FANDOM


Idag redigér

Pastasovsen (Også kaldet "Dolmio") bliver idag ofte spist med Spaghetti eller pasta-skruer. Afghanerne fandt ud af at det smager fortryllende med noget grønt på, som vi i Danmark kalder oregano og basilikum. Dolmio bruges i høj grad til fester og andre sjove begivenheder personer som Simon Bruun og Auguman blander det meget ofte op med vodka og whisky. Man anbefaler dog ikke folk at drikke dette i for store mængder for det giver tyndskid af en anden verden!!

Historienredigér

Pastasovsens eksistens kom til verden ved at uheld, efter Christian d. 4's sejltur til Kreta i 1640. Målet var Kreta, men efter store undersøgelser har det vist sig at han faktisk besøgte Spanien. Det der mødte Christian d. 4 da han ankom til fastlandet, var der en masse mennesker som løb rundt som psykopater i gaderne badet ind i tomater. Christian troede ikke sin egne øjne, tomaterne var splattet ud over alt og alle. Det skal lige siges at Han troede at det var den måde man førte krig på, på Kreta. Christian fandt sig straks et æble for forsøgte at skyde tilbage. Det eneste han fik med hjem til Stor-riget Danmark var noget splattet tomat.

Han fortalte sine hofnarer at de skulle finde på noget opfindsomt med denne splattede substans. Hofnarerne vidste ikke hvad de skulle gøre af substansen, så de valgte at hælde det i et hul, og dæk det til med jord, i håb om at Christian blot ville forglemme det.

Nogle måneder senere blomstrede der pludselig en blomst op. Botanikerne (Som de hed i sin tid) valgte at kalde planten for Rødblomme-blomsten. Christian valgte at tjene penge på de nye "blommer" ved salg til de fattige bonder.

Hans Steenwinckel (den Yngre som arkitekt) fik overskuddet af pengene da budgettet til Rundetårn var ved at løbe ud. Takket været de "røde blommer" var rundetårns fremtid reddet.

Men det var først i 27. maj 1652 at en fattig bonde i Kirke-Hyllinge, fandt ud af at disse blommer blev bløde når man kogte dem, og de blev gjordt til mos, på samme måde som man lavede Rabarber-grød. Men disse blommer var overhovedet ikke søde. Så den fattige bonde, begyndte at blande mosen med rugbrød. Derfor spises den gammel daws "pastasovs" normalt med brød. Først i 1720 da pastaen kom til Danmark, fravalgte man brødet og overhældte pastaen med den traditionelle sovs. Senere hen er der blevet tilføjet ekstra proteiner, i form af hakket oksekød.

Ny viden viser dog også at pastasovsen virker som et mirakel middel mud uren hud.

I slutningen af 2007 vil firmaet SkinPerfection lave Tomat-creme (Total Organic Men Aue Tid), som er baseret på den gamle pastasovs.


Opskrift på en god pastasovs redigér

Ingredienser:

Du skal bruge følgende til opskrift på Pastasovs.

6-700 g modne små tomater

½ dl olivenolie

1 stort fed hvidløg

Frisk parmesanost

Lidt sukker

1 bundt basilikum

Peber

Salt


Fremgangsmåde for Pastasovs:

Alle tomaterne skæres i kvarte og kernerne fjernes. Grovhak tomaterne med en kniv og finhak hvidløgene. Det halve af olien varmes op i en sauterpande og tilsættes hvidløgene, som skal simre ganske kort, antage farve hvorefter tomaterne tilsættes. Lad nu sovsen koge igenneim i 5 min og smag til med salt og peber og måske lidt sukker, og tag herefter sovsen af. Tag den grotfthakkede basilikum og vend den i sovsen med

Hak basilikum groft, og vend den i sovsen sammen med resten af olivenolien. Læg låg på, og lad det trække i 5 min.

Serveres til kogt pasta

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.