FANDOM


SamsoeInternational4

"Terminal 1" og hovedbygningen i SIA, er hjemsted for afgangshallen og de fleste luftfartsselskaber i lufthavnsområdet.

Samsø International Airport (eller: "Samsoe International" eller bare "SIA") er det største lufthavnskompleks på Samsø og hjemstedet for SAS - Samsø Air Service. Lufthavnen er samtidig den lufthavn i Danmark, der må vurderes at have det største udviklingspotentiale inden for luftfartssektoren, og med den nuværende udvikling[1] vil lufthavnen overstige kapaciteten i Kastrup lufthavn inden år 2032.

Oprindelseredigér

Samsø International Airport er bygget på området, der indtil midten af 1990'erne husede den daværende "Samsø flyveplads og dyreskue", men da der op gennem slutningen af 1990'erne og gennem 2000'erne skete en markant tilvækst af pensionister[2], blev der også et øget behov for at kunne håndtere charterferier og sexturisme/ købekone-rejser til Thailand.

Den oprindelige flyveplads blev bygget i 1963 - 1964. Den oprindelige bane 10-28 fra 1964 blev anlagt, da man dengang kom til at søge om braklægningsstøtte på den forkerte mark, hvorved man tilfældigvis stod med en overskydende græsmark.Her skulle man blot[3] fjerne en større flok kreaturer ved starter og landinger.
Idéen om at kombinere flyvepladsen med dyreskuet, opstod således da man fra flyvere kunne betragte de omkringstrejfende køer, mens man fløj i cirkler og ventede på at banen var ryddet.

Placeringredigér

Loading map...
40pxKlumme
Nyttig information om SIA
  • ID: EKKS
  • Bane 10: Retning 100, 695 x 30 meter
  • Bane 28: Retning 280, 695 x 30 meter
  • Radiofreq: 123.500 MHz

Samsø International Airport er placeret umiddelbart syd for Stauns, sådan cirka midt på øen. Der er skiltet til lufthavnen fra alle større veje, og grundet den stødt stigende trafik, har en egentlig motorvej fra Tranebjerg til lufthavnen været sendt i høring.
Grundet indsigelser - specielt fra borgmesterens søster i Toftebjerg - blev projektet dog væsentligt dyrere. Dette skyldes primært at den nye rute over Brønderslev viste sig at indeholde nogle uforudsete miljømæssige konsekvenser.

Den manglende infrastruktur er efter manges opfattelse den primære årsag til, at Samsø International Airport stadig ligger en smule efter Kastrup og Billund på de oversøiske ruter, men trods den manglende fokus fra Christiansborg, så klarer lufthavnen sig fremragende på indenrigstrafikken.

Faciliteter og operatørerredigér

  • Terminal 2 håndterer både museet og oversøiske flyvninger.
  • Bagagehåndteringen er henlagt til Terminal 2, men betjener alle terminaler.
  • Standpladserne er forberedt til stor load-kapacitet. Undtagen i regntiden, hvor fly over 10 tons har det med at forsvinde som sunket i jorden.
  • Gates one and two bruges fortrinsvis til indenrigs-flyninger
  • Samsø Air Service er stedets største operatør, og holder hører til uden for Terminal 2

Lufthavnens primære bane er Bane 10 - 28, og den vender som tallene angiver næsten i en øst/vestlig retning. Der er både rød/hvide markeringer på banen, og endda også en vindpose på gode dage.

Lufthavnskomplekset indeholder to større terminaler, bagagehåndtering, check-in skranker og gates. "Passenger comfort zones" og "Business Class facilities" er bedst udbygget i Terminal 1, og toldfri-butikkerne ligger i Terminal 2, hvor den internationale luftfart har til huse.

Samsø Air Serviceredigér

Langt den største operatør på området, er SAS - Samsø Air Service.

Ud over at levere rundflyvning-service, er SAS også den primære ground-handler og varetager flyende overvågning af de fleste nudist-strande i området.

Gate Gourmetredigér

I perioden frem til 2011 havde Gate Gourmet en større leveranceaftale med SIA. På Samsø opkøbte Gate Gourmet ganske betydelige mængder af råvarer. Ved en beklagelig fejl, viste bogholderiet at de indkøbte delikatesser fra øen var blevet fejlleveret, så de i stedet for køkkenet i Kastrup, var blevet leveret til Amanda Jacobsens privatadresse på Strandvejen, ligesom en betragtelig del af de mange hundrede tons varer aldrig er blevet redegjort for.

Fejlen gjorde at mange millioner måtte tilbageføres fra "AJ Foods"[1] til Gate Gourmet.
Imidlertid gentog den samme beklagelige fejl sig, og pengene havnede i stedet på Amanda Jacobsens private konto.


Noterredigér

  1. Ejet af en vis "Amanda Jacobsen" men registreret på Samsø.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.