FANDOM


"Brugt på rette vis, kunne ordet "Stolthed" sagtens indgå i titlen på en bog. Ikke nødvendigvis et psykologisk-romantisk hovedværk om den engelske landadel, men ihvertfald i noget bedre end en tyvstjålet fortælling om vampyrer der glitrer i dagslys."

~ Jane Austen


Stolthed er ét af de mest brugte og samtidig mindst definerede ord i hele verden. Umiddelbart skulle man tro, at den rette definition indvolverer en beskrivelse af en glæde man rammes personligt af, når én selv, eller nogen man er knyttet til, udfører en bedrift som ligger udover det man normalt kan vente af sig selv eller andre. F.eks. når man redder 14 blinde børn ud af et brændende skib, eller når man vinder VM i skak. I praksis er stolt kun noget man kan være, hvis man er homoseksuel eller opfattes som snobbet[1].

Stolthed, som en god tingredigér

Nu har vi lige været inde på, at stolthed oftest opfattes som synonymt med sex og snobber, men i virkeligheden har det intet med noget af ovenstående at gøre. God stolthed er bl.a., når en given person tordner op om, at politikere der nosser i det burde gå af, hvorefter selv samme person siger sit eget job op, så snart vedkommende ikke kan udføre det ordentligt længere. God stolthed er f.eks. også, når man påpeger, at man ikke vil blande sig i aldersforskellen mellem elskende, også byder sit eget afkoms 14 år ældre partner velkommen i sit hjem.

Kort sagt, er God Stolthed altså et udtryk for at leve op til sine egne idealer.

Hvad nu hvis man ingen stolthed har?redigér

Ja så er man - som antydet i advarslen - et skridt tættere på Himlen. I verdslig kontekst, kan det dog også betyde at man får stemplerne "Nidding", "White Trash" eller "Lars Løkke Rasmussen". Man kan måske også begynde at skrive på Wikipedia, stemme på Donald Trump, efterlade defekte hårde hvide-varer ude i haven, bruge sin egen formue på en begynd-at-ryge-kampagne (jf: Kim Larsen), eller måske finde ét punkt ved sig selv som bliver ophøjet til den fulde identitet.

Eksempler på manglende stolthedredigér

Er du uenig?redigér

...så vær en god lille Troll og læs artiklen om "Dunning-Kruger-effekten", inden du stikker Spademanns til Ligebehandlingsnævnet.

Advarslerredigér

  1. Vær lige obs på, at "Stolthed" sådan set er en dødssynd i visse kredse.
  2. Gælder både seere -og deltagere.
  3. Specifikt i lande hvor homoseksualitet er lovligt.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.