Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon


Her er en ordbog til lidt arkæolog-polemik


Arkæologernes mundlort Det de rent faktisk mener Betydning for dig, som skatteyder
"Forundersøgelse" "Når en gravemaskine kommer og pløjer en mark eller baghave op." Intet, medmindre du ejer marken eller baghaven - hvis dét er tilfældet, skal der ligge et intakt vikingeskib i jorden, for at du ikke får en ekstraregning.
"Fundet har skaffet meget ny viden" "Alt hvad der ses på dén udgravning, er noget vi vidste i forvejen, men vi skal da lige berettige omkostningerne." I sagens natur koster det dig penge (medmindre at du er som Dovne-Robert, selvfølgelig). Læs aviserne, og prøv at føre statistik: hvis der står hvad den ny viden består af, er det ikke svindel alligevel.
"Mesolitikum" "Mellemstenalderen, i Danmark ca. 8900 f.Kr. - 3900 f.Kr." Ordet bruges primært overfor "lægmænd" for bedre at kunne retfærdiggøre 10 års studier på universitetet.
"Dendrokronologi" "Læren om at datere ud fra årringene i et træ." Dette ord koster dig skillinger! Ingen arkæologer kan tænde de fornødne mikroskoper, så der skal altid hyres eksterne eksperter hver gang der skal studeres splinter og planker.
"Tidlig Førromersk Jernalder" "Keltisk Jernalder, ca. 500 f.Kr." Denne svada påvirker dig ikke økonomisk, men socialt får man lyst til at spytte på arkæologerne, når de bruger et årti eller to på at skændes om, hvorvidt det hedder Førromersk Jernalder eller Keltisk Jernalder. Navnlig fordi kelterne slet ikke fandtes som et samlet folk - heller ikke på dette tidspunkt.
"Fundkage" "Brændevin, helst Brøndum." Ordet fundkage er sjovt: hvis Arbejdstilsynet hører ordet, tror de at det drejer sig om en citronmåne - hvis Region Syddanmark hører ordet, tænkes der på en udgravning i Vestjylland, der kostede 10.000.000 kr for meget af skatteborgernes penge, simpelthen fordi at udgravningslederen konstant var pissefuld.
"Artikler i Skalk" "Artikler i Skalk." Til trods for at de her siger præcis hvad de mener, så vær varsom - de finder kun argumentet respektabelt, hvis det er dem selv der har skrevet artiklen, og kun hvis de ikke kunne få artiklen i et rigtigt tidsskrift. Sætningen kan dermed betyde, at dine skattekroner går til nogle arkæologer, der ikke er særlig dygtige.
"Kulstof 14-metoden" "Måling af det radioaktive henfald i kulstof 14" Hvis man skal måle på beta-strålingen fra det radioaktive henfald af det kul, som er blevet dannet med mødet mellem den kosmiske stråling og kvælstoffet i atmosfæren, skal man bruge meget, meget dyre apparater. Og et Röntgenapparat og en Land-Rover vil da heller ikke være af vejen.