FANDOM


Share 1 Share 2 Googleplus Share 3 Share 4 Share 5
Wiki Dagens Nyheder | Flere Nyheder | Skriv en Nyhed | Tip os om en nyhed | Jeg har fundet Holger!

05. oktober 2007 kl. 20:45 (UTC), Nuke, GrønlandredigérDet grønlandske hjemmestyre valgte i dag at bryde ugers passivitet overfor de nationalistiske demonstranter i Godthåb og skyde kugler ind i folkemængden.

Tivis (Ja der er sgu ikke så mange mennesker på grønland) af utilfredse grønlandere har de seneste dage samlet sig i Godthåbs centrum for at protestere mod hjemmestyrets korrupte og brutale natur. Styret har indtil nu forholdt sig inaktivt over for den voksende folkemængde, men i dag tog udviklingen en ny drejning, da Eskimogarden åbnede ild mod de vrede demonstranter. Mindst seks grønlændere frygtes omkommet og hjemmestyret har varslet at man vil slå hårdt og nådesløst ned over for enhver uro.

Urolighederne er opstået i kølvandet på fundet af olie i Grønlands undergrund. Der skønnes at være olie for op mod 10.000 milliarder kroner og netop disse oliekroner er blevet en varm kartoffel i politiske polarklima på Grønland. Anonyme højtstående kilder i det korrupte hjemmestyre dannet af det socialistiske parti Rød Aalborg og det monarkistiske centrumparti Blå Kings har lækket dokumenter der indikerer at hjemmestyret næsten betingelsesløst vil overdrage disse olierigdomme til militærmagten Danmark mod at de opretter deres støtte, moralsk og militært, til hjemmestyret. Dette har sat sindende i kog blandt nationalistiske eskimoer der varsler en regulær guerillakrig mod styret, hvis ikke de fratræder Rigsfællesskabet øjeblikkeligt. Med en befolkning på 76.000 vil et eventuelt olieeventyr give grønlænderne en merindtægt pr. grønlænder på over 43 millioner guldøl. En brandert selv de rigeste sutter ville misunde dem.

Der er indkaldt til møde i FN's sikkerhedsråd, hvor der vil blive diskuteret eventuelle sanktionsmuligheder mod det grønlandske hjemmestyre. Bl.a. USA, Storbritannien og Mauritius har rejst hård kritik af Danmark for deres rolle i styrets overlevelse. Hjemmestyret har regeret Grønland med hård hånd siden 1979, hvor landet blev selvstændigt. Mens blodet flyder i Nuke, meldes flere oppositionspolitikere forsvundet og den regeringskritiske journalist Akasut Guldmjød blev tidligere i dag fundet i Sønder Strømfjord, tilsyneladende tortureret ihjel med en hvalharpun.

Kilde: Danmarks Radio

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.