FANDOM


En musikvideo er en visuel manifestation af en fan eller tilhørers fantasier om, hvordan verden mon måtte se ud når man er pop-eller rockstjerne. Begrebet er opfundet for at vride en ekstra skilling ud af give tilhøreren en ekstra dimension.

Oprindelseredigér

Ja - hvad tror du egentlig selv? Kunne man forestille sig at have en musikvideo uden et tv eller en video? Nej - det kunne man nok ikke!

De første tv kom i 1950'erne, men da hverken Elvis Presley eller Sabrina var opfundet på den tid, så gik der lidt tid, inden konceptet for alvor slog igennem. Men det har igen noget at gøre med, at man skulle opfinde det - inden det kunne slå igennem nogen steder.

I starten var der mest tale om en slags optagelser fra koncerter, hvor de pæne drenge fra Beatles stod og svingede lidt fra side til side med deres instrumenter. Senere blev det populært at smadre sine instrumenter på video. Så var der virkelig gang i den!

Konstruktionredigér

SeligVideo

SeligVideo

Klassisk videokunst! Indeholder alle væsentlige elementer, og hvem kan huske sangen?

For at lave en musikvideo, skal man have følgende ingredienser:

  • En sang.
  • Et tema.
  • Nøgenhed
  • Nej! Vi mener det sgu! Nøgenhed skal der til!
  • Sex-appel.
  • Noget dans i baggrunden.
  • Et tv at vise det i...

Det er i vore tider blevet en hel specialuddannelse at instruere musikvideoer. Desværre er denne udsøgte specialitet ikke nået til den danske musikbranche, der til stadighed forfalder til at lave noget kodylt lort i sort/hvid med Nik & Jay.

Videoer i dekaderredigér

Produktionen af musikvideoer skifter i stil fra år til år, og specielt mellem årtierne[1]

Tresserneredigér

I tresserne var der ikke rigtig musikvideoer. Der var lidt med Frank Sinatra og Elvis var også på banen med nogle kinky moves på tv.
Tresserne var en brydningstid for musikvideoen, hvor "The Supremes" prøvede at tilsætte sange en video, hvor de vrikkede kækt med hofterne til lydene af datidens begyndende discorytmer.

Eneste problem i den tid var, at der vitterligt ikke var nogen der ejede et tv, og Danmarks Radio var så tilpas puritanske, at de helst ikke viste andet end en mand med fuldskæg som oplæste nyheder. Eller Linie 3's 150 års jubilæumsshow, der heldigvis ikke indeholdt musikvideoer.
Netop derfor fandt videoen ikke fodfæste i den brede offentlighed. De få kedelige musikvideoer der var, fandt ikke vej til de få kedelige tv-apparater som fandtes.

Tænk engang! Dengang var YouTube ikke opfundet! Er det ikke underligt?

Halvfjerserneredigér

Tjae - i 1970'erne skete der ikke så meget på den front. Det skulle da lige være The Beach Boys, der kunne noget med musik og med videoer. Der var da for pokker ikke nogen moderne-sindede personer, der fandt fornuft i at se videoer med Ole Erling? Eller var du en af dem?

Rygterne vil vide, at allerede dengang ville Jørgen de Mylius gerne prøve at introducere musikvideoer på tv i Danmarks Radio. Men denne unge swingpjatter blev straks sat på plads af Radiorådet og Erhard Jacobsen, der i samarbejde sendte ham hjem med buksevand og en ordentlig olfert. Den slags kunne man virkelig ikke have! Tænk hvordan det ville gå, hvis der en dag kom bare bryster i videoerne? Eller at det ville optræde en ung skøge pige i skoleuniform på en video?

Godt at fornuften allerede dengang sejrede over moralens forfald! Det har reddet mange fra at blive hippier, eller det som var langt værre!

Firserneredigér

Sabrina Boys-boys

Sabrina Boys-boys

Den ultimative musikvideo! Se - de synger!

