Spademanns Leksikon
Det originale logo kom desværre ikke igennem censuren


"At Rejse er at Leve"

~ H.C. Andersen om eventyr

"Ja, men du kan hurtigt , hvis du glemmer at checke ind!"

~ Kontrollør om noget meget vigtigt


REJSER DU MED REKJSEKORT. SÅ HUSK AT SMIDE DEN UD NÅR DIN REJSE ER SLUT!!!

Her ses et Rejsekort.
Det er ikke et skrabelod, men indeholder alligevel - på magisk vis - penge.

Rejsekortet er et kort du skal bruge, når du skal foretage en rejse. Det er en utrolig smart opfindelse, som blev opfundet i det forrige årtusinde. Alligevel skulle vi helt frem til år 2010 for at kunne opleve Rejsekortet i funktion for første gang. Nogensinde!

Rejsekortet er den bedste opfindelse siden Rejseplanen kom frem i 1998[1].

Vision og udbredelse[]

Niels demonstrer her hvordan man bruger sit Rejsekort.
Ind- og udcheckningen kan tage op til flere minutter. Misser du dit tog eller din bus på grund af dette, så er det din egen skyld.

Oprindeligt var det planen at Rejsekortet skulle kunne bruges i hele Kongeriget. Ligesom kommunismen var det da en sød tanke - men desværre umulig at udføre i praksis. Dette var Fyn og region Midtjylland hurtigst til at indse, så de skyndte sig at melde sig ud af dette cirkus, og istedet bibeholde deres egne lokale kort.

Regler og kutymer[]

Før afrejse[]

For at aktivere dit kort - og dermed starte din rejse - er det vigtigt at du holder dit Rejsekort hen til det blå punkt på apparatet. Ved indcheckning må dit kort ikke være bøjet, fyldt med bræk eller tilmalet med graffiti. Dit kort skal være rent og nydeligt[2] hvis du skal være sikker på, at en eventuel togkontrollør i S-toget skal se din billet din pik dit Rejsekort med succes.

Under rejse[]

Under din rejse er det vigtigt at du opfører dig eksemplarisk. Du skal holde dit Rejsekort i ro. Du må dog gerne lægge kortet ned i din pung, hvis du får en stor trang til det. Du skal bare være opmærksom på, at hvis der kommer en kontrollør, så skal du kunne fremvise dit gyldige Rejsekort på mindre end 10 sekunder. Lykkedes det ikke, vil du blive betragtet som værende en blind-passanger, få en bøde og dernæst blive smidt af toget omgående. Spilder du desuden kaffe på dit Rejsekort under din rejse, så er kortet ugyldigt og du vil blive opkrævet en kontrolafgift på lige fod med alle andre, der ikke betaler licens.

30px-Cquote1 svg.png His palms are sweaty, knees weak, arms are heavy, there's vomit on his sweater already, mom's spaghetti.. 30px-Cquote2 svg.png
Eminem, om at spotte en der har "glemt" at checke ind med sit Rejsekort


Ved ankomst til destination[]

Har du gennemført din rejse med succes og er ankommet til din destination uden bøder, så skal du afslutte din rejse ved at checke ud på perronen, eller i bussen, på det blå punkt. Bemærk - her skal du finde en scanner hvorpå der står "UD" istedet for "IND". Kommer du på beklageligvis til at holde kortet op på "IND" istedet for "UD", ja, så er du altså nødsaget til at foretage en ny rejse igen og dermed starte helt forfra. Det er dumt og besværligt, men så kan du jo bare huske at gøre det ordentligt til næste gang.

30px-Cquote1 svg.png Husk at checke ud, husk at checke ud, husk at checke ud ellers dør I! 30px-Cquote2 svg.png
Københavnsk polkaband om Rejsekort


30px-Cquote1 svg.png You can check-out any time you like, but you can never leave! 30px-Cquote2 svg.png
Californisk polkaband om Rejsekort


Teknik[]

Hvis skærmen viser denne meddelelse, så er det sikkert også din egen skyld.

