FANDOM


"Hvorfor gå over for grønt, når man kan blive kørt over for rødt?"

~ Din rigtige far om færdselsreglerne


Redlight

I mange lande betyder dette gå over.


Indrøm det: du har mange gange stået i New York, Rom eller Kalundborg og tænkt Hey, de andre går over for Rødt - måske kan jeg også?. Men det kan du ikke, vel? Du vil virkeligt gerne vide hvordan, ikke sandt? Velkommen til da! Når denne artikel sutter slutter, vil du være ekspert i at gå overfor rødt!

Denne artikel er bygget op som en teoriprøve nede hos Karsten Kørelærer: først får du lidt let læsning med billeder så du ikke falder i søvn, og derpå vil der være selve teoriprøven som lige skal bestås før end du må gå ud i trafikken. Bare husk, at du må tage testen om ligeså mange gange du vil. Så længe du består er alt ok.

Forstået? Godt!

Teoritimenredigér

Først og fremmest skal du udse dig en passende vej når du vil gå overfor rødt. Hvis der er et fint skilt med "Legende Børn", "Skole 100 meter" el. lign. er du gået forkert. Find dig en vej med et Lyskryds. Jo større des bedre. Et Københavnsk gadekryds kan gå an, men en stor flersporet satan af en vej i udkanten af et industrikvarter som den ved Bilka i Holstebro er klart af foretrække. Når din vej er fundet, går du hen til lyskrydset.

Se
Start med at se
Aflæs billedet - du skal se til højre for dig selv. Dette skyldes, at man i Danmark har højrekørsel, hvorfor bilerne altid vil komme fra din venstre side når du står på fortovet med fronten mod vejen. Når nu du allerede har besluttet dig for at gå over for rødt, kan du ligeså godt gøre det ordenligt, og se om du kan finde snavs på bagsmækken af de biler der lige er kørt forbi.

Glem alt om de biler der kommer på din venstre side - hvis de overholder loven skal de alligevel holde tilbage for en fodgænger.

Seop
Se opad
Nu skal du konstaterer at der virkeligt er rødt. Naturligvis kan biler der kører fra venstre mod højre være en god indikator, men i Jylland kører man streetrace til og fra arbejde, og i København er flugt fra politiet et alternativ til at tage bussen, så man kan aldrig være helt sikker. Hvis du er farveblind Grøn/Rød skal du vide, at "Rødt Lys" er det lys hvor fyren står stille.

Du bøjer nakken let op, ignorerer dine omgivelser, og ser på lyskurven. Helt ideelt tager du skyklapper på for at forhindre udefrakommende indtryk, men man kan ikke få alt. Når du har konstateret at der virkeligt er rødt ser du endnu en gang til højre og sikrer dig at ingen biler stopper op. Hvis alle fortsat kører 100 km/t i en byzone eller 160 km/t ved en hovedvej er alt som det skal være.

Gaaover
At krydse gaden
Nu kommer øjeblikket du har ventet på. Se lige ud, tag en dyb indånding og træd ud på vejen. Nu er det vigtigt at du ser til venstre, for hvis du krydser gaden uden at se på bilisterne som om de er galt på den, har du gjort det forkert. Du skal bevæge dig lidt hurtigere end du plejer for at indikere at du skynder dig, men samtidig så langsomt at bilisterne er tvunget til at bremse hårdt op, dytte vildt og råbe ad dig.

Sørg for at planlægge din gang så snedigt, at det bliver grønt max 5 sekunder efter du når den modsatte side af vejen. På denne måde skaber du midlertidigt kaos, så bilisterne ikke bliver alt for trygge.

Udvidet Teori for Øvederedigér

Rollator

Hvis du føler dig tilstrækkeligt stærk i ovenstående procedure, kan du jo udvide dine egenskaber til at at gå over for rødt med en rollator. Det er ikke særligt relevant om du har behov for den i det daglige, sålænge du magter brugen af den i situationer hvor den gør mest muligt skade. Metoden er mage til den almindelige ovenstående, men med følgende undtagelser:

  • Istedet for at se til højre, ser du til venstre for at vise at du er moden og ansvarlig. Derefter ser du på dine fødder.
  • Du skal ikke se om der er rødt, men kun lade som om. Se på en fugl eller din egen næsetip om nødvendigt.
  • At gå over gaden skal foregå 14 gange langsommere end man normalt ville gøre, selv hvis man faktisk havde brug for en rollator. Hvis du når over gaden i kun én omgang rødt lys har du fejlet. 2-3 gange er et must - 5-8 gange er fantastisk!

Udføres ovenstående korrekt, forårsager du et harmonikasammenstød, men kan ikke bebrejdes af nogen som helst, fordi du brugte rollator. Forsøger du imidlertid at udføre den udvidede metode med andet end en rollator, vil du fejle da bilisterne sandsynligvis vil stige ud og fjerne dig. Evt. smadre dig, hvis du ser særligt flabet ud.

Selve Teoriprøvenredigér

Dette er ret let: der er en række spørgsmål som du skal besvare, med udgangspunkt i ovenstående læsning. Svarerne står i noterne i bunden, og du må kun få 2 forkerte svar. Får du 3 eller flere har du dumpet. Husk først at læse svarene efter testen er taget!

Spørgsmål Ja Nej
Kan man gå over for rødt i en skolegård?[1]
Er Jylland bedst egnet til at gå over for rødt i?[2]
Må man gå over for grønt?[3]
Bør man bemærke nummerpladen hvis man ser en Ferrari?[4]
Er det en god idé at lukke øjnene inden man krydser gaden?[5]
Skal jeg råbe igen, hvis bilisterne flipper ud?[6]
Skal man udføre testen hvis man ser en politibil?[7]

Svar til Testenredigér

  1. Ja, for børn leger ofte trafiklege på deres cykler.
  2. Nej, Italien er sjovere.
  3. Ja, det skal man faktisk. Men hvis du gør det har du fejlet i at gå overfor rødt.
  4. Nej - se hellere på bilen.
  5. Nej, men det giver 10-dobbelt point i denne test!
  6. Nej - husk at de er galt på den.
  7. Jada, for fumlegængeri giver kun en bøde.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.