Spademanns Leksikon

Thomas sammen med noget han har opfundet. Heller ikke dét gjorde ham glad.

Thomas Edison aka. "Thomas Alva Edison" (11. februar 1847 - 18. oktober 1931) var en fyr fra USA, som opfandt alt muligt. Han levede af at finde på ting man kunne sætte strøm til, og blev undervejs i sit liv kendt for at udtage patenter på ting, som andre havde opfundet længe inden han fabrikerede i sin kælder.


Thomas og livet[]

Thomas blev født i Ohio på en kold februardag i 1847, af en mor som allerede havde fået et halvt dusin unger i forvejen. Syv børn er bare for meget for en familie fra det indavlede fattige Midtvesten, så straks efter rykkede Thomas og familie til Michigan. Allerede dengang var Thomas en driftig ung fyr, og greb straks chancen til at gøre lidt nytte.
Til lejligheden[1] opfandt Thomas således:

  • Hjulet
  • Toget
  • Flyttebilen.
  • Den hydrauliske lift.
  • Barnevognen.

På dette tidspunkt blev hans far landsforvist fra Canada efter noget sodomi og narkohandel. Som et resultat af dette, opfandt Thomas Mafiaen. Den blev senere skrottet og puttet i kælderen, hvor den stadig gemmer sig.

Som 24-årig (I 1871) fandt han en 16-årig pige som han giftede sig med og lavede 3 børn på. Hun døde af en overdosis i 1884, og så fandt Thomas Edison en ny 20-årig, da han i 1886 var blevet 39 år gammel. Med lavede han så lige tre ekstra børn. Bare for at være sikker!

Thomas og opfindelserne[]

Som vi allerede har berørt, så havde Thomas et naturligt talent for "at finde på". Straks gik han i gang med:

Glødelampen[]

Lad der blive lys! Thomas fandt på sex for åbne vinduer noget man kunne slukke, når man gik i seng.

Inden Thomas Edison var der ikke noget lys. Der var kun den dér utilregnelige sol, der altid enten gemte sig under Jorden eller bag skyerne. Den gik altid ned og passede sig selv, når man mest havde brug for den.

Ilden og dermed petroleumslampen var også så upraktiske! Hvis man bare holdt en almindelig god fest, så kunne man risikere at vælte ind i et eller andet, og straks var der ild i hele huset! Der manglede simpelthen et eller andet som man kunne tænde og slukke, uden man skulle bruge en lighter eller et andet fyrtøj. Thomas Edison svarede verden ved at tage en glaskuppel og putte en tråd af metal inden i. Derefter satte han strøm til, og pudsigt nok begyndte den at lyse.

Glødelampen var opfundet! Hurra for det!

Det var pokkers stort at kunne få noget til at lyse, uden man skulle sætte ild til det. Mens man i sydstaterne i Amerika stadig fyrede med negere trækul, så blev der i det urbaniserede USA pludselig installeret lamper på gaderne, og der kom lys inde i hjemmene.
Godt nok faldt fødselstallene, nu da de elskende par ligefrem kunne se hinanden uden tøj på, men lys havde de da!


Højttaleren[]

Kan du høre mig? Thomas fandt også på højttaleren.

Ved et tilfælde kom Thomas Edison til at opfinde højttaleren, og brugte den straks til at sprede lyden af sin egen stemme. Det var sådan set fedt nok, men siden er der vist ingen som har lyttet til stemmen af Thomas Edison i sine højttalere på teenageværelset. I dag er det bare en integreret del af vores liv - men husk lige at takke Thomas!

30px-Cquote1 svg.png Sit on my face, and tell me that you love me. 30px-Cquote2 svg.png
Thomas om at præsentere sin datter for højttaleren.

30px-Cquote1 svg.png Mary had a little lamb. 30px-Cquote2 svg.png
Thomas om at præsentere sin datter for højttaleren.


Jævnspændingen[]

Thomas Edison var meget optaget af strøm. Når man kunne sætte strøm til noget, så kunne man få det til at lyse eller sige lyde. Det prøvede han så på både mennesker og dyr, inden han investerede sin formue i elektricitetsværker.

Som det nøjsomme og intelligente menneske som Thomas Edison var, så interesserede han sig kun for den digitale[2] jævnspænding, og ikke for den analoge vekselspænding, der jo kommer og går lidt op og ned. Også på det plan var Thomas Edison et fremsynet menneske.


I 1880 stiftede Thomas Edison "Edison Illuminating Company", der producerede 110 V jævnspænding. Sammen med sin ven Henry Ford var Thomas så overbevist om lyksalighederne ved jævnspænding, at han turnerede rundt i landet med en metalplade, hvor han stillede fastspændte dyr på. Herefter satte han vekselspænding til pladen, hvorved dyrene under frygtelige lidelser blev kogt indefra. Alt dette for at bevise, at vekselspænding var decideret livsfarligt.

Det forhold at vekselspænding i sammenligning var lettere at transportere gennem forsyningsnettet, interesserede ikke Thomas Edison. De fleste af hans sparepenge var sat i hans elektricitetsværker, og derfor blev vekselspændingens primære fortaler - George Westinghouse - anset som den store fjende til Thomas succes.

Thomas Edison endte med at prøve at tage livet af en elefant. Dyret blev frygteligt skadet, og dræbte i sin vildskab flere omkringstående. For at undgå gentagelser, forsøgte Thomas Edison og hans folk sig med at henrette en mand, som beklageligvis ikke døde ved de første mange tiltagende doser af elektricitet, og under de mest forfærdelige lidelser til sidst måtte lade livet.
Thomas Edison havde bevist sin pointe med farerne ved vekselspænding, og alligevel endte jævnspænding med at lide en krank skæbne som noget man brugte på s-tog og modeltogbaner.

Filmen[]

Nå-ja - Thomas Edison var også banebrydende, ved at han opfandt det som senere skulle blive til pornoen spillefilmen. Der var noget med en masse billeder taget efter hinanden, en tromle som kørte rundt, et lærred og nogle huller.

Det så fedt ud, men er ikke siden udviklet til noget brugbart.

Død[]

Thomas Edison opfandt sukkersygen og derefter opfandt han døden. Det skete en dag i oktober 1931, og udløste straks den recession som Thomas Edison havde opfundet til lejligheden.

8 år senere fandt man i hans skuffe opfindelsen af 2. verdenskrig, som man straks gav sig til at producere.

Noter[]

  1. Og i en alder af 1½.
  2. Enten så er det der, eller også er det der ikke.