men man forventer ikke en betænkning fra udvalget, så længe bevillingerne til bajere og uspeciferede håndmadder[4] står i finansloven.

I udvalg[]

Dette er noget ganske andet. Ser De[5], i gamle dage, på enkefruens tid, kunne de fine damer få fx en række kjoler i udvalg. Det betød, at det lille flinke bybud afleverede en stabel kjoler hos enkefruen, der derefter i ro og mag kunne prøve dem allesammen på sin lille hund, inden hun sendte hele baduljen retur til Damernes Magasin.

Bemærkninger til forslaget[6][]

  1. Vi går aldrig hjem, vi går aldrig hjem, når vi først er sluppet ud!
  2. Hvis bajerflasken ikke har været helt tør i bunden.
  3. Ja, selvfølgelig ikke for markmus med tunnel-bizz
  4. Hvor skulle vi vide fra om der er Sol over Gudhjem? Det er jo uspecificeret
  5. Nu bliver vi De's. Det skal man ikke kimse ad - det viser dannelse og pli.
  6. Se også Fodnotepolitikken