FANDOM


Share 1 Share 2 Googleplus Share 3 Share 4 Share 5
Wiki Dagens Nyheder | Flere Nyheder | Skriv en Nyhed | Tip os om en nyhed | Jeg har fundet Holger!

18. august 2008 kl. 21:14 (UTC), Washington DC, USAredigérUSA imødekommer nu det internationale pres og trækker sine militære styrker ud af Irak.

Dontmesswithrussia

Putin truer med sanktioner!

Siden invasionen af Irak for snart lang tid siden har USA kæmpet for at legitimere sin militære tilstedeværelse i landet. Mens store dele af pressen og de politiske ledere har stået i kø for at kritisere præsident George W. Bush, så har de verbale hagl indtil nu prellet af, men den hidtil indifferente tavshed ser nu ud til at røre på sig. USA's udenrigsminister Gondollisa Rice varslede på et pressemøde i dag et kursskifte i USA's politik. Her offentliggjorde han en bilaterel aftale mellem Irak og USA omkring en løsning på konflikten der indtil nu har kostet tusindvis af menneskeliv og sendt hundredetusindvis af irakere på flugt. Man ønsker fra amerikansk side at påbegynde en tilbagetrækning af sine styrker fra irakisk territorie for vende tilbage til den fredsaftale der blev vedtaget i kølvandet på første golfkrig og var gældende indtil Saddam Husseins fald; en aftale som har givet kurderne et uindskrænket selvstyre.

Med dette kursskifte vil USA fremover respektere Iraks demokratiske og territorielle integritet og en amerikansk-irakisk-kurdisk fredsbevarende styrke vil blive indsat til patruljere i det pro-amerikanske Kurdistan i det nordlige Irak.

Et diplomatisk nederlag for Ruslandredigér

Til trods for USA's militære nedtrapning, så opfattes denne aftale af mange politiske eksperter som et diplomatisk nederlag for Rusland der havde håbet på fuldkommen amerikansk tilbagetrækning fra landet. Den militære tilstedeværelse i Nordirak kan blive en alvorlig hæmsko for Rusland i bestræbelserne på at optage Irak i det transasiatiske forsvarssamarbejde SFA. Den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov har kommenteret aftalen og meddelt at Rusland anerkender aftalen, men understreger samtidig at der skal findes en holdbar og langsigtet løsning på problemet og at det er Ruslands hensigt og mål at skabe et forenet og fredeligt Irak. Samtidig siger Lavrov at Rusland vil reagere fjentligt overfor ethvert forsøg fra amerikansk side på at anektere det kurdiske område sammen med Nordkurdistan der ligger i det sydøstlige Tyrkiet og i dag er en del af NATO. EU's formand Nikolas Sarkozy har meddelt at han bifalder de fredelige intentioner fra amerikansk side, men ser sig nødsaget til at holde nogle lukkede møder med EU landenes udenrigsministre før han som sådan kan have bare noget der ligner en holdning til aftalens indhold.

Imens har Rusland varslet at spørgsmålet om Nordiraks fremtid vil blive sat på dagsordenen til et FN møde om to uger.

Kilde: Pravda

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.