FANDOM


Pare0

Dette er en test: Ser du - eller ser du ikke - et billede af noget eller nogen, du kender? (og nu ikke noget med fantasidyr. Det er ikke en Rohrschach-test det her!)

Pareidolia (græsk: pærɨdoʊliə/parr-i-DOH-lee-ə) er et psykologisk fænomen, der involverer vage og tilfældige stimuli (ofte et billede eller en lyd), som bliver opfattet som væsentlige, altså en afart af apopheni. Almindelige eksempler er, at den kritisk syge patient ser billeder af dyr eller ansigter i skyerne, manden i månen eller en kaninMars, og patienten hører hemmelige meddelelser på optagelser, når der afspilles baglæns.

Ordet kommer fra det græske ord para (παρά "ved siden af, sammen, i stedet"), i denne sammenhæng betyder para desværre noget defekt, forkert, klamt, vamset og ulækkert. Navneordet Eidolon (εἴδωλον "maleri, formular, selvangivelse') er en diminutiv af Eidos. Pareidolia er en type af apopheni, evnen til at se mønstre i tilfældige data.

Opfattelsen af ​​religiøst billedsprog i naturfænomenerredigér

Der har været mange tilfælde af fortolkninger af religiøst billedsprog og temaer, især ansigter af religiøse figurer, i ganske almindelige og naturligt forekommende fænomener. Mange involverer billeder af Jesus, bagerjomfru Marie, Allah eller andre religiøse fænomener. Observationer af religiøse figurer og andre overraskende billeder i almindelige genstande har skabt et marked for sådanne effekter på online-auktioner såsom eBay.
Et berømt eksempel var en grillet ostesandwich med Jomfru Marias ansigt - Vi kan desværre ikke vise den her, da den er blevet spist.

Men vi skal dybere ind: Spådomskunst og andre hekserierredigér

Pare1

Dette er en test: Ser du - eller ser du ikke - et billede af noget, du kender? Kender du den kat? Den siger, du har tegnet den i panden

I forskellige europæiske lande har man bibeholdt den gamle divinationspraksis, der indebærer fortolkning af skygger fra objekter. Fx tager man i molybdomancy en tilfældig størrelse, normalt fremstillet ved at hælde flydende tin i koldt vand, hvorefter en gammel heks rabler løs om betydningen af skyggen, som tin-figuren kaster i vokslysets skær mens en ravn hyler i det fjerne.

En splittergal japanerredigér

Pare2

Dette er en test: Ser du - eller ser du ikke - et billede af noget, du kender? (fx din egen snarligt forestående, smertefulde død ved en bizar "ulykke", hvor du bliver vendt på vrangen?)

Fossiler er det også gået ud over. Fra slutningen af ​​1970'erne og op gennem begyndelsen af ​​1980'erne, udgav den japanske forsker Chonosuke Okamura en berømt serie af rapporter med titlen "Original rapport fra Okamura Fossil Laboratorium", hvor han beskrev bittesmå optagelser, han havde gjort i poleret kalksten fra Silurperioden (425 mås) som værende bevarede fossile rester af bittesmå mennesker, næbdyr, gorillaer, hunde, drager, dinosaurer, elefanter, hvaler, svenskere og andre organismer, allesammen kun få millimetre lange. Det fik Okamura til at hævde, at "Der har ikke været ændringer i menneskeheden siden Silurtiden ... bortset en vækst i hominidernes statur fra en højde på 3,5 mm til 1.860 mm. Okamuras forskning indbragte ham Ig Nobelprisen (en særlig ærefuld Nobelpris) i biodiversitet.

Rorschachs blækklattestredigér

Pare3

Dette er en test: Hører du - eller hører du ikke - et musikstykke, en begravelsesmarch måske? Hvad er dit forhold til religion egentlig?

Den kendte Rorschach-blækklattest bruger pareidolia i et forsøg på at få indsigt i en persons mentale tilstand. Rorschach-prøven er en projektiv test, da den har til hensigt at fremkalde tanker eller følelser hos patienter, der skal have deres perversiteter afsløret. Tredje gang de siger et af de omkring 350 dislokative bustwords, er det direkte i gummicellen på ubestemt tid. Vi kan desværre ikke her afsløre listen på de ca. 350 ord, da vi ikke vil have dig til at læse med, før du er blevet indlagt på onsdag. Det ville jo give dig en unfair fordel.(men vi kan da afsløre, at "paranoia" og "tvangsindespærring" ikke er på listen)

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.