FANDOM


DanskRigs
Kong Svend 2. Estridsen bragte Danmark fra vikingetiden ind i middelalderen. Undervejs rullede der hoveder, der blev tryllet lidt med kristendom og vor ældst kendte historie blev viderefortalt.
Bouncywikilogo
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Svend Estridsen.

"Kald mig for fanden 'Svend Boldtræ'! Jeg skal fandeme ikke være den eneste mand med et pigenavn!"

~ Svend Estridsen om sit eget navn
30px-Cquote1 svg Svend? Ja, han er strid... På alle måder strid! Men gælder det ikke alle FCK-fans idag? 30px-Cquote2 svg
Estrid, selvfornægtende moder
30px-Cquote1 svg En strid søn, ja... Men for kirken var han en god far for drengen! Eller det... 30px-Cquote2 svg
En anonym biskop
Svendestridsen

Ja, køn var han ikke, den gode Svend E. Allerede dengang var det afpillede ydre, som unge piger sværger til i dag, åbenbart på mode.

Arveløs ungdomredigér

Det var da helt klart og lå i kortene, at den unge Svend skulle arve kongedømmet i Danmark, da kong Hardeknud tog billetten i 1042. Hvorfor i alverden skulle han ikke det, når hans mor var søster til Knud den Store? Hva'? Hvorfor ikke, sig mig det! Hva'! Nå!

Men det gjorde han bare ikke. Det gjorde Magnus Tagmus, det norske skvat af en drengerøv! Baah!

Så Svend blev sur og prøvede at stjæle kongemagten fra Magnus, men det gik ikke så godt. Heldigvis døde Magnus allerede som 24-årig, hvilket var helt normalt dengang, hvor giften som regel var stærkere end modgiften.

Multitaskeren Svendredigér

Og så blev Svend konge, for det sagde Magnus selv på sit dødsleje at han skulle være, ævbæv! Endelig konge! Jubiiiduuuu!

Så blev Harald Hårderåde sur. Han var den nye konge over Norge, og mente, at det var heeeelt naturligt, at han også skulle arve Danmark. Så fra 1047 til 1064 slåssede de to konger om magten på den måde, at Harald foretog en række feje og lede terroristangreb ind i Danmark. Men det hjalp ikke en døjt hvorefter Harald gav fortabt og tog til Norge, min far, hvor man godt måtte drikke brændevin. Dengang.

I modsætning til, hvad kvinder almindeligvis tror, kan mænd godt multitaske, selvom de hedder Svend. Så samtidig med, at Svend slåssede med Harald, missionerede han i de Slaviske lande. At missionere var lidt anderledes dengang, idet man ikke forsøgte at omvende hedningene ved hjælp af skriftsteder og håndspålæggelse, men nøjedes med tæsk og trusler. Dette gav umiddelbart fine resultater, selv om de fleste der "tog imod Jesus ved dåben" som regel havde skidt i bukserne, hvilket trak lidt ned på den ellers højtidelige begivenhed.

Svend og Adamredigér

40pxKlumme
Adam af Bremen
var både præst og historiker. Som den første (vi kender til), beskrev han Grønland og Vinland[1]. Han tegnede også et ganske vellignende kort over Skandinavien[2]. I dag er han dog bedst husket for sin evne til at fise "Drømte mig en drøm i nat". Kong Svend fortalte ham mange anekdoter om fortidens store konger, men desværre byttede Adam rundt på navnene, så Gorm den Gamle fik tilskrevet hele æren for kong Gnupas regeringsperiode. Det har givet pis i kongerækken lige siden.

Adam af Bremen, der hed sådan, fordi han hed Adam og kom fra Bremen, havde mange samtaler med kong Svend. Derigennem fik han stof til sine skrifter, der så fint har bevaret den ældste danske historie, som vi finder så korrekt gengivet her på Spademanns Leksikon.

Svends mange frillerredigér

Svend 2. Estridsen fik med flere koner og friller[3] en lang række børn, så du kan såmænd godt være i familie med gavtyven.

Fem af hans sønner skulle senere overtage den danske trone:

  • Harald 3. Hen (konge af Danmark fra år 1076 til sin død i 1080)
  • Knud 2. den Hellige (konge af Danmark fra år 1080 til sin død i 1086)
  • Oluf 1. Hunger (konge af Danmark fra 1086 til sin død i 1095)
  • Erik 1. Ejegod (konge af Danmark fra 1095 til sin død i 1103)
  • Niels (konge af Danmark fra 1104 til sin død i 1134)

Svend og kirkenredigér

Svend organiserede Danmark i stifter, sådan at biskopperne nemmere kunne komme til fadet betjene menigheden. Han må have gjort det godt, den gamle hugorm, for hans inddeling holdt middelalderen ud.

Derudover var han gode venner med pave Gregor 7, som han forsøgte at nasse en national dansk kirke ud af[4]. Den gik ikke. Til sidst havde stakkels Svend suttet så meget røv og sandaler på den kære pave, at han døde af en slem forgiftning.

Svend 2. Estridsen døde den 29. april 1074 med tungen ud af vinduet og blev gravlagt i Roskilde Domkirke. Her ligger han endnu. Men mon ikke hans kristne sjæl for længst er steget til himmels sammen med alle frillerne? Amen, amen!

Stride noterredigér

  1. Vinland er betegnelsen for de områder i Nordamerika, som Leif den Lykkelige rejste til.
  2. Dette kort danner uheldigvis stadig grundlag for navigationen i TomTom og Garmin's gps-dippedutter
  3. Som vi jo husker fra historien om Magnus den Gode er en frille en kone på venstre hånd. Ingen arveret. Intet. Kun hor og tykmælk.
  4. Hele Europa var katolsk dengang, så der var ikke ærkebiskopper i alle mulige lande. Men Svend ville gerne have sådan en i Danmark, så han suttede og suttede...
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.