"Hvem fa'en har drukket resten af min bajer?!"

~ Hilda Heick om svovlkrisen i 1982


Svovlet er den næstreneste form for pulver i hele Sydslesvig, og kendes især for sine mange biroller på Bellevue-teateret. Som appetitvækker smager det fortrinligt i en sammenkogt fondue med stegt ål, nelliker og kruspersille. Den mest velkendte funktion skal dog findes ved sammensætning med små træpinde, der i sammensat form kaldes tændstikker. Disse anses som nyttige under især skovture, solformørkelser og hekseafbrændinger.

Navnets oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Navnet har sin oprindelse fra Pia Kjærsgaards venstre arm, og menes at være blevet opdaget i slutningen af 1700-tallet, af Arnold Kush' svoger, Vladimir Kush. (Svoger + Vladimir = Svovl)


Svovlets historie[redigér | redigér wikikode]

Svovl har mange år været genstand for voldsom debat blandt dette lands dygtigste historikere, indtil det for nyligt blev forbudt ved lov, af hensyn til FN's forbehold mod kløpulver.

D. 14. april 2002 blev svovlet udråbt som nationalsymbol i Kina, men kort efter tilbagetrukket da man mente det var svært forbundet med blasfemi. Året efter blev det hidkaldt ved magt af den smidige regeringsleder Dronning Ingrid, denne gang uden succes.

Idag kan det både fås i større portioner på dåse, og som valgfag.

Fortællinger om svovl[redigér | redigér wikikode]

Den mest kendte fortælling er nok gøgleren H. C. Andersens eventyr om "Pigen med svovlstikkerne", der i korte træk beskriver en buttet piges lemfældige leg med ild, med døden til følge (Fås fra på mandag på dvd, uden chokolade-overtræk).

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.