FANDOM


Rullepoelse

Lækker Rullepølse. MUMS!

Rullepølsen er som navnet ganske fint antyder: En rullende pølse (Eller det var i alt fald hvad det skulle have været).


Den spegede oprindelse redigér

Den blev opfundet af en, angiveligt, engelsk kroketspiller under anden verdenskrig. Normalt bruges kugler af træ, men disse blev en mangelvare under anden verdenskrig, eftersom de træfrabrikker der lavede disse trækugler nu skulle bruges til at lave discount udgaver af de "tjekkiske Pindsvin" [1], og altså derfor, for en længere periode, helt stoppede produktionen af kroketkugler.

Normalt laves tjekkiske pindsvin af jern, men ved også at producere dem i træ, havde selv de fattige lande råd til disse pindsvin- om end man jo nok kan diskutere effektiviteten af denne billigere discountudgave af træ....


Rullepølsepresseren redigér

Det var altså på grund af den voksende mangel på de normale kroket/trækugler at man blev nødsaget til at finde et alternativ, og det gjorde så denne ukendte engelske mand. Han, en meget begavet mand, observerede at pølser normalt har denne lidt runde facon, og han øjnede derfor hurtigt potentialet i dette stykke kød.

Ivrig efter at komme til at spille kroket igen, kastede denne mand sig over idegenereringen, og havde i løbet af kort tid tegningerne klar til det der senere skulle blive kendt som "rullepølsepresseren". Et, dengang, yderst raffineret og højteknologisk redskab der altså gjorde det muligt at fremstille rullepølser- således at man igen kunne spille kroket, omend denne kødfulde erstatning af trækuglerne voldte en del kvaler.

  1. For det første blev rullepølsen aldrig helt rund, den endte faktisk ud med at blive ret så firkantet! (fejl i designet af rullepølsepresseren)- Og det var derfor svært at få den til at trille rigtigt. Hvorfor denne fejl aldrig blev udbedret er et af de store spørgsmål vi stiller os selv i dag, og nok vil stille i lang tid fremover, efter som ingen synes at ligge inde med et svar...
  1. For det andet blev spillet forstyrret af sultne katte og hunde der løb ind på banen og fortærrede disse rullepølser, hvilket gjorde det nødvendigt for de spillende at medbringe et helt lager af rullepølser hver gang der skulle spilles. Nogle gange var man endda nødt til at ty til de oversavede jagtgeværer hvis man ønskede at gøre spillet færdigt før end at alle rullepølserne var spist- Et værre griseri!


Hvad med kuglerne...og pølsen? redigér

Så alt i alt kunne disse rullepølser ikke erstatte de oprindelige kroketkugler, og man frydede sig da også gevaldigt i hele England da trækuglerne atter fandt vejen til de gængse supermarkeder!

Man kunne så foranlediges til at tro at rullepølsens historie sluttede, da trækugleproduktionen satte igang igen- Men nej. Rullepølsen fik godt nok en pause i 50'erne og begyndelsen af 60'erne, men vendte derefter tilbage. Ikke som erstatning for kugler i diverse spil, men som smørrebrødspålæg, og efter flere forsøg på at lave et gedigent, smagfuldt stykke kød endte man altså ud med den version af rullepølsen vi kender i dag!

Hvem der fik ideen til at anvende rullepølsen som pålæg vides endnu ikke den dag i dag- Men tak skal vedkommende have, for det smager nu ganske godt!


Rullenoter redigér

  1. http://da.wikipedia.org/wiki/Tjekkisk_pindsvin
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.