Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

En meningsmåling er et statistisk redskab beregnet til at spørge en minimal del af befolkningen om noget fuldstændig ligegyldigt, og ud fra svaret derefter afgøre hvad alle andre mener.

Hvordan bruges det?

Den grundlæggende tanke bag er ganske simpel: man spørger en såkaldt "repræsentativ del af befolkningen", almindeligvis ca. 900 personer, om hvad de mener og vurderer derefter, at lige præcis de 41% mener nøjagtig det samme som 41% af resten af landet. Hvis f.eks. 41% af de adspurgte synes at Etnisk Udrensning faktisk er en rimelig god idé, så vil man konkludere, at 2.255.000 danskere mener at Etnisk Udrensning er løsningen på indvandrerspørgsmålet. Denne konklusion skrives uden at stille de adspurgte disse tre meget relevante spørgsmål:

  1. Regner du med at du er enig med 4/10 på din vej?
  2. Kan du lide at møde nye mennesker?
  3. Ved du overhovedet hvad "Etnisk Udrensning" betyder?

Forskellige Metoder

Direkte Måling
Det er et andet ord for at stå ude på gaden med et spørgeskema. Her henvender man sig til hvem-som-helst der går forbi, og som ser ud til at være fyldt 18 år, men uden at tage det mindste hensyn til om meningerne på Strøget i København kan være bare marginalt anderledes end i forsamlingshuset på Læsø.
Online Måling
Dette er - som navnet antyder - en meningsmåling der foregår online. Her sender man mails ud til dem der har tilmeldt sig, og spørger om de samme ting som ved en Direkte Måling. Ved Online Målinger går man således også ud fra at alles meninger stemmer fuldstændig overens med den øvrige befolkning, men uden at overveje følgende: for at deltage i en online måling skal man tilmelde sig aktivt, hvilket dermed beskriver den del af befolkningen der allerede er aktivt interesseret i det givne emne.
Manipulation
OM der manipuleres med tallene vides ikke, men når du i fremtiden ser nyheder på TV2 så bemærk følgende: Når partiet Venstre har en smule modvind i meningsmålingerne er kanalen meget tilbageholdende med at sende målinger. Hvis Venstre derimod har medvind, viser kanalen meningsmålinger 2-5 gange i døgnet. Dette gælder dog ikke for Blå Blok generelt.

Vi vil gerne høre din mening


Se også