FANDOM


Byskilt

NÆSTVED


30px-Cquote1 svg Ligeved og Næstved, slår ingen mand af sodavand 30px-Cquote2 svg
Kryptisk sydsjællandsk ordsprog


Næstved er en provinsby beliggende på den sydlige del af Sjælland. Byen er med sine mange tusinde indbyggere den 5. største på øen, hvilket også gør byen til den 4. største i hele Danmark. Byen ligger ved grænsen til BonBon-Land, og er samtidig den eneste by i hele Kongeriget, som har en afstand fra bygrænsen til den nærmeste motorvej på præcis 13,1 kilometer. I Næstved opfatter man sig selv som værende et stort jernbaneknudepunkt på Sydbanen, som forbinder Københavns Hovedbanegård med Nykøbing Falster. Heldigvis for den almene Næstved-borgers egen selvforståelse, så censurerer de sydsjællandske medier al dokumentation som kan modbevise denne overbevisning.

Fakta om Næstved
Byvåben Holmegaard
Grundlagt I de gode gamle dage
Kommunesæde En rød kontorstol fra IKEA, med 4 hjul
Areal Rundt
Indbyggere 42.000
Beliggenhed Ca. midt imellem Oslo og Prag
Hæder Kåret som Danmarks mest Næstved'ske by i 1902, 1968, 1969 og 2008

Navnet "Næstved" stammer fra de latinske udtryk "Næhst", som på dansk betyder "by med hus" og "vedh" som betyder "solfanger". Sættes disse to udtryk sammen bliver det til "skiskydning", hvilket direkte oversat fra estisk altså bliver til "Næstved".

Seværdighederredigér

I Næstved er der rundt regnet en milliard seværdigheder. Af de mest vidunderlige kan bl.a. nævnes Enøbroen, som er et arkitektonisk vidunder fra 1936. Den kan ses nær den lokale E. coli-strand som er et yndet turistmål i sommermånederne. Er du mere til ægte Hogwarts-stemning er et smut forbi den lokale kostskole, Herlufsholm, et besøg værd. Ifølge legenden kan man bl.a. finde meget gamle sten og historiske brødkrummer i de gamle korridorer, og derudover kan man i den dertilhørende å finde smukke alger.

I den anden ende af byen finder man det mastodontiske Næstved Storcenter som med specialbutikker som en bistro, en bilka og 4 offentlige toiletter er blandt Næstved-egnens absolut største indkøbscentre.

Derudover kan man oftest opleve en flok halvfulde mænd, som sidder hele dagen på underhuset og tæsker bajer efter bajer i hovedet, samtidigt med at de skriger Næver forever, you neeeeeeeeeever walk alone, we love u næ-æ-stveeeeeeeeed, we love u næ-ÆÆÆÆÆ-stveeed

Historiske begivenheder redigér

Klub zenzyg

Klub Zenzyg er et af de støre historiske monumenter i lille Næstved.

Næstveds historie går næsten 900 år tilbage i tiden, hvor er samling tyske landsforviste munke bankede et par huse og kirker op i midten af ingenting. Disse pionerer fik efterhånden etableret deres eget lille marked, hvor der blandt andet blev solgt medicin og urter. Det varede dog heller ikke længe, før folk fra alle verdens afkroge flyttede dertil. Hvad munkene ikke viste, var at der i forvejen boede nogle i området.

Det var selvfølgelig indbyggerne i den forhenværende landsby, Herlufsholm, hvor der blev praktiseret alt fra voodoo til astronomi. De var midlertidigt ikke begejstret for munke-ordenens tilstedeværelse, så de drev dem hurtigt ud efter at have opdaget dem. Desværre for Herlufsholmerne var fremskridtet ikke til at standse, og Næstved voksede helt sammen og uden om landsbyen. I dag er den blevet reduceret til en kostskole, men mange af traditionerne opretholdes stadigvæk.

I starten af 1800-tallet forekom den forfærdelige ”Vandtårns-oversvømmelse”, som forvoldte mange af byens centrale bygninger så store vandskader, at de måtte rives ned - heldigvis var antallet af omkommende relativt lille. Som et slags mindesmærke, opførte man en skulptur på tårnets plads, og unlod at opføre de forrige bygninger i området igen. Derpå navngav man stedet til Axeltorv. Skulpturen hedder "Slattenpatten", og den blev lavet af det daværende kulturministerium, men ingen vil vist rigtigt kendes ved den. I dag er den mest en slags udsmykning til torvet, som benyttes af de lokale blomster-, fiske- og andre handlere af vandrelaterede ting og sager. Til festlige lejligheder bruges pladsen også til diverse kopibands-koncerter og fejring af Oktoberfest, som i øvrigt havde sin oprindelse på Axeltorvet i Næstved.

Sportredigér

Den altoverskyggende folkesport i Næstved er skihop. Desværre er det småt med sne og bakker i Næstved og omegn, så derfor er folket nødsaget til at finde alternative sportsgrene. I en overgang fandt man entusiasmen omkring skak meget interessant, men med børskrakket på Wall Street i 1929, mistede folk interessen. Hovedsageligt fordi folk begyndte at død af depression under partierne.

Så fandt man sin kærlighed på det grønne græs, hvor fodbold hurtigt vandt frem. Og i mange år elskede Næstved-borgerne deres lokale helte, men med en klubkasse som er gabende tom, er det småt med succes til de lokale drenge. I mangel på bedre har borgerne nu kastet deres kærlighed over det mere succesrige basketball-hold, Team FOG Næstved. Desværre er der ingen fremtid i sporten, så længe den foregår på dansk grund. Det er der bare ikke nogen der har fortalt de 200-300 mennesker som møder op hver 2. uge i Næstved Hallerne

Sprogetredigér

Vil man være en af de lokale i Næstved, så forudsætter det at man tillægger sig en afart af dansk, der vel mest lyder som noget fra en Morten Korch film fra 1950'erne.

For andre lyder det helt afsindigt tåbeligt - vel nærmest som en mislykket parodi på dansk. Men sådan taler man bare i Nææææstved.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.