Spademanns Leksikon

Thisted rådhus.

Thisted (ikke at forveksle med Tisted. Eller Gladsaxe.) er en halvkedelig snollet havneby med ca. 200 indbyggere beliggende i den selvstændige politiske stat Thy. Byen er grundlagt af en gut ved navn Jesper Grønkjær, som opkaldte byen efter sin retarderede grandtante Karen.

Der er absolut intet interessant ved byen, altså lige bortset fra det lokale bryghus. Indbyggere i Thisted kaldes Thyboere og kan kendes på deres forkærlighed for Thy Øl samt totalt respektløse ødelæggelse af det danske sprog.

Historie[]

Thisted opstod, da tjaldede indbyggere i Thylejren (forløber til Roskilde Festival, Christiania, gedeost mm.) manglede et sted at sove rusen ud. Disse lidet effektive og ekstremt ukultiverede neanderthalere gravede de jordhuler, der idag udgør Thisted centrum. Siden fandt nogen på at placere en gigantisk, grønlig bølge-papkasse midt i det hele, som blev opkaldt efter en mand, der vidste en masse om ferskvandsalger - og Thyboerne kunne ved samme lejlighed fejre indvielsen af den første rulletrappe i Thy. Thisted er kendt fra bl.a. blockbusteren Olsenbanden I Jylland (her dog overskygget af ærkerivalen Hanstholm) samt for at have Danmarks første busforening.

Thy har også fostret enkelte celebre individer, hvilket nok nærmest kan betegnes som et mirakel. Vi taler bl.a. om Reimer Bo Christensen og det mere eller mindre talentløse banjo-orkester Junior Senior.

Folk i Thisted og omegn har desuden en stor forkærlighed for mindre legale sprængstoffer, og har en stor produktion og eksport af hjemmelavet fyrværkeri. Der ryger af og til en stodder i svinget, men disse bliver fejret som lokale helte, der ofrede deres liv i videnskaben og forskningens navn.

Sproget[]

I Thisted taler man ikke dansk, men thybomål, en billig efterligning der er fremkommet ved at blande Jysk og Svensk. Hvis man ønsker at lære sproget, kan man lige så godt give op - kun indfødte mestrer til fulde denne absurde kommunikationsform, som mest af alt minder om en række gutterale lyde og grynt. Der er dog stadig enkelte grammatiske retningslinjer som man bør have kendskab til, hvis man agter at bevæge sig indenfor bygrænsen.

  • Glemt alt om 'et'. Her hedder det hele 'en' - fx. en hus, en bord, en skib. Detter er et meget slående eksempel på Thyboernes altoverskyggende dovenskab.
  • Der er gået total anarki i 'hans' og 'sin'. På thybomål bruger man disse efter forgodtbefindende.
  • En sætning bestående af enkelte vokaler er fuldt lovligt og forståeligt. Fx. u o æ ø u i æ å. Hvad det så end betyder.
  • Man har samme ordstilling som på Engelsk. Fx. hedder det æ udsigt i stedet for udsigten etc.
  • Ligge og lægge er det samme ord, bare to forskellige stavemåder.

For at illustrere, hvordan sproget bruges i praksis, er et et eksempel fra den lokale digterkunst. Forfatteren hedder J. P. Jakobsen, og han ved desuden en masse om ferskvandsalger:

"Æ haaed en Gang en bitte Baar
saa fied po si Krop,
den sov, saa snar den kom i Seng
aa vuvned sille op.
...Den kund drik Mjælk i Ballievis
som nuer Tyerkal,
aa altier aad han som en Gris
a hvad dæ nu ku fald.
Men hvæ jen, der æ gue aa ra ar,
di goe nu Gue i Vold,
aa dæfuer bløv mi fied Baar
da i en Kovring kvold”.

Steder[]

Thisted FC[]

Den lokale forboldklub der ligger og rager rundt i sumpen mellem 1.- og 2. division. Klubben består af 7 halv-tids spillere samt diverse reserver, venligst udlånt af Pan Håndbold. Thisted FC blev stiftet i 1689 af Bendt Bendtsen, hvilket til dels er forklaring på manglen af succes. Klubben forsøgte sig i flere år med Anja Andersen som træner, dog uden nævneværdige resultater.

Thisted Dagblad[]

Den lettere landlige og temmelig uskyldige sladdersprøjte. Her er DM i pløjning det gængse forsidestof, når man da ikke lige skriver om Oda på 96 med de 35 børnebørn. Det er et fåtal der egentlig læser avisen når det kommer til stykket. Ingen er rigtig klar over hvem der grundlagde bladet, men det er dybest set også lige meget.

Omegnen[]

Lidt syd for Thisted ligger Jegindø, og ellers er der Thyborøn. Ellers ligger der intet andet inden for en dagsrejse fra Thisted.

Thisted-lejren[]

Et helt nybygget feriecenter for illegale indvandrere og deres umiddelbare familier.