Spademanns Leksikon
Byskilt.png

ODENSE

Odense Marcipan
Odense Boldklub
Odins Bro
Fakta om Odense
Byvåben Odense Byvåben.gif
Grundlagt Før d. 18. marts 988
Kommunesæde En dyr lænestol med læderbetræk
Areal Ovalt
Indbyggere 168.798 ca!
Beliggenhed Fyn. Et eller andet sted
Hæder • Kåret som Danmarks mest begivenhedsrige by 1086
• Kåret som Danmarks største by på Fyn 1925, 1927, 1971, 1994, 1995 og 2008

"Hvis du rejser på rejsekort, husk at checke ud på perronen"

~ DSB om Odense


Odense er med sine 168.798[1] ansatte verdens største rasteplads. Den har siden oldtiden fungeret som et behageligt og velfortjent stoppested for folk, der skulle fra Sjælland til Jylland - og omvendt.

Byen ligger ved en å[2] på den fynske ø Fyn. Havde der stadig eksisteret amter i Danmark, ville Odense sandsynligvis være amtssæde. Men det blev afskaffet i 2006, hvilket efterlod Odense uden nogen former for administration, eller på anden vis magt, over lokalsamfundet. Og selvom der efter amternes nedlæggelse blev oprettet de såkaldte regioner, så blev Odense - i kapløbet om magten i regionen - slået af den ellers mastodontiske jyske handelsby, Vejle[3]. Et hæderligt nederlag for byen Odense, der siden da har haft en befolkningstilvækst på -5,9 procent[Kilde mangler].

I lokalplanerne fremgår det, at Odense omkring år 2020 vil have både letbane[4], et nyt supersygehus, en ny universitetsafdeling samt jævne den berygtede Thomas B. Thriges Gade med jorden. Alt i alt et ambitiøst projekt som allerede er sat i gang. Eksperter og Regnedrengene i Finansministeriet har de seneste par år ihærdigt forsøgt at finde ud af, hvor pengene dog kommer fra. Rygterne går på, at byrådet har spillet højt på både jokeren og onsdagslotto.

Historie[]

I 1953 fik byrådet lyst til at markere deres helt[5], Knud den Helliges død, med denne ceremoni.

Rastepladsen Odense blev grundlagt tilbage i 900-tallet[6] af en i dag ukendt forretningsmand ved navn Odin Borrsen. Det moderne Odense blev bygget op på resterne af cirkelborgen Nonnebakken, som vel oprindeligt blev opført for at skabe kosmos i det kaos der utvivlsomt har hersket på datidens Fyn.

Som tiden skred frem, blev flere og flere adelsmænd interesseret i denne rasteplads, på deres rejser mellem Hedeby og Roskilde. Odense endte da også med at huse nogle konger[7] som utvivlsomt slog sig ned pga. den meget eftertragtede Albanihumle. Svend Estridsen og i særdeleshed Knud den Hellige var eftersigende meget glade for denne Albanihumle, og det endte da også med at Knud måtte for sin tørst. Han blev i datidens Odense Domkirke[8] dræbt af en aflang genstand, som blev kastet ind af et vindue fra en vred pøbelgaden. Eftersigende fordi Knud havde tørlagt hele fadølsanlægget bag alteret, som ellers skulle skænke borgere og andre troende med "Jesu blod".

I lang tid skete der ikke noget for Odense. Gilder og laug havde fordruknet byen i øl og dårlige sømandsviser indtil man i 1805 lod en eventyrer føde. [9]H.C. Andersen, søn af en andefamilie, blev født i den nordlige del af den nuværende rasteplads. Det vil sige i datidens centrum. Her skrev Hans-Christian en række fortællinger om situationen i Odense, hvoraf den almene danske befolkning igen blev opmærksomme på Odenses eksistens. Desværre for Odenses mediebevågenhed, rejste H.C. Andersen hurtigt videre til et mere dannet sted og nok engang måtte Odense forsvinde ned i glemmebogens kedeligste kapitler.

Bydele[]

I Odense har man indset, at en stor metropol som Odense naturligvis skal have op til flere forskellige bydele, hvor pøblen kan forsamle sig i forskellige gilder, laug og andre frimureloger.

