Ove Høegh-Guldberg, inden han konverterede til Islam.

Ove Høegh-Guldberg (f. 1731 – d. 1808) var en dansk-født jyde[1], teolog, godsejer, teknokrat og statsmand, der nu om dage er mest kendt for to ting: at have kuppet pretendenten[2] Struensee, og at være blevet spillet af en svensker med et kroatisk-klingende efternavn i filmen "En Kongelig Affære".

Nationalisten Ove[redigér | redigér wikikode]

Ove Høegh-Guldberg var en kynisk og beregnende national-glorificerende bibelsvinger, der efter at være blevet forbigået ved forfremmelser at have set en masse tyskere blive hyret, blev enig med sig selv om, at kun folk født i Danmark-Norge burde have ret til at bestride statslige embeder, hvilket var uhørt på et tidspunkt hvor tæt ved 100% af de danske hær- og søofficerer-, arkitekter-, redere- og storkøbmænd var tyskere eller hollændere[3]. Det er uklart om han også mente at udlændingene skulle henrettes, men det skete for hans forgænger udi magtmisbrug, Struensee. Uanset hvad fik Ove sin vilje, og i 1776 fik han indført Indfødsretten, således at alle de højre-rabiate i de næste 3-400 år havde noget at råbe efter alle hvis' efternavn ikke lige ender på sen-, ine-, datter-, rup-, um-, lev eller ved.

En Kongelig Affære[redigér | redigér wikikode]

Én af Danmarkshistoriens mest fremmedfjendske- og nationalistiske skikkelsers eftermæle, er som bekendt filmen "En Kongelig Affære" (2012), der indvolverer at manden selv spilles af en svensk-født skuespiller med et meget udansk efternavn. Man kunne således kun have spyttet mere på Ove Høegh-Guldberg ved i filmen at påstå, at han faktisk var tysker.

"Jeg kendte ikke Guldberg før "En Kongelig Affære", havde aldrig hørt om ham, og troede at Christian 7. var en maler fra Åkirkeby. Men ikke desto mindre kan jeg sige, at David Dencik spiller rollen bedre end originalen."

~ Spademanns Anmelder


Oves yderligheder[redigér | redigér wikikode]

  1. Sjælden kombination på dét tidspunkt.
  2. Det betyder "Fup-konge"
  3. Vær ikke så fornærmet: 80% af den hollandske flåde bestod af nordmænd, ca. 10% af Hannovers hær var jyder og i Svensk Livland var hovedsproget Litauisk.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.