FANDOM


Popeye

Den normale goodwill-ambassadør for spinat er slet ikke nævnt i denne artikel.

Spinat er en spise, som er ganske almindelig i det danske køkken.


Kendetegn og bivirkningerredigér

Spinaten, som vi kender den i dag, er en videreudvikling af middelalderens "Spinae", som stadig kan købes i specialbutikker. Forskellen på de er, at spinaten gennem kemiske processer er gjort mere sød i smagen, og således fremstår mere spiselig. Dette er dog, til stadighed, til debat, da mange (også i middelalderen) fandt eller finder spinat uspiseligt. Flere internationalt anerkendte forskere har allerede peget på at spinat, den moderne version, indeholder så mange komfrotabyl-bakterier, at det ved længere tids brug kan give alvorlige bivirkninger - herunder evig tynd mave, måne og ølvom.

Spinatister redigér

Disse fakta er dog kommet under heftig beskydning fra andre forskere, og i 1986 kom det endog så vidt, at der opstod borgerkrig i flere lande rundt omkring i verden mellem "spanatister", der er supportere, og den rød-blå alliance, der primært er understøttet af medicinalindustrien og våbenindustrien i USA. Den generelle tendens er dog, at der bliver solgt mere og mere spinat i danske supermarkeder i dag. År 2009 var et hidtidigt rekordår, med et samlet salg på 38 tons spinat - heraf var de 36 spinat, mens de sidste to var spinae.


Spinatfejden 1986 redigér

Spinatfejden var et internationalt opgør mellem spanatister og de rød-blå, der blev udkæmpet primært i den vestlige verden i 1986.

Præmisredigér

Forud for spinatkrigen (i 1984) var der, i det internationale lægemagasin The Readers Digest, blevet offentliggjort chokerende forskningsresultater der angiveligt påviste, at spinatforbrug over længere tid fører til bivirkninger og livsforværrelse. Mens spanatisterne stædigt holdt fast i at artiklen var baseret på usandheder og forkert forskning, vendte offentliggheden sig stille og roligt imod dem. Salget af spinat styrtdykkede sammen med tiltroen til spanatisterne, og i 1985 blev der solgt en rekordlav mængde spinat i Danmark - blot 360 kilo blev der afsat.

Spinatgateredigér

Således trådte spanatisternes internationale leder og præsident også af i begyndelsen af 1986 og erklærede spanatist-bevægelsen for død. Dog kom det kort efter frem, i Spinatgate-sagen (der kickstartede borgerkrigen), at den rød-blå alliance for det første samarbejdede med medicinal - og våbenindustrien i USA, og at de havde været med til at fingere falske forskningsresultater.
Angiveligt fordi at spinat blev påvist at være utrolig sundt og nærende, og at man derfor frygtede at et højnet salg ville føre til god folkesundhed, og derfor et langt mindre salg af medicinalprodukter. Våbenindustrien valgte også at støtte de rød-blå, da de fik lov til at markedsføre sig selv ved rød-blå konferencer og samtidig vandt en del god publicity i offenligheden - i hvert fald ind til Spinatgate-skandalen.

Den spinatskabte borgerkrigredigér

Således var fronterne trukket skarpt op, og i maj 1986 gik en fornyet og stærkere spanatist-gruppe til angreb på Det Hvide Hus i Washington, angiveligt fordi præsidenten, der var i samarbejde med våbenindustrien, direkte støttede de rød-grønne. Dette ledte til massive demonstrationer og moddemonstrationer i hele den vestlige verden, hvor det flere steder blev til voldelige sammenstød. Samtidig mobiliserede det amerikanske militær, der handlede af egen fri vilje, mod våbenindustrien og statslederens folk i Washington. D. 6. maj 1986 åbnede begge sider ild, og tre dage efter faldt Washington langt om længe, og spanatisterne indsatte i USA en spinat-venlig regering, ledet af den første Bush.

Dette førte til massiv oprustning verden over, og flere steder udbrød der voldsomme kampe. Men med statsmagten i USA var det spanatisterne der sad tungest på krigen, og efter 4 måneders blodige og ekstreme kampe, der globalt kostede over 120 millioner mennesker livet, overgav de rød-blå sig fuldstændigt. Bush blev siddende indtil januar 1987, hvor Reagan igen, under skarp observation vendte tilbage som præsident. Bush vandt herefter valget i 1989 med en jordskredssejr, og blev siddende indtil 1993.

Siden har de rød-blå mest eksisteret som guerilla-bevægelser, og har også udført terror flere steder i verden. Det seneste eksempel er en serie af bilbomber af Dallas, (Texas, USA), der kostede over 560 mennesker livet.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.