FANDOM


"Den gode smag er dårlig!"

~ PH om sin musikalske præference for Sussi og Leo


Fiskeren

Den stolte fisker fra Vestjylland, ifølge danskerne.

Trivialkunst, også kendt som "pøbelskilderier", er en særlig gren indenfor kunstverdenen, hvor man finder et motiv af et-eller-andet, som de uvaskede masser synes om, kopierer det i mindst 20.000 eksemplarer, og så sælger det som kunst.

Fiskerenredigér

Fisksh

Dette foto,[1] som han fik på den sorte børs i Hamborg, brugte Harry til at tegne skitsen efter. I øvrigt hadede Guy Sinistrof, som manden hed, fisk, og han tilbragte helst dagene på den lokale beverding

Ham den gråhårede fisker med pibe og stort snydeskaft er det mest markante eksempel på trivialkunst, som man kender til i Danmark, angiveligt fordi det "taler" til alle: Den stolte, sunde og rene dansker, der troligt står vagt om Tro, Håb og Kærlighed såvel som Gud, Konge og Fædreland. Problemet er blot, at hverken kunstneren eller fiskeren var danske.

Sandhedenredigér

Fiskdame

Det var noget af et tilfælde, at Harry malte portrættet af fiskeren, for ellers malede han kun nøgenmodeller[2]

"Fiskeren", som alle danskere kender som vestjyde, var faktisk en nederlandsk redningsmand,[3] der så vidt vides aldrig har været fisker. Han blev fotograferet i slutningen af 1800-tallet, hvorefter en tysker ved navn "Harry Haerendel" så fotografiet og derpå malede det nu så berømte billede engang i 1920erne. De mødte sandsynligvis aldrig hinanden.

Men sådan er trivialkunst nu engang: Pøblen kan lide motivet af en nederlandsk redningsmand, malet af en tysker, og udnævner det derfor til at være en dansk fisker, malet af en dansk kunstner... Apropos, et stykke trivialkunst kan erhverves for under 30 kr for et oliemaleri, hvis blot man tager til Udkantsdanmark.

Se ogsåredigér

Trivielle kunstnoterredigér

  1. Mandslingen på billedet er den kødelige tip-oldefar til Jean-Claude van Damme, en berømt nederlandsk action-figur
  2. det er faktisk faster Dorthe, som har siddet model til maleriet herover. Hun var nemlig på "studietur" til Hamborg i 1951
  3. Han ser dårligt ud til at kunne redde sig selv (den hvide ting i hans mund er ikke hans indvolde, men en kridtpibe, tror vi nok)
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.