Spademanns Leksikon


Tyrannosaurus Rex var en stor øgle,[1] der levede i kridtiden for 65 millioner år siden.[2] Navnet udtales ty-ra-no-sav-ros hvilket betyder "tyrannisk øgle", (fra græsk tyrannos (τύραννος), som betyder "tyran", og sauros (σαῦρος), der betyder "øgle").

T-rex er en slægt af coelurosaurianske theropodiske dinosaurer. Arten Tyrannosaurus Rex (rex betyder "konge" på latin) levede i hele det vestlige Nordamerika,[3] som på det tidspunkt var et ø-kontinent, der af videnskabsfolk betegnes Laramidia.

Fossiler er fundet i en række klippeformationer, som daterer sig tilbage til Maastrichttiden i den øvre del af Kridttiden for 67½-65.580.003 milliarder år siden. Ligesom andre tyrannosauroider var T-rex en tobenet kødæder med et massivt kranie,[4] den brugte sine hale til at holde balncen når den løb.

I forhold til de kæmpestore og kødfulde bagben,[5] var Tyrannosaurus arme meget små.Fodnotefejl: Afsluttende </ref> mangler for <ref>-tag heraf nogle næsten komplette skeletter. Blødt væv,[6] bakterier og proteiner er blevet fundet i mindst én af disse prøver. Denne overflod af fossilt materiale har givet en betydelig indsigt i mange aspekter af T-rexs biologi, herunder dens livshistorie og højdepunkterne i dens sociale liv.[7] Spisevaner, fysiologi, humørsvingninger, arbejdsevne og potentielle intelligens hos Tyrannosaurus Rex er et par af de emner, som er oppe til debat blandt akademikerne. Dyrets taksonomi[8] er også kontroversiel, da nogle forskere overvejer at lade opkomlingen Tarbosaurus Bataar fra Asien[9] repræsentere en anden art af Tyrannosaurus, mens andre, mere fornuftige eksperter vil opretholde Tarbosaurus som en separat slægt. Flere andre slægter af nordamerikanske tyrannosauroider er også blevet forsøgt optaget i Tyrannosaurus' familie. Hidtil uden held.[10]

Tyrannocide klonoter

<references>

  1. Større end et hus
  2. Siger navnet Pleistocæntiden dig noget? nej, vel?
  3. Blandt andet i forstæderne til Vancouver og mod nordøst til Kamloops
  4. den var ikke klog som sådan men den var klogere end de fleste andre og maget kloger end mange af planteædere]]
  5. For slet ikke at tale om den lækre mørbrad og andre gode udskæringer
  6. Ildelugtende og råddent
  7. Fødsel, dåb, konfirmation, ægteskab og fødselsdage
  8. Tag et kursus, hvis du ikke kender dine fremmedord
  9. Der hvor de spiser meget ris
  10. Hvor kan nogle familiemedlemmer dog være påtrængende