I 1980'erne kulminerede og eksploderede markedet for musikvideoer! Her væltede en myriade af videoer frem, alle med mere eller mindre sexuelt indhold.
For drenge og unge mænd opvokset i den periode, var det ensbetydende med konstant rejsning at tænde for MTV, simpelthen fordi at der dagligt blev vist videoer af de mest fantastiske ungmøer, som helt eller delvist afklædte sang som om at de var til audition i X-faktor.

30px-Cquote1 svg Video killed the radio-star... 30px-Cquote2 svg
Ja-ja da, men viste radioværten patter sit ansigt?


Firserne skænkede verden alt fra Kim Wilde til Limahl. De havde begge det fedeste hår, og de kunne lave ørehængere! Når folket så dem på video, var det ensbetydende med, at de nu kunne identificere sig med dem, og være som dem... Det krævede bare et utroligt overdrevet hår, og til nød også en hvid tshirt.

Det var som om at den kunstneriske udfoldelse nåede sit højdepunkt i firserne, netop fordi at man kunne lave videoer med piger, der på ingen måder havde en tone i livet - og alligevel vandt de alverdens hjerter med et par gode lunger?
Musikken gled i baggrunden, og i en iver for at overgå hinanden i popularitet, så blev videoerne gradvis mere og mere seksualiserede. Det var en herlig tid!

Halvfemserneredigér

I halvfemserne fandt både boybands og pigegrupper for alvor vej til musikvideoerne.

Tilbage i kulissen sad der et sæt udspekulerede bagmænd, der vidste præcis hvordan kagen skulle skæres!
Snart oprettede de "fokusgrupper", hvor man testede videoerne på forskellige grupperinger af købestærke unge piger eller drenge. De vidste, at hvis de kunne få piger i 13-14 års alderen til at kaste sig ud i spontan prostitution for at få råd til den kommende Take That udgivelse, så var det ensbetydende med, at videoen med selvsamme havde en vis kvalitet.

Videoerne blev med andre ord kommercialiserede og målrettede, men der var heller ikke mange af dem, som indeholdt de virkelige kvaliteter.

Pludselig en dag, var det alt sammen blevet målt og vejet af de amerikanske censur-myndigheder. Så var det lige pludselig forbudt at vise bryster eller at sige "fuck" i videoerne, og på den måde bevægede genren sig tilbage til udgangspunktet. Ingen gad at se dem!

Senereredigér

I den senere periode har "Afroman" budt ind med en video. Den var fed... Tror vi...


Top - ja det?redigér

For at hjælpe dig med at forstå hele konceptet, så har vi etableret et numerisk system, kaldet en "Top X". Grunden til at der ikke er et antal af videoer på, er at du selv skal kunne tilføje netop din favorit, lidt som en slags "spilleliste".

Top X listen over de bedste musikvideoer
Nummer Video Begrundelse
1 Belouis Some - Imagination Udpræget nøgenhed
2 Sabrina - Boys-Boys Udpræget nøgenhed
3 Michael Jackson - Thriller Ja - han er bare mesteren til det med videoer, og startede nok trenden i en ny form.
4 Tasmin Archer - Sleeping Satellite Køn? Nej! Godt nummer? Ja! - Musikvideoen gjorde hende kendt og nummeret udbredt.
5 Plastic Bertrand - Ca plane Pour moi! Noget af det første som mylledrengen introducerede af musikvideo. Halvfjerdsernes højdepunkt!
6 Britney Spears - Baby one more time. Hvor var Britney uden denne video? Måske sammen med en taber af en danser, der lavede et par børn på hende?
7 Las Ketchup Fordi den er så gennemført irriterende som sang, men se så lige...
8 Madonna - Frozen Fra omkring hvor der kom "storytelling" med ind over videoerne.
9 Republica - Ready to go Nummeret var ingenting. Så kom remixet - og så se lidt på klipningen af videoen.
10 Massive attack - Protection Pigen er ukøn, men effekterne er godt ramt!
11 Robert Palmer - Simply Irresistible Klassisk drømmende.
12 Eric Prydz - Call on Me Eric hvem? Men pigerne er der ikke noget i vejen med.

Nodfoterredigér

  1. Den slags hedder også "dekader" - deraf overskriften.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.