Odense C[]

Odense C er Odense Centrum. Eller Odense City som turistkontoret befaler det navngivet. Postnummeret er omkring de femtusinde, som også er omtrent så mange hjemløse der sælger Hus Forbi på gågaden. Odense C er også stedet hvor diverse folkeskoler fra hele Kongeriget i hundredetusindvis invaderer H.C. Andersens hus - fordi det er så fandens moderne at være kulturel[10]

Hjallese[]

Hjallese er traditionelt set den indgangsport som bilister skal passere, når de skal op i Odense fra den fynske motorvej[11]. I umiddelbar forlængelse af Hjallese, ligger sågar også et meget stort indkøbstorv kaldet Folkebo Butikstorv. Her bliver der dagligt solgt fødevarer og tekstilvarer fra Indien til lalleglade indbyggere.

Dalum[]

Dalum er ligger mod sydvest, lidt for tæt på motorvejen. Det er de riges kvarter, hvor området er forseglet med 3-4 meters høje ligusterhække. Eftersom størstedelen af indbyggerne i Dalum kalder dem selv for dalummere, gider vi derfor ikke bruge mere tid på dem.

Vollsmose[]

Den østlige del af Odense.

Langt mod øst, finder man Vollsmose. En bydel hvor huslejen på alle lejligheder er 5600 om måneden for en 3 værelses[12]. Typisk er det kun folk med burkaer der bosætter sig her, hvilket skaber en vis distance mellem den etniske dansker og tilflytteren.

30px-Cquote1 svg.png And his hunger burns. So he starts to roam the streets at night, and he learns how to steal, and he learns how to fight - in the ghetto 30px-Cquote2 svg.png
Elvis Presley om Vollsmose
30px-Cquote1 svg.png In the ghettouhh 30px-Cquote2 svg.png
Koret


Skibhuskvarteret[]

Mange går og tror, at Skibhuskvarteret er et udbredt havnekvarter. Og det med god grund. For i Skibhuskvarteret finder man ufattelig mange sprittere, som sidder nede på den lokale og rafler om billige øl mellem klokken 10 og 11 om formiddagen. Kvarteret er præget af nogle gamle fabriksbygninger, som de indfødte bruger til at lege gemmeleg i. Af og til finder folk aldrig ud igen, men det gør nu ikke så meget, for et par stykker fra eller til skader jo ikke. Og så bliver øllerne jo måske også en promille[13] billigere, hvis der er færre som skal have. Udbud og efterspørgsel, du ved..

Bytte-bytte købmand[]

Rosengård-centerets logo. Det kostede 2,5 millioner at designe.

I Odense ligger Fyns største Bilka-butik. Og for at det ikke engang skal være løgn, så ligger Fyns største IKEA-butik også i Odense. I disse to butikker handles der dagligt med begrænset omsætning, da de fleste odenseanere er så nærige, at de ikke vil betale for alle de varer de lægger op i indkøbsvognen. Kun tandpasta og plantesække er delikatesser som odenseanerne gider betale for. Fladskærms-TV'er og iPhones er ikke noget de gider betale for, så de bliver diskret gemt under jakken eller skørtet.

På samme gågade ligger også Rosengårdcenteret, som er et af de største indkøbscentre i Region Syddanmark. På grund af sine omkring 156 butikker, og omtrent ligeså mange handlende, valgte en utvivlsomt dygtig tysk forretningsmand at købe butikstorvet. En beslutning han angrer, den dag i dag. Centeret blev påbegyndt i 1970 og stod endelig færdig, engang omkring april 2012.

Sport[]

I Odense er man helt tossede med terningspillene Meyer og Løgn[14]. Der afholdes ugentligt turneringer rundt omkring på diverse værtshuse, med det obligatoriske fuldemandssnøvlen og stolekast som følger. Den regerende mester er en eller anden stamkunde på Lørups Vinstue.

Udover terningspil, er der også andre sportsgrene som (desværre) har vundet frem i Odense og omegn.

