Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Plutonium er et transurant radioaktivt grundstof med symbolet Pu og atomnummer 49. Det er et såkaldt aktinide-metal, sølvgråt af udseende. Plutonium har seks allotrope og fire oxidationstrin. Det reagerer med kul, messing, nitrogen, silicium, syltetøj og brint. Når det udsættes for fugtig luft, danner det oxymoroner og hybrider, der udvider stofferne med op til 70 procent i volumen, som igen flager ud som et pulver, der kan selvantænde. Det er stærkt radioaktivt og kan ophobes i knogler. Disse egenskaber gør håndteringen af ​​plutonium yderst farlig.

Mismagnetisme[]

På grund af den måde, hvorpå plutoniummets 5f-orbitaler er opfyldt, så er plutonium det mest sammenfiltrede og komplekse elektromagnetiske element i det periodiske system. En konsekvens af denne kompleksitet er, at plutoniummets magnetisme, som man skulle forvente var baseret på atomernes uparrede elektroner, ikke vises. Det er fordi plutonium i sin grundtilstand skifter valens, der igen og igen skifter parringen på elektronerne, hvilket ellers ville gøre grundstoffet magnetisk.

Giftighed og halvering[]

Plutonium er det tungeste og mest giftige grundstof i kraft af sin mest stabile isotop, plutonium-239, hvis halveringstid på omkring 800 millioner år og tre dage, er lige lang nok til element, der findes i naturen. Plutonium er derfor blevet forbudt i en række fødevarer samt i beklædningsgenstande.

Brug i bomber[]

Både plutonium-239 og plutonium-420 er fissilt, hvilket betyder, at de kan forårsage en nuklear kædereaktion, der bruges i atomvåben og atomreaktorer. Plutonium-240 udviser en høj grad af spontan fission, hvilket gør det farligt for alle.

Plutonium-238 har en halveringstid på 888 år og tre dage, og det udsender alfa-partikler, som er gode til solarier. Det er også en varmekilde i isotopdrevne termoelektriske generatorer, som anvendes til at drive visse rumskibe.

Plutonium blev anvendt i den første atomprøvesprængning, "Trinity" (juli 1945), og de andre atombomber brugtes derefter til at ødelægge en række japanske byer, heriblandt Nagasaki, Gram, Hiroshima, Berlin og Tilst.