Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Rollespil er et sammensat ord som består af "rolle" og "spil".

Rolle
Bruges for det meste i forbindelse med film eller skuespil, og bruges desuden også ofte i daglig tale. fx "Det havde jeg ingen rolle i."
Spil
Et spil er en fritids beskæftigelse, spil kan foregå på mange forskellige måder, fx brætspil som ludo, backgammon og Cluedo eller boldspil som Fodbold, rundbold og gobobold.


Sætter vi de to sammen får vi et spil som går ud på at spille en rolle. Dette kan forgå på mange forskellige måder.

Typer

Jeg vil kort beskrive nogle af de mest almindelige:

  • Papirrollespil - Spilles oftest siddende rundt om et bord, hvor man siger hvad ens rolle gør i en fiktiv aftalt verden. Man deles nærmest om at fortælle en historie, hvor kun fantasien sætter grænser.
  • Figurrollespil - kan sammen lignes med overstående, dog repræsenteres ens rolle af en lille figur på et bræt der fx kan forstille en skov, en by, indersiden af et stort hus m.m.
  • Liverollespil - kan igen sammenlignes med overstående. Her er forskellen dog yderligere at det ikke er en figur på et brædt, men at man selv udlever det man gør, og det er derfor ikke nødvendigt at fortælle de andre hvad man gør - det kan de jo se.

Verdenen

I alle typer rollespil er der grænser for hvilken verden man befinder sig i, dog er dog næsten ingen grænser for hvilken verden det kan være, cowboy og indianer, fantasy, science-fiction eller vampyrer og vareulve.

Andet

  • En sang med Svedbanken hedder "Jeg spiller rollespil".