FANDOM


"Hvad udad tabes, skal indad vindes!"

~ Enrico Dalgas om etableringen af Aswan-dæmningen for at skaffe vand til Ægyptens ørkener.


Nilen (i daglig tale oftest kaldt Den Store Frugtbarhedsflod) er en flod i Afrika. Floden blev opdaget af Ikaros og hans fader, da de under deres flugt fra Kreta fløj ind i et uvejr og blev ført mod sydøst af en kraftig vind. Da de begge troede, de var fløjet ud over kanten af Jorden, fik de øje på den ukendte flod. Ikaros blev henrykt over synet og kom i sin glædesrus så tæt på Solen, at limen, der holdt hans vinger sammen, smeltede og sendte ham i døden. Efter dette har diverse forskere og videnskabsmænd søgt at finde frem til floden med svigtende held. Det var først i 1865, da den skotske opdagelsesrejsende David Livingstone landede med sin ornitopter i nærheden af det sted, hvor byen Qena i dag ligger, at floden blev genopdaget; siden verserede rygter om flodens udtørring, og selv i dag er det vanskeligt for hydrokemikerne at bevise, at der vitterligt er vand i floden, idet vandet er gennemsigtigt og derfor meget svært at se.

Nilen kan opdeles i den Hvide Nil og den Blå Nil; hvor disse løber sammen og danner flodens øvre løb, begynder den Lyseblå Nil. Man ved ikke helt, hvor navnet stammer fra, enten på grund af Nil-krokodillerne, eller også er den opkaldt efter den berømte ægyptiske farao Nils.

Fun facts redigér

  • Nilen er i virkeligheden ikke en flod, men en stor å.
  • Nilen er ikke en å, men en stor bæk.
  • Nilen er ikke en bæk, men et vandløb.
  • Nilen er hjemsted for den endemiske nilfisk, der lægger navn til en dansk støvsugerproducent.
  • Nassersøen i det sydlige Ægypten blev skabt, da Naser Khader en dag svømmede i floden og ved et uheld satte sig fast i en af Aswan-dæmningens sluser.
  • Høvding Bubber er den eneste, der kan drikke floden ud i én slurk.
  • Nilen løber ikke nordpå; det er landmasserne, der trækker sig sydpå.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.