FANDOM


StevnsKlint

Stevns Klint, her set fra toppen af svigermor, som den ser ud i aftenskumringen. Bemærk alt det hvide; det er en del af klinten

Stevns Klint eller Steve Clint, som den kaldes i Hollywood, er en 12 km lang og op til[1] 41 m høj klint der afgrænser Stevns mod øst. Klinten er i 2014 kommet med på UNESCOs Verdensarvsliste, så det er forbudt at efterlade dåsebajere og brugt pølsepapir derude.

På klinten markerer et lag af fiskeler en af de største masseudryddelser i Jordens historie, og vi tænker ikke her på FCK, nej, en rigtig katastrofe, der ramte vores lille planet for 66 mio. år siden.

Klinten består øverst af limsten, som biskop Absalon brugte flittigt af, da han grundlagde Københavns borg. Så sparede han udgiften til tømmerhandleren. I 1940'erne blev det forbydt at bryde limsten fra klinten, idet den blev opkøbt af XL-Byg.

Fiskeleret redigér

Midt på klinten er der et 5-20 cm lag af fiskeler, der er 65,5 millioner år gammelt[2]. Det ligner nærmest et forgyldt søm, men det er meget mere end det: Det er overgangen mellem kridttiden og palæogen.[3]

Det gyldne søm er resultatet af en uheldig episode, der fandt sted i et land langt langt herfra, nemlig i Mexico. Der skete nemlig det, for 67 mio. år siden[4] at en asteroide havnede lige i snotten på Mexico's største pushere og sendte en sky af snot og heroin varme gasser, rødt støv og giftige luftarter ud over hele verden, så halvdelen af alle dyrearter - ikke mindst kaninerne - uddøde. Siden da har mexicanerne ført en herostratisk stædig kamp for at udrydde resten af intelligent liv i landet.

Et eksporteventyrredigér

Inden vi begyndte at eksportere bacon til englænderne, eksporterede vi flint til Norge og Sverige. Det kunne vi nemlig sagtens, for klinten var fuld af flint, og den kunne ligge længe på lager uden at rådne[5].

Efter stenalderen gik flinthåndværket lidt i glemmebogen, men i begyndelsen af 1600-tallet blev det igen populært blandt militaristiske våbenhandlere, da man brugte flinten til at tænde krudt med i de nys opfundne forlader-geværer, der jo tjente os danskere så fortræffeligt i 1864. Herpå fulgte en periode, hvor tout le Monde lige pludseligt skulle på højskole,[6] for at genopdage deres åndelighed og kulturelle identitet, og derfor blev der brug for masser af tavlekridt, som altsammen kom fra Holtug Kridtbrud, som havde monopolet på tavlekridt og kridtpiber indtil 1922, hvor kuglerammen blev opfundet.

Senere, da man gik over til svovlstikker, atombomber og selvmordsbombere var flintens tidsalder overstået. Nu begyndte man i stedet at udvinde kalk af den stakkels klint. Denne kalk har man brugt til at fremelske demens, så vi har nok at se til i vores alderdom.

Klintens fremtidredigér

Engang ad åre, vil der dukke en ny fiskelersaflejring op i klinten; et nyt gyldent søm. Og så må vi håbe, at asteroiden, der rammer i Mexico, ikke slår alt liv ihjel, men at der en dag vil stå en ny skabning og filosofere over livets uendelige flygtighed.[7] På toppen af svigermor.[8]

Se også redigér

Neddrysningerredigér

  1. Set nedefra.
  2. Tidligere i artiklen har vi skrevet 66 mio. år. Det er selvfølgelig en overdrivelse, som alt andet her på leksikonnet. Men tiden går jo ...
  3. det er meget let at forveksle palæontologi med geologi og lignende esoteriske fremmedord
  4. Ja, der røg lige en ekstra million på. Huhej, som tiden går
  5. Dog bedst ved køleskabstemperatur
  6. Haute Ecôle
  7. eller kvantum-zeno effekten
  8. Svigermor faldt desværre ud over (og ned ad) Møns Klint
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.