Fodbold[]

I Odense ser man rigtig meget fodbold. Så længe Odense Boldklub er ubesejret i et par kampe i streg. Holdet har sin daglige gang i den danske superliga og med jævne mellemrum også i den danske pokalturnering. Desværre for de gæve OB'ere[15], så har man ikke vundet et trofæ siden 1982[16].

30px-Cquote1 svg.png Hvorfor skal jeg støtte et hold, som har tabt de seneste 3 kampe?! 30px-Cquote2 svg.png
Boykotende OB-fan


Odense Boldklub er den dominerende klub i Odense. Det er dog ikke den eneste. For rundt omkring i de forskellige bydele, ligger der stadig primitive fodboldklubber som kæmper en hård kamp for at komme i Champions League engang. Fodboldklubben FC Fyn blev etableret engang i 2006, men måtte lukke i 2013, da man fandt ud af at man ikke havde nogle penge. De traditionsrige fodboldklubber, B1209 og B1713 - som ellers havde dannet moderkagen til klubben - gik efterfølgende hver til sit, og efterlod OB som det eneste trækplaster når TV-pengene skulle uddeles.

Euforien er stor, når Odense Bulldogs sender en puck i kassen.

Ishockey[]

Ishockey er også en sport, som den almene odenseaner noglegange følger med i. En af byens største klubber, Odense Ishockey Klub (OIK), spiller således i Danske Bank-ligaen, som faktisk er den bedste i hele Danmark. Ishockeyklubben har dog aldrig vundet noget som helst, hvilket - ifølge dansk lovgivning - betyder, at stadionspeakeren ikke må tale dansk når han speaker i ishockeyarenaen.

Håndbold[]

Fra holdspil, bevæger vi os nu over i singlespil. Og her elsker den almene odenseaner i særdeleshed håndboldspillet. Byens hold er desværre ganske middelmådigt, men i en af Odenses mange forstæder[17] finder man håndboldklubben GOK! Her bliver der 3-4 gange om ugen trænet taktik og spilsystemer, mens resten af ugen foregår med familie eller arbejde. Vil man som odenseaner se håndbold i topklasse indenfor bygrænsen, så må man flytte til en anden by. Hvilket mange også har gjort.

Sproglig folklore[]

Odense dækker det meste af Fyn, og fynsk dækker hele Odense. Det betyder at man i Odense dagligt anvender en overvældende mængde af vokaler i sproget. Fynboer kalder det "at synge på vokalerne". Andre kalder det en anelse uforståeligt.
Kun tilfælde har gjort, at fynsk/odenseansk ikke er officielt cirkussprog i hele verden, selv om det godt kunne lyde sådan.

Det sproglige frirum i Odense har gjort, at man i den lokale Zoo har fritgående dyr på kun ét bogstav; nemlig en "G"[18].

Musik[]

Odenses hankat pisser hvor den vil.

I Odense bliver der spillet ufattelig meget musik[19]. Særligt byens hankat udbryder ofte ud i kattejammer fra hans jam's øvelseslokale. Hvilket efter sigende ikke skulle lyde særlig godt. Men så er det jo godt at der er andre musikgrupper i Odense og omegn. Master Fatman - berygtet bamsefar for børn i Sydøstasien - optræder af og til på de lokale McDonald's-restauranter i Odense som et eksempel på, hvorfor man IKKE skal besøge restaurantkæden flere gange om dagen.

På de lokale spillesteder optrådte også engang de lokale helte Odense Assholes. Musikgruppen er desværre[20] blevet opløst af strisserne, da man ikke mente deres musikstil og lyrik passede til Odenses ellers eventyrlige og fortryllende ry. Et stort tab for Odenses musikbranche mener enkelte, selvom diverse hjemløse og indvandrere stadig render rundt og synger med på:

30px-Cquote1 svg.png Jeg' en kælling, kælling, og jeg knepper din kæreste jeg' en kælling, kælling, OA har min RØV 30px-Cquote2 svg.png
Tove


En af de mere kendte musikbegivenheder i Odense er Roskilde Festival. Hvert år står tusindvis af mennesker i kø, for at komme ind til Roskilde Festival i Odense. Hvert år slår tusindvis af mennesker telte op i lejre på Roskilde Festival i Odense. Hvert år hører tusindvis af mennesker musik mens de drikker sig i hegnet på Roskilde Festival i Odense. Hvert år ligger der folk med tømmermænd og sover i 3 kilometers omkreds af Odense efter Roskilde Festival.

