FANDOM


Stige

Hvis far eller mor er rigtig glad for bajere, kan det være tryggere for baby selv at kravle op i barnevognen. Dertil anvendes en såkaldt stige.

Trampolin

I vore dage er stigen ved at blive afløst at trampolinen.

En stige er et redskab til at nå enten højere op eller længere ned med. Bruges især, hvis man vil enten op eller ned. En stige kan anvendes sidelæns, men det er på eget ansvar. Stiger er meget brugt blandt håndværkere.

Stigens oprindelseredigér

Her må vi melde pas. Der er aldrig udtaget patent på en almindelig stige. Videnskaben har dog visse ledetråde, idet en del af Odense-området netop hedder Stige. Er det mon fynboerne, der - med sædvanlig klædelig beskedenhed - har opfundet dette fantastiske apparat til vore op- og nedture? Svaret blæser i vinden[1].

Forskellige stigerredigér

Om der er mere end en slags stige? Ja, det kan du tro, din videbegærlige satan!

Stigeredigér

Stige har 2.460 indbyggere. Den har sin egen færge, benævnt Stige Færge, der sejler mellem Stige og Bågø. Overfartstiden er to minutter. Der kan ikke købes toldfrit ombord, til gengæld når kaffen sjældent at blive kold, da der ingen servering er.

Rangstigenredigér

Den kan man ikke gå op ad. Her må man klatre. Med mindre daddy ejer firmaet, forstås, så kan du nå hele vejen på LSD og sexchikane.

Man kan hurtigt kure ned ad rangstigen igen, hvis man overser små detaljer, som fx pli og firma-etik. Mange unge mennesker er gået fra en lovende karriere til tallerkenopvask efter at have kaldt deres kvindelige chef for en ho. Husk, at vi har ligestilling i Danmark. Kvindelige chefer har lov til at være her.

En rangstige er en metafor. Det betyder, at den ikke rigtig findes. Det er et billede, en overført betydning, en hallucination, en lignelse, en hyberbel, en ..., en ..., åhr, pis dog af!.

Malerstigenredigér

Ja, nu tror du nok, at stigen selv kan male, men det er ikke tilfældet. Det kan maleren heller ikke, fordi du i din naivitet stillede en kasse bajere til rådighed for det arbejdende folk. Nu kan du tørre glans 45 af gulvbrædderne i stedet for, din halvabe.

Marsk Stigredigér

Bouncywikilogo
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Stig Andersen Hvide.

Muligvis kan udtrykket føres tilbage til Stig Andersen Hvide, også kendt som Marsk Stige, der som en anden Lee Harvey Oswald myrdede vor elskede regent, Erik Klipping den 22. november 1963 1286 i Finderup Lade, hvor der var afdansningsbal for akrobater. Vi ved det ikke. Stig's forsøg på at kravle op ad rangstigen kiksede dog, idet han måtte fise i eksil i Norge, hvor en agurk let koster 75 kroner.

Brandstigenredigér

I gamle dage kom brandstiger tit i brug, når der fx var brand på 5. sal eller der sad en kattekilling fast i en gren. I dag er det umuligt, da stening af brandfolk er blevet en slags folkelig underholdning.

Stigens brugredigér

Man kan klatre op ad en stige. Ja, det hedder klatre i talesproget, men rent faktisk spadserer man bare op. Man klatrer heller ikke på trapper, vel, man går bare op ad dem. Hvis man fortsætter tilstrækkeligt langt op, kan man fx fjerne blade fra tagrenden eller tungekysse med en meget høj date.

Det kan også være nødvendigt at kravle ned ad en stige. Det kommer lidt an på situationen, men generelt er det bedre for helbredet at kravle ned end at falde ned, selv om det første går hurtigst. Dog er et fald på 3 m for intet at regne mod de bank man kan få, hvis ægtemanden kommer hjem fra forretningsrejse to timer før beregnet.

Opbevaring redigér

Nu er det jo ikke altid du skal bruge en stige og så ser det jo ikke så pænt ud, hvis den står op af husgavlen. Derfor har IKEA opfundet stigereolen, hvor du kan opbevare alle dine stiger på en gang. Og får du flere stiger, så kan reolen udvides i det uendelige.

Stigedive redigér

Ladder1

Et usædvanligt veludført stigedive

Kan både være det der sker når en leddelt stige pludselig brækker sammen mens man pudser vinduer og så er det en kendt engelsk rugkiks som vist nok skulle lette afføringen.

Stigedive blev en folkekær sport da det mindede om stagedive og krævede ikke en masse publikummer med hænder i vejret og piercinger i lårene. De mest drevne stigedivere nægter at bruge madras eller sikkerhedsline og der er mange som har ført elementer fra stigediving over i wrestling (som vist nok betyder noget med planlagt vold som ikke gør rigtig ondt eller så'n noget).

Stigediveres karriere er sædvanligvis ikke særlig lang. Ja faktisk er der nogle som kun når at dyrke sporten én gang, men så har de også fået gode stilkarakterer af de skrappe dommere.

Stiger i litteraturenredigér

30px-Cquote1 svg I østen stiger solen op 30px-Cquote2 svg
Stig Rossen

Der er stort set ikke skrevet noget om stiger. Muligvis fordi de er lidt upersonlige. I Det Gamle Testamente kan man dog læse om Jakob, der stiger op til Gud i en drøm. Hvordan denne stige så ud, kan vi kun gisne om. Vi ved det ikke. Virkelig ikke.

Grundtvig, vor alfaderlige højskolelærer, påstår at Guds Engle vandrer op og ned på Psalmens Tone-Stige. Men han var nok skæv, den gamle hippie.

På biblioteketredigér

Her skal du være meget forsigtig. Hvis du spørger den 65-årige bibliotekar, om hun har noget litteratur om stiger, så lægger hun sin rynkede hånd på din gylp, og spørger om du har problemer med at komme op. NU har du!

Kravl lige ned til noterne, ikkeredigér

  1. Sammen med de håndklæder og underbukser, din sambo bad dig hente ind fra tørresoren i september.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.