FANDOM


ThumbsUp
Rundetaarn2

Rundetårn i København. Navnets oprindelse er en skandale af de store!

Oleritter

Da Danmark jo som bekendt er meget sparsomt kuperet, har man været nødt til at lægge kongeetapen i Danmark Rundt med opløb i Rundetårn for at få en passende udskilning.

Rundetårn (opr. "Runde Taarn") er en cylindrisk konstruktion, der er placeret mistænkeligt tæt på Trinitatis Kirke i det indre København. Tårnet er færdiggjort under Christian 4. i 1642.
Tårnet er 41,8 meter højt,[1] hvis man ellers gider at medregne den aparte dimstoppen, der udgjorde det for et observatorium i de gode gamle dage.

Baggrund og opførelseredigér

Rundetårn er det første af tre sammenhængende byggerier; et tårn, en kirke og et bibliotek. De tre bygningsværker skulle udgøre en "treenighed"[2], hvor de studerende ved Københavns Universitet kunne finde ro, sjælefred og lærdom. Byggeriet blev igangsat i 1635 og endelig afsluttet med bibliotekets åbning i 1657.

Som den driftige mand Kong Christian var, lykkedes det ham med dette byggeri[3] at få startet en rask lille udgave af Finanskrisen, men da ikke værre end at der var mange unyttige byggerier tilbage inden at statskassen var helt tom.

Den polygamiske kongeredigér

Christian 4. var som bekendt en munter lille fyr, der ud over sine ægteskabelige forpligtelser over for Kirsten Munk, også fandt den evige lykke sammen med Kirsten Madsdatter, Karen Andersdatter, Anna Cathrine, Vibeke Kruse og sikkert også en håndfuld[4] andre. Denne åbenlyst polygamiske levestil gav Christian lysten til at rejse noget andet[5] end den fra andre samtidige byer kendte fallos, som en skamstøtte over kongens liderlighed sejren ved et eller andet slag.

Christian ønskede sig et tårn, som med hvert eneste hjørne symboliserede et af hans kvindelige bekendtskaber. Dette kundgjorde han over for arkitekten med ordene:

30px-Cquote1 svg Bring mig et Taarn, hvor der i hvert hiørne kan staa en . Og med et lokum også. 30px-Cquote2 svg
Christian 4. om udformingen af det tårn som blev... rundt!


Arkitektens fiaskoredigér

Som arkitekt på opgaven hidkaldtes allerede i 1622 den navnkundige astronom og arkitekt "Christian Longomontanus". Longomontanus var en latinsk forlængelse for det gode danske navn Lomborg. Man udpegede altså dengang en tidlig forfader til Bjørn Lomborg, som manden der skulle finde plads til alle kongens koner og elskerinder i hjørnerne af tårnet, og den daværende Lomborg takkede allerede dengang for tilliden ved at designe noget, som endte med ikke at være en polygon, men derimod en cylinder. En rund og meget almindelig cylinder!

Polygoner

En liste med de oprindelige forslag til grundplaner. Nummer 19 blev valgt som en sikker vinder!

For pokker! Hvor svært kan det være at lave noget med hjørner, afkroge, gemmer, løngange og skjulesteder? Den daværende Lomborg misforstod så groft opgaven, og tegnede noget rundt.

Det var datidens skandale i en forstand, der kun langt senere er blevet overgået, da Anders Fogh Rasmussen udpegede en ny Lomborg til enten at modbevise effekten ved den globale opvarmning, eller alternativt at designe et hus, hvor der var plads til en klimaskeptiker i hvert hjørne. Heller ikke ved denne lejlighed lykkedes foretagendet. Men det var nok også i virkeligheden en umulig opgave.

Selve opførelsenredigér

For at få lettet Christian Lomborg for noget af hans tyngende skyld, overdrog man ansvaret for byggeriet til Hans van Steenwinckel (den yngre)[6]. Hans van Steenwinckel den yngre havde ansvaret for byggeriet i perioden fra 1635 til 1639, hvorefter han lagde sig til at dø. I stedet fik Leenart Blasius fra Holland ansvaret for byggeriet. Han døde så i 1644, og kunne derfor heller ikke helt lastes for, at tårnet endte med at være rundt.
Han har formodentligt også bare siddet og fniset ude på lokummet, mens han tænkte på, hvor meget at tårnet lignede en gigantisk bon.

