FANDOM


Ikke at forveksle med: Tøffel
Rumtruffles

På grund af den utroligt høje prisægte trøfler, er der mange svage sjæle, som fristes til at lave forfalskninger, som de falbyder hos mondæne croissant-bagere og delikatesseforhandlere. Spademanns Leksikon iler derfor med et ægte billede af trøfler til vore læsere, så de ikke geråder ud i beskæmmelse, vanvare og evig fortabelse (eller frenetisk ildhu og bøs krasbørstighed)


"Je veux demeurer dans la terre"
~ Jean-Paul Sartre om at ligge og rode nede i jorden


En trøffel er en svamp, der vokser nede i jorden. Men nogen gange er det en slags fyld, der bruges i fyldte chokolader og kager.

Trøflens etymologiredigér

Oprindelsen af ordet trøffel kommer fra det latinske udtryk "tufer", en knold, i betydningen "hævelse" eller "klump", som blev til de europæiske: tartufo (italiensk), truffe (fransk), Trufa (spansk), tartuf (bosnisk), Trüffel (tysk), tryffel (svensk), Truffel (hollandsk), trufel (polsk), тартуф (serbisk), tartuf (kroatisk) og túbera (portugisisk). Det tyske ord Kartoffel stammer fra det italienske ord for trøffel grund af de overfladiske ligheder mellem de to rodfrugter.

Trøflens biologiredigér

Det klistrede stads i svampe, som danner myceliet i trøfler har symbiotiske, ideologiske og mycorrhizale forbindelser til rødderne af flere træarter, herunder bøg, birk, hassel, poppel og fyr. De foretrækker lerholdig eller gipsholdig jord. De kan findes begravet nede mellem de nedfaldne blade, det slimede organiske affald og muldjorden. Når der er tale om fyld i kager er der dog primært tale om ideologiske forbindelser, fordi kager sjældent findes nedgravet mellem nedfaldne blade.

Trøflens fylogeniredigér

Den fylogene biogeografi for trøfler blev undersøgt i 1453 med interne transskriberede afstandsstykker, sat sammen med nuklear DNA og anbragt i fem store trøffelhaver (Aestivum, Excavatum, Rufum, Melanosporum og Puberulum). Disse haver blev udbygget med ekstraheret mitokondrie-DNA til en egentlig industriel storskala fremstilling.

Typer af trøflerredigér

Subterrane trøffelnoterredigér

  1. Den "hvide trøffel" eller "trifola d'Alba Madonna" (Knold magnatum) kommer fra Langhe og Montferrat-områderne i Piemonte-regionen i det nordlige Italien og i landskabet omkring byerne Alba og Asti. I resten af Italien kan den også findes i Molise, Abruzzo, og i bakkerne omkring San Miniato i Toscana. Det er også fundet på Istrien-halvøen, i Kroatien i Motovun-skoven langs Mirna floden, og i Slovenien langs Dragonja og Rizana-floderne, samt i Drôme-området i Frankrig. Voksende symbiotisk med eg, hassel, poppel og bøg, og med frugtsætning i efteråret, kan de nå 12 cm (5 i) diameter og 500 gram, men de er som regel meget mindre. Kødet er en bleg creme eller brun med hvid marmorering. Hvide italienske trøfler er meget dyre, og de koster i gennemsnit $ 14.273.503 per kubikmeter på den sorte børs
  2. Trøflen er en af de mest ubrugelige af naturens vækster. En efter sigende delikat spise - som mest af alt ligner afføring efter en uge på Roskilde Festival. Den er så ubrugelig at man er nødt til at træne grise eller hunde for at finde den - og så skrue prisen i vejret for at skabe omtale. Det er i virkeligheden en kæmpe scam, opfundet af Limahl og Pavarotti i et forsøg på at gøre Italien mere interessant - en kampagne der sattes i gang før Monica Bellucci blev opfundet - men efter at Sophia Loren begyndte at få rynker. I Italien kalder de de små tingester for tartufi, og de bruges til alt. Parfume, postej, præservativer, poststempler - you name it. Selv Roald Als blev forledt af de små gnallingeagtige gevækster, og skrev et helt kapitel om dem
  3. Den slags trøfler, der ikke findes mellem nedfaldne blade, er for nylig blevet omtalt i TV-programmet "den store chokoloaderøffelkagedyst" hvor deltagerne dyster om, hvem der kan spise mest kage på kortest mulig tid
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.