Spademanns Leksikon

Oluf 1. Hunger (?-1095) fik den vanskelige opgave at efterfølge sin bror KnudDanmarks trone.

4.b fra Planløse Underskole genopførte i 2001 Olufses flugt fra grev Robert i Kronborgs kassematter. Her ses lille Ib i titelrollen.

Knud var jo blevet dræbt på grund af sin totale vanrøgt af det danske folk. På Viborg Ting bestemte høvdingene nu, at Oluf skulle tage over. Der var bare det lille aber dabei, at Oluf sad som fange i Flandern hos grev Robert, bare fordi han måske havde blandet sig en lillebitte smule i oprøret mod sin bror og måske - kun måske - havde pustet lidt til ilden. Sådan ganske forsigtigt.

Nå - hvordan skulle man få ham hjem?

Det helt fantastiske stunt, der bragte Oluf hjem til Danmark[]

Oluf havde en bror, der hed Niels[1], som lignede ham nærmest som en bror. Æhææærmmm.... Man smuglede så en brevdue med en ganske lille runesten til Flandern med instrukser til Oluf om, at han skulle lavede det klassiske trylletrick med den oversavede dame for greven.

40pxKlumme.png
Hvor ved vi det fra?
En udgravning bag det besøgende Cirkus Benneweis i Flandern i 1985 bragte en halv kiste for dagen. Derefter var det bare at lægge to og to sammen.

Oluf fik arrangeret en trylleaften, med lidt god mad til - kun 48 retter og 14 desserter og 12 l vin pro persona - og lagde sig så i den dersens kiste, som skulle saves over. Og her kommer det helt utrolige: Brormand Niels havde gemt sig inde i brevduen! Den dersens brevdue med runestenen, som er nævnt i foregående afsnit, mand! Kan du ikke huske en skid? Ja! Og nu havde han så gemt sig i hovedenden af kisten, sådan let sammenbøjet.

Da så Oluf lægger sig ned i kisten, krummer han sig sammen i benenden. Niels stikker hovedet ud i den anden ende. En eller anden fuld frille saver kisten over - og voila - Oluf stikker af, hjem til Danmark i fodenden af en kiste, galop, galop!

Fantastisk mand, fantastisk!

Lort uden lagkage[]

Vel hjemme, lod Oluf sig hylde som konge. Niels hørte man aldrig mere noget til. Snart sænkede hungersnøden sig over lille Danmark[2] og den uvidende befolkning så sig om efter en syndebuk.

På mystisk vis fik kirkens spindoktorer vendt dette om til, at hungersnøden ramte Danmark som straf fra Gud, fordi bønderne havde myrdet Knud i Odense. Fra kongegraven blev der rapporteret om undere og jærtegn og Knud blev i det hele taget lakket godt til med glorie og sukkersødme og ihhh, hvor var han dog dejlig.

Så det hele var altså Olufses skyld.

Det helt fantastiske stunt, der ombragte Oluf[]

Den 18. august 1095 nedlagde Oluf sin værdighed. Og hvad fanden betyder så det? Det er der delte meninger om. Men Spademanns kan som sædvanlig skære igennem alle myter og misforståelser og klarlægge sagen: Oluf gjorde selvmord. Ja.

Hans første valg som selvmordsmetode var at æde sig ihjel, men dette satte hungersnøden en stopper for.

Selvmordsmetode 2 blev derfor sat i værk: Oluf gentog sit helt fantastiske stunt fra Flandern. Men denne gang var han alene i kisten og det var ikke en snydekiste delt i to, og der blev brugt en ganske almindelig sav. Ak, ak. Men han skaffede da familien kød på bordet en lille uges tid, hvis vi regner biksemaden med.

Ak, ja, selv i døden havde han en god smag.

Der er derfor ikke noget at sige til, at man aldrig har fundet Olufses grav. Kig på køkkenmøddingen, måske finder du en af hans fingerringe.

Hungersnoter[]

  1. Niels var et fuldstændig almindeligt navn dengang, og det blev man slet ikke drillet med og vi kan jo ikke allesammen hedde "Emil" eller "Jonas", vel!
  2. Fordi kong Knud havde belagt hele det arbejdende folk med tvangsarbejde i Dannevirke og i togtet mod England, som aldrig blev til noget