Spademanns Leksikon

"Du har da vist en ræv bag øret"

~ Mata Hari om at spionere


Ræv (Latin: Vulpus hvalpepis) er en alment forekommende hunderace, der bare er krympet lidt og har fået en lidt større hale. Den lever frit over det meste af Europa, og plager hvert år mange hønseavlere og tegneserieforfattere.

Ræve er vilde dyr med civiliserede vaner. De optræder i flokke af én ad gangen, og går typisk udenfor om natten.

Vaner[]

Ræve er udspekulerede, invasive, glubske og ondartede. Det siger næsten sig selv, at et dyr, som bliver decideret venligt af hundegalskab, nok fra naturens hånd har indbygget et vist element af ondskab.
I virkeligheden er det nok en fordom at ræve skulle være specielt snedige. I virkeligheden er det nok bare fordi, mennesket er ude af stand til at kapere det faktum, at huler og huse kan have mere end én udgang.

Alle ræves vaner er ikke desto mindre veldokumenterede. De væsentligste vaner er opridset her:


Læsevaner[]

Ræve mestrer de fleste forklædninger, og er oven i det ofte habile tennis-spillere

Ræve er sammen med læseheste nogen af de mest benyttede dyr i tegneserier. Ukendt for de fleste er, at ræve selv er ret habile læsere, hvilket gør dem til yndede ofre i tegneserier. Her optræder de hyppigst under navnet "Mikkel".
Det er tilsyneladende "grineren" for de fleste tegneserieforfattere at parodiere ræve[1], selv om fremstillingen ræve som nedrige og smådumme, må siges at være meget fordømmende, grænsende til det usande.

Boligvaner[]

Ræver i huler. Hulerne kaldes "grave". Gravene har normalt flere udgange.
I takt med urbaniseringen[2], er ræve kommet til at leve tættere og tættere på mennesket. Det er faktisk så tæt på, at rævene nogen gange kan finde på at bygge deres reder[3] i - eller ved menneskenes huse.

Samtidig kommer rævene ved denne adfærd tættere på hanekampe, hønsehuse, skraldespande - og ikke mindst: kaninbure. Sidstnævnte forhold har ansporet en del nu kaninløse forældre til at fortælle, at ungens lille søde kanin, selv havde revet buret op med tænderne og var fløjet til Sverige, hvor den havde mødt en ny kæreste på Internettet.

Spisevaner[]

Ræve er altædende. Her er en hunde-gal ræv i gang med tygge øret af en forsvarsløs hund

Ræve er stort set altædende! Dette forhold, sammen med deres boligvaner, giver normalt anledning til megen morads og underholning.
Der er vel ikke meget som er mere underholdende, end at finde sin skraldespand splittet ad af en sulten ræv, der efterfølgende har efterladt alt uspiseligt[4] rundt om i haven.

Ræve er hverken specielt selektive eller kræsne. Når ungerne er sultne, så tager de hvad-som-helst. Glubske sataner!

Sære vaner[]

Ræve har det med at blive fulgt af de særeste optog. Ingen fatter egentlig hvorfor

En af de absolut underligste ting ved ræve, er deres årlige deltagelse i "rævejagter".

Her samler ræve større flokke af hunde, og får voksne mennesker til at iklæde sig de særeste dragtsstykker og bestige en hest. Kort efter at ræven har orkestreret dette optog og fået alle til at stå klar, vil den få en mand til at blæse manisk i et horn, hvorefter hele optoget sætter i gang over stok og sten.

Når rævene laver denne øvelse, kaldes det "at være i løbetid".

Den egentlige øvelse i denne såkaldte "sport" består sig i at ræven får overvægtige mænd med øje hatte til at falde ned i mudderpøle, samt at få deres hunde til at hænge fast i et brombærkrat.
Senere på aftenen er det skik og brug at rytterne drikker sig fra sans og samling, mens ræven og hundene går på bordel.

Når rævene er færdige med denne slags aparte arrangementer, så pisser de i en flaske og serverer det for "hvem som nu tør drikke det" til en fest med selskabssange.

30px-Cquote1 svg.png ...Det lugter som rævepis og af terpentin,
men det' billigt, og så bli'r man fuld som et svin.
30px-Cquote2 svg.png
Koret om det næste indslag til en Fætter/kusine fest.


Påklædningsvaner[]

Ræve går normalt i rød pels. Sneræve går i hvid pels og andre ræve går med kossakhuer.

Når rævene bliver trætte, så lægger de sig omkring halsen på rige fruentimmere, og deltager i selskaber i de finere kredse.

Fakta om ræve[]

Fox ear.jpg

 • Ræven har en meget blød pels og benyttes derfor ofte tæt på kroppen. Mange er set med en ræv bag øret, hvor den ofte forveksles med en tæge.
 • Deres pis er godt til gravad laks.
 • Ræve bor i huler og slås hele dagen. Resten at tiden soves rævesøvn.
 • Ræve er kendte for at vrinske i fuldmåne
 • Ræven er også kendt for at forføre gamle damer som i Disneyfilmen "Mads og Mikkel." Og hvis man var stor fan af "Frygtløs den frygtsomme hund" kan man i et afsnit se en ræv prøve at forføre en gammel sød dame, som den derefter vil putte i en gryde og æde den.
 • Ræve kan ikke fotograferes. Det er de for usynlige til!
 • Rune T. Kiddes ræv hedder "en røv".
 • Andre ræve hedder Mikkel.

Noter[]

 1. Mistanken retter sig dermed imod ulven, der er kendt for at se ned på ræve og dermed ofte at latterliggøre dem.
 2. Det betyder "at folk flytter til byerne" - mest på grund af Stavnsbåndets ophævelse.
 3. Dem som ellers normalt skulle have ligget i hulen, som er en "grav", som har flere udgange.
 4. Det vil sige: Lortebleeerne