FANDOM


Gaston

Her ses Fagerlil og Uhyret til deres bryllup i Las Vegas.

Gaston2

Gaston ser bogen "The Hunger Games" og kritiserer den øjeblikkeligt for at være et plagiat på "Battle Royal".

Skønheden og Udyret (pre-1990er-dansk: Fagerlil og Uhyret) er en Disney-tegnefilm fra 1991 bygget over et fransk eventyr fra 1700-hvidkål. Handlingen udspiller sig omkring en misforstået helt, hans livs store kærlighed og et behåret bæst bosat på et slot.

Plotredigér

Uhyret, en prins af blodet, tyranniserer sine omgivelser på det groveste, og en ubehagelig kold vinteraften smider han en gammel kone på porten, der blot søgte ly for én nat på et slot med mindst 30.000 kvadratmeter beboelse, stalde og endda fangekældre hun kunne have sovet i. Konen - der var en troldkælling - forhekser uhyret og alle i hans tjenerstab der ellers ikke har gjort noget, for at lære Uhyret at behandle uskyldige pænt. Han får så frem til sin 21 års fødselsdag til at finde den store kærlighed, ellers vil han og tyendet forblive fortryllede for evigt.

Nede i den lokale landsby bor helten, Gaston, der er håbløst forelsket i Fagerlil. Gaston kendetegnes ved at være Byens Beskytter, ham alle mænd vil være- og alle kvinder vil have. Gaston er så grotesk vellidt, at han kan ty til fysisk vold mod sine bysbørn, og de vil tilbede ham som tak - noget kunne tyde på, at han er en lokal Napoleon. Gaston er helt væk i Fagerlil, og modsat så mange andre skiderikker, drømmer han om ægteskab og børn med hende. Fagerlils far, Maurice, foreslår endda at datteren gifter sig med ham, hvad hun dog nægter da Gaston har mudrede støvler.

Fagerlils far tager til Verdensudstillingen i Paris for at fremvise sin dampmaskine, men bliver på vejen væk og søger hjælp på Uhyrets slot. Maurice kender ikke til stedet, så selvom vi nærmer os Uhyrets "21-års fødselsdag" må der alligevel være gået mange år, og uhyret anslåes at være et sted i 40erne, eller 5 år gammel da troldkællingen kom forbi. Uhyret spærrer Maurice inde i et koldt, fugtigt hul som tak for at søge hjælp, hvorefter Fagerlil køber farmand fri ved at være Uhyrets lydige fange og slave resten af livet - f.eks. giver bæstet en utvetydig ordre om, at Fagerlil skal spise med sin nye hersker, eller dø af sult.

Opsummeretredigér

  • Uhyret smider en gammel kone på porten for at bede om hjælp.
  • Uhyret smider Fagerlils far i spjældet for at bede om hjælp.
  • Uhyret skræmmer sit tyende fra vid og sans.
  • Uhyret giver Fagerlil fængsel på livstid.
  • Uhyret truer Fagerlil med sultedøden.
  • Til gengæld er uhyret en rig prins, så derfor vil Fagerlil giftes med ham.

Moralen i historienredigér

Du kan være en nok så grim, voldelig og ond, modbydelig stodder med hår på ryggen, men så længe du bare er rig og/eller adelig, vil pigerne stadig synes om dig, og finde dig mere attraktiv end ham der bruger al sin tid på at beskytte dem i nød.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.