Designredigér

Rundetårn er... ja - rundt! Det er rundt på ydersiden, og indeni er der en spiralformet[7] gang, der snor sig 7,5 gange rundt om tårnets centrum. Efter ca. 1/2 omgang finder man en dør ind til kirken, og efter ca. 4 3/4 omgange finder man indgangen til biblioteket. Lige ved siden af det, er der minsandten et lokum.
Efter knap 6 omgange findes der et loftsmaleri, der så vidt det vides er malet af Sosha Lillielys Gornitzka. Det ligner i hvert fald noget fra astrologiens verden, og hvis man ser nøje efter, så kan man se at Uranus placering i forhold til Jupiter allerede dengang forudsagde, at Christian 4. ville miste sit højre øje i et søslag[8]

Ved toppen af den indvendige spiral findes der en trappe, og for enden af denne trappe findes der endnu en trappe. Oppe for enden af den trappe, findes der en udsigtsplatform. Herfra kan man skue over det meste af hovedstaden og alle de andre tårne. Da Rundetårn blev bygget, lå det i ensom majestæt og man kunne se ned i gader og stræder. I dag kan man lægge en to-krone i en kikkert, og i de ca. 7 sekunders synstid man får for den slags penge nutildags, kan man lige akkurat nå at se ned på Strøget, hvor en "behændighedsspiller" er i gang med at løfte en turist for nogle få hundrede kroner.
Legenden siger, at hvis man i stedet havde kastet sin to-krone ud over hegnet, ville den slå selvsamme "behændighedsspiller" ihjel, hvis den ramte ham i skallen. Da det desværre er en skrøne, er din to-krone bedre brugt på kikkerten.

Toppen af toppen af Rundetårn er et astronomisk observatorium, hvor man siden Tycho Brahe har stået og stirret forundret op på himlen. Indtil åbningen af Planetariet var Rundetårn derfor Københavns nyeste og mest moderne observatorium.

Det underlige våbenskjoldredigér

Rundetaarn1

Det syrede logo med det forbudte budskab.

På tårnets sydvestlige hjørne - vendt mod Købmagergade - sidder der ca. 2/3 oppe på tårnet et højst mærkværdigt logo. I virkeligheden siges det at være en rebus, der på en uskøn blanding af latin, dansk og hæbraisk skulle betyde noget i stil med: "Gud, led den rette lære og (selv)retfærdighed ind i hjertet på den kronede Christian 4.".
Den seneste forskning har dog vist at det betyder:

30px-Cquote1 svg Doktor, stik mig den tarmskylning. Jeg er rede! 30px-Cquote2 svg
Christian 4. om hvad han egentlig mente med rebussen.


Anvendelseredigér

Som den store turistattraktion Rundetårn er, så er der et overvældende antal børn, der hvert eneste år hjemsøger besøger stedet. For at muntre dem, har man i lavet et antal rum i selve midterkernen. Oprindeligt var disse rum naturligvis et usselt forsøg på at kompensere for de manglende hjørner. I dag er rummene dagligt fyldt med børn, der sidder og siger "bøh", hver eneste gang en voksen passerer. Nogen gange er det endda børnenes forældre.
Hold kæft, hvor er voksne bare nemme!

Lige som at børnene har stor morskab ved at gemme sig og sige "bøh!", så finder de voksne stor morskab i at sige til børnene, at de bare skal løbe rundt og gemme sig bag det næste hjørne.
Hold kæft, hvor er børn bare nemme!

Regensens hærgenredigér

Lige over for Rundetårn ligger Regensens kollegium. Da Rundetårn blev bygget blev Købmagergade simpelthen for smal, og man vedtog at udrydde den nederste række af værelser på Regensen og i stedet lave en buegang. Hvert år - på eller omkring den 16. maj fejrer man "Frk. Lind"[9], og så drikker man sig fra sans og samling og farer derefter op i Rundetårn. Nedturen er håndgribelig og forståelig.

Noterredigér

  1. Selve tårnet er 36.563 mm højt
  2. latin: Trinitatis.
  3. Og en del andre - bevares!
  4. Eller to... Eller ti?
  5. En såkaldt erektion
  6. Hans van Steenwinckel den ældre havde bygget Kronborg ca. 70 år tidligere, og var ikke længere helt i vigør.
  7. Rund!
  8. Den er god nok! Astrologi er den pureste videnskab!
  9. Et lindetræ inde i gården på Regensen.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.