FANDOM


Segway4

Nu behøver du aldrig gå rundt om Damhussøen igen.

30px-Cquote1 svg Havde jeg, to hjul så kørte jeg hen til dig, for jeg gider ikke gååå 30px-Cquote2 svg
Kim Larsen om Susan Himmelblå


En Segway er et elektrisk dampkøretøj som kan transportere en stående person fra et sted til et andet sted. De kan erhverves i et hvert industriindkøbscenter og på nettet. Segways er de ulovlige i Danmark, medmindre man har cykelhjelm på.

I Danmark, eller rettere i København, er der pr. 1. januar 2014 lidt over 200 lovligt registrerede Segways, men myndighederne ved, at der kører op mod 700 ulovlige Segways rundt i resten af landet. Heraf kører estimeret 288 uden brugbart kørekort, som ikke er blevet taget i Legoland.

Historieredigér

Segway2

Lanceringen af Segways i 1602
(Maleri: Michelangelo)

Segwayen blev allerede udtænkt af de gamle grækere, men eftersom hjulet på daværende tidspunkt endnu ikke var opfundet, endte det derfor hurtigt i en græsk tragedie.

Men efter hjulets opfindelse i 1548, begyndte man i Middelalderen at foretage de første rigtige tegninger til de første Segways, som - ifølge Kirken - skulle etableres på ruterne Paris-Roubaix, London-Liverpool og Skt. Petersborg-Vladivostok. Det var dog hollænderne som var mest fremme i træskoene, idet de i 1602 lancerede det første parti Segways. De fik navnet: "Segway IT" og kunne køre op mod 20 m/t. Det blev startskudet på en trafikal revolution som satte langsomt, men sikkert, gang i industrialiseringen i Europa.

Opbygning og teknikredigér

En Segway består af en aflang aluminiumspind der er blevet svejset sammen med to gummidæk. Derudover er der blevet placeret et træbræt for neden, således at man kan stå på tingesten. Under træbrættet findes motoren, som er en lille avanceret dampmaskine der pumper damp ud af det lille udstødningsrør i bagenden. Fra håndtaget i toppen er det muligt at dreje Segwayen til højre eller venstre. Det er naturligvis også muligt bare at køre ligeud, men så skal man ikke dreje på styret.

En Segway kører på morgenurin fra Michael Carøe.

Anvendelse og målgrupperedigér

Segway1

Jessica på 8 måneder er lige ude og lufte sin mor.

30px-Cquote1 svg Segway er så smart, at selv et barn kan benytte det... den 30px-Cquote2 svg
Dean Kamen til lanceringen af Segwayen 1602

En Segway kan bruges til mange forskellige formål. Primært bliver den dog brugt til at stå på, imens man kommer fremad. Det kan typisk være i forbindelse med med dagligvarehandel eller hvis man vil sende et brev med posten.

Folk der også benytter Segways:redigér

Kritikredigér

Selvom Segways er yderst populære transportmidler i dette moderne og teknologiske samfund, så er der stadig visse befolkningsgrupper der ikke er begejstret for disse Segways. Typisk er der tale om folk der ikke har råd til selv at eje en Segway, mens også velrespekterede organisationer som bl.a. Dansk Fodgænger Forbund fører en skarp kritik af Segways. De mener f.eks. at Segways er med til at skabe for stor usikkerhed på det danske vejnet, både i bybilledet og på motorvejene. Dansk Fodgænger Forbunds kritik går på, at folk der kører Segway i stigende grad kun koncentrerer sig om at komme hurtigt frem, uden at tage hensyn til trafiksikkerhed. Derudover har folk på Segway ikke samme tid til at samtale med sine medmennesker, som hvis man gik side om side på fortovet. Det er således med til at skabe en vis hierarkisk distance på fortovene og gangarealerne, som - ifølge Dansk Fodgænger Forbund - i sidste ende kan ende med mord og voldtægt.

Også Dansk Cykelunion er utilfredse med tilstedeværelsen af Segways, idet de i stigende grad oplever, at flere og flere kvitter cyklen[1], til fordel for disse ståmaskiner som slet ikke er med til at bidrage til en sund og aktiv livsstil.

DET SIGER LOVEN!!!redigér

Segway3

Folk på Segway vil da skide på loven.

Der er skræppe regler, hvis man ønsker at færdes på en lovlig Segway. Herunder er oplistet de vigtigste paragraffer i Segway-lovgivningen af 1839:
 • §1.1 - En Segway må ikke være rød
 • §2.1 - En Segway må ikke kunne bakke
 • §3.1 - En Segway-fører må ikke være påvirket af svampe, jalousi eller had
  • §3.2 - Medmindre vedkommende kører ordentligt
 • §4.1 - En Segway-fører må ikke være seksuel aktiv
 • §5.1 - En Segway-fører må ikke køre med kun én hånd
 • §6.1 - En Segway-fører må ikke køre en anden person ihjel
  • §6.2 - Medmindre det sker i overensstemmelse med §3.2

Stående fodnoterredigér

 1. Og dermed det årlige kontingent til unionen.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.