Uddannelse[]

I Odense går man meget op i dannelse og hvad dertil hører. Derfor har man sågar oprettet en teknisk skole til formålet, således at kunderne på arbejdsformidlingen bag banegården ikke overfylder butikken. Derudover ligger der en masse håndværkerfirmaer som kæmper hårdt med AK81 om at hverve de helt unge mennesker efter endt folkeskole.

Andetsteds i byen oprettede man i 1966 et helt universitet for at uddanne bysbørnene, eftersom industrialiseringen langsomt svandt ud og havne- og fabriksbygningerne begyndte at lukke. Syddansk Universitet hedder stedet i dag. Et sted hvor man ikke bliver lukket ind, medmindre man er iført skjorte og slips samt fløjlsbukser. Der er naturligvis andre krav til kvinderne, men eftersom lektorernes ønsker for kvindepåklædning ikke falder i kvindernes smag, har disse - ganske uforståeligt - valgt at boykotte universitetet. Hvilket er til stor ærgelse for både lektorere og mandlige studerende. Især fordi der derfor ikke er nogen til at lave mad i kantinen.

Kendte odenseanere[]

40pxKlumme.png
Spot en odenseaner
I Odense vrimler det som regel med odenseanere. Men disse kan af og til godt finde på at bevæge sig udenfor bygrænserne, og over til fastlandet eller andre danske øer. Disse skal hurtigst muligt findes og destrueres.
Her er nogle kendetegn:

 • De taler som regel udemærket dansk, dog kan de ikke udtale bokstavet "d"
 • De ligner en almindelig dansker, dog stinker de langt væk af øl og smøger[21].
 • De ved at H.C. Andersens hus er gult, dog kan de ikke svare på, hvilken farve deres eget pis har.

Ligegyldige kommentarer[]

 1. Norges Statistik, 2013
 2. Som ganske belejligt hedder Odense Å.
 3. Ja, du læste rigtigt: Fyn bliver nu styrret fra Jylland.
 4. En overjordisk metro - det er åbenbart for dyrt (og dumt) at grave den ned i jorden.
 5. Ikke bare 'helt'... Helgen!
 6. Monarch-restauranten åbnede dog først i 1198.
 7. Konger over hvad, er der ingen der ved.
 8. Som han befalede skulle opkaldes efter ham selv.
 9. Ja, du gætter højst sandsynligt rigtigt:
 10. JO, det er SKIDE kulturelt at se hans gule hus, som han ikke engang voksede op i. Det korrekte hus ligger nemlig i Paaskestræde, men det er der aldrig nogle folkeskolelærere der har gidet undersøge! Forståeligt nok.
 11. Hvis altså ikke man vælger at tage en af de mange andre afkørsler.
 12. Med plads til en familie på 13.
 13. Her mener vi naturligvis ‰-promille. Ikke alkoholpromille (for Guds skyld!)
 14. Eller "Snyd" eller "Tænkeboks" eller hvad DU nu foretrækker.
 15. Eller "tigere" som de kalder sig selv.
 16. Hvis man altså lige ser bort fra mesterskabet i 1989 og pokalturneringen et par gange i 1990'erne.
 17. Jo, alle byer på Fyn er forstæder til Odense.. Eller Faaborg.
 18. Det er jo ikke sjovt! Det er nærmest lidt tragisk.
 19. Eller.. Egentlig bliver der ikke spillet mere end så mange andre steder, men det er en mindre detalje vi vil undlade!
 20. Desvære for mange odenseaneres selvforståelse.
 21. Det gør de fleste danskere, men odenseanere stinker af Albani Øl. Så spids næsen.
 22. Hun VIL være øverst!
 23. Efter hans død, blev der sågar opkaldt en ø efter ham, et sted ude i Storebælt.