Rejsekortet er overordnet set et såkaldt smartcard (da. klogt kort). Det er lavet af elektromagneter og GPS'er fra Garmin. Ved indcheckning aktiveres en mikroorganisme[3] i kortets venstre-side, i det område fagfolkene kalder "lillekorthjenen" (la. mea Mentula esse majus quam tua). Herefter begynder taxametret at tælle den tid og afstand, som er imellem ind- og udcheckningsstederne. Uanset hvor længe du er om din rejse, og uanset hvor lang din rejse er, så skal du som minimum altid betale et administrationsgebyr på 25 kroner. Derudover kommer den reelle pris for din rejse, som typisk ligger et sted imellem 30 og 2000 kroner.

Men alt dette skal du slet ikke bryde din lille hjerne med... For alt dette regner dit smarte Rejsekort ud af sig selv. Det eneste du skal gøre er, at smide penge ind på kortets konto, når du kan høre tonen på apparatet gå i overgang, hvergang du checker ind eller ud. Skide smart!

Rejsekort i andre lande[]

I storbyer som eksempelvis London og Paris har man i mere end 10 år haft lignende korttyper. Men eftersom London og Paris er storbyer, og København + Danmark ikke er storbyer, så har de danske regeringer valgt helt selv at opfinde sin egen teknik, istedet for at kigge til udlandet for at se, hvordan man gør andre steder. Dette viste sig hurtigt at være pisse dumt, eftersom projektet blev udskudt år efter år.

Rejsekortets milepæle[]

Her ses et af de første Rejsekort i Danmark. Virker det ikke, så er det helt sikkert din egen skyld.

 • 1995 - Rejsekortet bliver udtænkt af en utvivlsomt genial mand. Daværende generaldirektør hos DSB, Henrik Hassenkam, har sikkert annonceret at Rejsekortet med sikkerhed fungerer, allerede inden D-A-D lukker Orange Scene lørdag i 1998.
 • 1995 - Rejsekortet skal kunne bruges overalt i HELE Danmark.
 • 1995 - Denne mand jubler over den nye opfindelse.
 • 2003 - Rejsekort A/S stiftes. Man sammensætter en række udvalg der skal stå for udviklingen og udbudshåndteringen af projektet. Desværre glemmer man at oprette et udvalg, som står for gennemførslen af projektet.
 • 2005 - Rejsekortet vedtages i Folketinget. Man regner med at Rejsekortet kan tages i brug allerede inden året er omme.
 • 2005 - Politikerne finder ud af, at Rejsekortet ikke engang er fremstillet endnu, og udskyder lanceringen til 2006.
 • 2007 - Rejsekortet tages op til debat igen, eftersom alle har glemt alt om det. Tidsfrister udskydes.
 • 2008 - Projektet udskydes yderligere 3 år. Det gider Movia ikke finde sig i, så de truer med at melde sig ud. Det gider Rejsekort A/S da slet ikke findes sig i, så de smider deres direktør ud istedet. Det er direktøren egentlig rimelig ligeglad med, for han har alligevel bare tilbragt de seneste 5 år på Mallorca.
 • 2009 - Der opsættes scannere på mange sjællandske togstationer. Folket hører for første gang om Rejsekortet. Pøblen er meget interesseret i de nye sjove dimser, som snakker til en hvis man aer dem på toppen.
 • 2009 - Der er fejl i alle scannere. Rejsekortets lancering udskydes med endnu et år.
 • 2010 - Rejsekortet kan for første gang bruges i Danmark. Men til manges store skuffelse, kun imellem Næstved og Nakskov. Der opstår herefter demonstrationer og tumult på Christiansborg, eftersom mange er sure over, at Lolland-Falster-regionen altid skal have det nyeste teknologi først.
 • 2010 - Det viser sig, at Rejsekortet bliver meget dyre end først antaget. Det gider enkelte grupperinger ikke være med til, så de forlader projektet med lort i bukserne. Rejsekortets udbredelse i HELE Danmark udskydes på ubestemt tid.

Se også[]

Kort(e) tilføjelser[]

 1. Selvom Rejsekortet var på tegnebrættet allerede inden der blev tænkt på Rejseplanen.dk
 2. Og nej, en omgang med Cillit Bang er ikke nok!
 3. Jo, dit kort ER levende!