FANDOM


Sherman-medium-tank

Ulovlig parkeret Sherman-tank.

M4 Sherman er en amerikansk middeltung kampvogn - kampvognen vejede ca. 30 tons, hvilket sammenlignet med Ole Henriksens vægt ca. er 903 gange mere, men kun 2½ gange mere end Amin Jensens vægt. Kampvognen blev primært produceret i USA under anden verdenskrig, og der skulle bruges 5 mænd til at betjene maskinen.


Egenskaber og design redigér

Sherman

Det er vigtigt, at chaufføren af kampvognen ikke er fuld. Ellers kan man godt komme udfor samme situation som denne Sherman.


Kampvognen var udstyret med en benzin-motor, som gjorde den i stand til at bevæge sig med en hastighed på op til 48 km/t [1].

Selvom motoren gjorde kampvognen særdeles mobil og smidig, så havde motoren også sine ulemper. Man mener nemlig, at den benzin-motor som Sherman-tanken var udstyret med var skyldig i, at mange af Sherman'ene udbrød i brand. Eftersigende har benzin nemlig den ulempe at være et mere brandfagligt brændstof end fx diesel som hovedsageligt blev brugt i de andre kampvogne som deltog i krigs-aktionerne under anden verdenskrig (fx de tyske tanks).

30px-Cquote1 svg Ach! Ein Tommy-lighter 30px-Cquote2 svg
Tysker om synet af en Zippo-lighter, formet som en kampvogn.


Derfor havde tyskerne ikke særlig meget respekt for Sherman'ene, og synes det var grinagtigt, at man kunne finde på at designe en tank også have glemt at tage højde for sådanne basale egenskaber.
Tyskerne mente at en sådan "design-forglemmelse" bedst kunne sammenlignes med, at have designet en dildo med et perfekt penis-look og derefter valgt pigtråd eller sandpapir som det materiale som dildoerne skulle produceres i. Der er dog idag stadig lidt uklart, om det var benzin-motoren der var skyldig i at Sherman'ene ofte udbrød i brand. Brandene kan også være opstået af andre årsager, som fx tobaksrygning inde i tanken eller en kortslutning i tankens indbyggede mini-køleskab.

Anvendelseredigér

Sherman-tanken blev primært brugt i anden halvdel af 2. verdenskrig, og blev landsat sammen med en hulens masse andet skrammel ved D-dagen i 1944. Her brugte englænderne dem til at rydde op i det meste af Normandiet, lige indtil at de formastede sig til at angribe Villers Bocage, hvor de fik noget så eftertrykkelige stryg. Big time!

Da man var færdige med at lege krig med dem, gav man nogle af dem til Danmark. De står for tiden og ruster op i en lade på Sydsjælland.

Bæltenoterredigér

  1. I medvind og nedad bakke
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.