Spademanns Leksikon

TinTin og Haddock deler en flaske hjemmebrændt Fernet Branca.

Fra Hergé's "Tintin og den forsvundne å". Snapshot fra Bruunsbro.

"Ved Gud, jeg hader den fontex-ædende, skizofrene lort!"

~ Kaptajn Haddock om Professor Tournesol


"Tal pænt om den pæne Lars von Trier."

~ Donald Tusk om ovenstående


Tintin er en lyshåret reporter, der kun er kendt, fordi han optræder i den pornografiske tegner Hergés tegneserier. Tintin ses tit sammen med sin alkoholpåvirkede ven Kaptajn Haddock, som var kaptajn på det gode skib "Emma Mærsk".

Baggrund[]

Tintin bygger på Hergés manglende økonomiske midler til at besøge andre verdensdele, og bør som sådan læses som én lang rejsebeskrivelse og introduktion til fremmede kulturer. F.eks. handler "Tintin i Kolonierne" om Hergés berygtede modvilje mod at kalde afrikanere andet end Negere til trods for at Afrika også består af arabere i nord og Apartheid hvide i syd. Et andet eksempel er "Tintin i Thailand" hvor Hergés personlige holdninger skinner tydeligt igennem når man læser dialogen mellem Haddock og Bianca Castafiore:

"Min gode kaptajn, hvoer er dog den unge Tintin?"

~ Bianca Castafiore


"Hvem ved - på drengejagt måske? Han elsker jo at komme steder hvor man kan få 12 øl og et par børn for mindre end en sko koster ved Møllenborg... Frisk fyr, ham Tintin."

~ Kaptajn Haddock


Hergé selv tjente aldrig en krone på sine Tintin-tegneserier, men ernærede sig tværtimod som appelsinbødker på en frugtfabrik små 120 km vest-øst fra Bruxelles i Belgien. Det var i dette benhårde arbejdermiljø at han opfandt flere af sine figurer: Tintin bygger på en rødhåret arbejdsdreng ved navn Jean-Francois Champollion, Haddock bygger på en tidligere sømand ved navn Maurice Poisson og Tournesol bygger på kantinedamen Marine Le Pen.

Figurer[]

Næsten samtlige af figurerne i Tintin-universet har en funktion med at belære læseren om et-eller-andet. Denne funktion er oftest frit tilgængelig, og utroligt let at opfatte:

Tintin
Den tosse-gode helt der skal vise folk, at er man bare irriterende nok, kan man se hele verden og få masser af nære venner som man aldrig taler med igen.
Kaptajn Haddock
Repræsenterer den afdankede og dybt alkoholiserede taber, der skal stå som et lysende eksempel på at man kan forbedre sig. Selv efter 20 års intensiv druk.
Professor Tournesol
Skal lære børnene, at følge videnskaben eller religion, istedet for et nytteløst hippie-pendul.
Bianca Castafiore
Illustrerer hvor rædselsfulde "store" kvinder er.
Dupont & Dupond
Disse to skal forestille det endegyldige bevis på, at politiets magtesløshed er den direkte årsag til at mangen en vigtig sag bliver forpurret. F.eks. i "Tintin og Nazilægen", da fik Duponderne skylden for at Josef Mengele undslap interpols fælde.
Terry
Denne meget grimt tegnede Amstaff illustrerer transseksualitet, i kraft af at det er en hanhund der på fransk var opkaldt efter en kvinde (Milou).

Udgivelser[]

Film & TV[]

CD & LP[]

Læs Mere[]