FANDOM


Black40 40 Denne artikel er sort snak.
Det vil sige, at den ikke er sjov - nærmest kedelig og helt uforståelig. Med andre ord: sort

Den bør snarest muligt peppes op med nøgenbilleder af forfatterens søster, og samtidig kunne forfatteren med god samvittighed tage et kig på: Spademanns Leksikon:Vær sjov, ikke dum.


Operation Krebinetredigér

Operation Krebinet (Tysk: "Unternehmen Krebinet") var det tyske kodeord for det fejlslagne invasionsforsøg af Gibraltar 19. februar 1942.
Gibraltar var forsvaret af en lille engelsk garnison, samt af en ad-hoc formation bestående af amerikanske piloter og mekanikere.
Tyskerne landsatte 2 divisioner. Resultatet blev et sviende tysk nederlag. De samlede allierede tab var på 28 faldne og 119 sårede, hvorimod de tyske tab var på over 19000 faldne og 25000 tilfangetagne.

Optaktredigér

Den italienske succes i Nordafrika tvang i 1941 Hitler til at sende et tysk korps til Afrika, idet han ikke ville lade Tyskland stå i skyggen af sin allierede.
Da italienske panzertropper i oktober måned samme år krydsede Suez-kanalen, risikerede Tyskland endnu et prestigetab, og som svar herpå beordrede Oberkommando des Heeres (OKH) igangsætningen af invasionsplaner for Gibraltar. Det blev besluttet at operationen skulle ledes af Generalløjtnant Erwin Rommel, som fik XVI-korpset bestående af 18. panzerdivision og 5. bjergjægerdivision under sin kommando.

Tyskernes Planerredigér

Som udgangspunkt blev det besluttet at invasionen skulle foregå via Spanien. Erwin Rommel var imidlertid Persona non Grata i Spanien efter et tidligere uheldigt besøg i badebyen Calella.
Rommel valgte derfor at foretage en invasion fra søsiden. Planen var først at landsætte 5. bjergjægerdivision ved Kap Europa og lade bjergjægerne erobre støttepunkter omkring Kap Europa. Herefter skulle der bygges en kran, som skulle løfte 18. panzerdivions kampvogne enkeltvis op langs den 150 meter høje klippesidde. Når kampvognene var transporteret op ville man angribe stik nord mod byen Winston og grænsen til Spanien.

Grundet den politiske situation valgte Rommel at afslå italienernes tilbud om flådestøtte og gennemførte således operationen uden støtte fra større krigsskibe. Rommel afslog også brug af luftstøtte.

De allieredes planerredigér

Allerede en måned før Operation Krebinet, fik den engelske efterretningstjeneste et anonymt tip om de tyske planer. Tippet blev ikke taget alvorligt, men man valgte dog at fjerne alle kraner og kranlignende genstande fra byggepladser omkring Kap Europa. Endvidere gav man de udstationerede amerikanske piloter en kort træning i brug af de mest almindelige håndvåben.

Invasionens forløb redigér

Operation Krebinet blev udsat to gange, og blev først gennemført 19. februar 1942. Klokken 0300 blev 1. regiment af 5. bjergjægerdivision landsat 3 km nordøst for Kap Europa. 2. og 3. regiment blev landsat 0415 for foden af Gibraltarklippen ved Kap Europa. I den indledende fase havde tyskerne heldet med sig og det lykkedes 1. regiment at erobre 3 af de 5 nøglepositioner det var udset. Imidlertid lykkedes det ikke erobre kommunikationstårnet ved Blythe Beach, og således havde den engelske garnision mulighed for at koordinere deres handlinger med den amerikanske formation, der lå tilbagetrukket 5 km mod nord. 2. og 3. regiment havde til opgave at konstruere den kran, der skulle løfte kampvognene. Kranen blev aldrig bygget, idet Rommel ikke havde været klar nok da han informerede 2. og 3. regiment om at det var deres opgave (2. og 3. regiment havde fået den fejlagtige opfattelse at operationens navn var "kran" og at deres opgave var at lave en meget stor krebinet).

Allerede kl. 1100 var de allierede i stand til at udnytte 2. og 3. regiments overraskende passivitet og iværksætte et modangreb med de ca. 2000 mand, der var til rådighed. Kl 1330 overgav 2. og 3. regiment sig med alt deres materiel, samt en overraskende stor mængde fars. På dette tidspunkt var 18. panzerdivision fanget i en flaskehals som var opstået pga. den manglende kran, og idet de blev angrebet lodret oppefra havde de ikke mulighed for at besvare de allieredes ild. På under to timer mistede 18. panzerdivision 115 af deres 180 kampvogne.

På operationens første dag havde tyskerne mistet ca. 2/3 af deres styrke. Allerede på andendagen var 18. panserdivisions situation håbløs og resterne af divisionen overgav sig den 22. februar. 1. regiment af 5. bjergjægerdivision holdt ud nogle dage endnu, men uden luftstøtte var regimentet prisgivet og de sidste tropper overgav sig 28. februar.

Efterspil redigér

Erwin Rommel blev efterfølgende kritiseret for implementeringen af Operation Krebinet. Flere kilder peger på at kranløftningen ville tage 2 timer pr. kampvogn og at planen således var dødsdømt fra starten. Den manglende brug af luft og flådestøtte er også kritiseret af flere kilder.

Krebinetfadæsen resulterede i Førerordre nr. 41, hvori det fastslåes at militære operationer ikke længere må opkaldes efter egnsretter.

Rommel blev efterfølgende frataget sin militære rang og overført til diplomati-arbejde. Han gjorde efterfølgende tjeneste på den tyske ambassade i Tokyo, hvor han fungerede som konsulent for den kejserlige japanske marine, som han rådgav i mange situationer.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.