Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon
m
Tag: sourceedit
(Kategori: Afstemninger)
Tag: sourceedit
 
(En mellemliggende version af en anden bruger ikke vist)
Linje 3: Linje 3:
   
 
==Hvordan bruges det?==
 
==Hvordan bruges det?==
Den [[filosofi|grundlæggende tanke]] bag er ganske simpel: man spørger en såkaldt "''repræsentativ del af befolkningen''", almindeligvis ca. [[9]][[0]][[0]] [[person]]er, om hvad de mener og vurderer derefter, at lige præcis '''de''' 41% mener ''nøjagtig'' det samme som 41% af resten af [[land]]et. Hvis f.eks. 41% af de adspurgte synes at [[Holocaust|Etnisk Udrensning]] faktisk er en rimelig god idé, så vil man konkludere, at 2.255.000 [[dansker]]e mener at Etnisk Udrensning er løsningen på indvandrerspørgsmålet. Denne konklusion skrives uden at stille de adspurgte disse tre meget relevante spørgsmål:
+
Den [[filosofi|grundlæggende tanke]] bag er ganske simpel: man spørger et såkaldt "''repræsentativt udsnit af befolkningen''", [[almindelig]][[vis]] ca. [[9]][[0]][[0]] til [[1]].[[100]] [[person]]er, om, hvad de mener og vurderer derefter, at lige præcis '''de''' 41 procent mener ''nøjagtig'' det samme som 41 procent af resten af [[land]]et. Hvis fx 41 procent af de adspurgte synes at [[Holocaust|etnisk udrensning]] faktisk er en rimelig [[god]] [[idé]], så vil man konkludere, at 2.255.000 [[dansker]]e mener, at etnisk udrensning er løsningen på [[indvandrer]]spørgs[[mål]]et. Denne [[konklusion]] skrives, uden at stille de adspurgte disse tre meget relevante [[spørgsmål]]:
#Regner du med at du er enig med 4/10 på din vej?
+
#[[Regn]]er du med, at du er enig med 4/10 på din vej?
#Kan du lide at møde nye mennesker?
+
#Kan du lide at [[mø]]de [[ny]]e [[menneske]]r?
#Ved du overhovedet hvad "''Etnisk Udrensning''" betyder?
+
#[[Ved]] [[du]] [[over]][[hoved]]et hvad "''etnisk udrensning''" betyder?
   
===Forskellige Metoder===
+
===Forskellige metoder===
 
;Direkte Måling
 
;Direkte Måling
:Det er et andet [[ord]] for at [[Luder|stå ude på gaden]] med et spørgeskema. Her henvender man sig til hvem-som-helst der går forbi, og som ser ud til at være fyldt [[Teenager|18 år]], men uden at tage det mindste hensyn til om meningerne på [[Strøget]] i [[København]] kan være bare marginalt anderledes end i forsamlingshuset på [[Læsø]].
+
:Det er et andet [[ord]] for at [[Luder|stå ude på gaden]] med et spørgeskema. [[Her]] henvender man sig til hvem-som-helst, der går forbi og som ser ud til at være fyldt [[Teenager|18 år]], men uden at [[tag]]e [[det]] [[mindst]]e [[hen]]syn til, om meningerne på [[Strøget]] i [[København]] kan være bare marginalt anderledes end i [[for]]samlings[[hu]]set [[]] [[Læsø]].
   
;Online Måling
+
;Online måling
:Dette er - som [[navn]]et antyder - en meningsmåling der foregår online. Her sender man mails ud til dem der har tilmeldt sig, og spørger om de samme ting som ved en ''Direkte Måling''. Ved ''Online Målinger'' går man således også ud fra at [[alle]]s meninger stemmer fuldstændig [[over]]ens med den øvrige befolkning, men uden at overveje følgende: for at deltage i en online måling skal man tilmelde sig aktivt, hvilket dermed beskriver den del af befolkningen der allerede er aktivt interesseret i det givne emne.
+
:Dette er - som [[navn]]et antyder - en ''meningsmåling'', der foregår online. Her sender man mails ud til [[dem]], der har tilmeldt sig, og spørger om de samme [[ting]] som ved en ''direkte måling''. Ved ''online målinger'' går man således også ud fra, at [[alle]]s [[mening]]er stemmer [[fuld]]stæn[[dig]]v [[over]]ens med den øvrige befolkning, men uden at overveje følgende faktum: for at deltage i en ''online måling'', skal man tilmelde sig aktivt, hvilket dermed beskriver den del af [[befolkning]]en, som allerede er aktivt [[in]]teresse[[ret]] i det givne [[emne]].
   
 
;Manipulation
 
;Manipulation
:'''OM''' der manipuleres med [[tal]]lene vides ikke, men når du i fremtiden ser nyheder på [[TV 2|TV2]] så bemærk følgende: Når partiet [[Venstre]] har en smule modvind i meningsmålingerne er kanalen ''meget'' tilbageholdende med at sende målinger. Hvis Venstre derimod har medvind, viser kanalen meningsmålinger 2-5 gange i døgnet. Dette gælder dog ikke for [[Blåsager|Blå Blok]] generelt.
+
:'''Om''' der manipuleres med [[tal]]lene vides ikke, men når du i [[fremtiden]] ser [[nyhed]]er på [[TV 2|TV2]] så bemærk følgende: Når [[parti]]et [[Venstre]] har en smule modvind i ''meningsmålingerne'', er kanalen ''meget'' tilbageholdende med at sende målinger. Hvis Venstre derimod har ''medvind'', viser kanalen meningsmålinger 2-5 gange i døgnet. Dette gælder dog ikke for [[Blåsager|Blå Blok]] [[gener]]elt.
   
 
==Vi vil gerne høre '''din''' mening==
 
==Vi vil gerne høre '''din''' mening==
Linje 32: Linje 32:
 
[[Kategori:Ting på TV]]
 
[[Kategori:Ting på TV]]
 
[[Kategori:Polimik]]
 
[[Kategori:Polimik]]
  +
[[Kategori:Afstemninger]]

Nuværende version fra 18. aug 2017, 16:40

En meningsmåling er et statistisk redskab beregnet til at spørge en minimal del af befolkningen om noget fuldstændig ligegyldigt, og ud fra svaret derefter afgøre hvad alle andre mener.

Hvordan bruges det?[]

Den grundlæggende tanke bag er ganske simpel: man spørger et såkaldt "repræsentativt udsnit af befolkningen", almindeligvis ca. 900 til 1.100 personer, om, hvad de mener og vurderer derefter, at lige præcis de 41 procent mener nøjagtig det samme som 41 procent af resten af landet. Hvis fx 41 procent af de adspurgte synes at etnisk udrensning faktisk er en rimelig god idé, så vil man konkludere, at 2.255.000 danskere mener, at etnisk udrensning er løsningen på indvandrerspørgsmålet. Denne konklusion skrives, uden at stille de adspurgte disse tre meget relevante spørgsmål:

  1. Regner du med, at du er enig med 4/10 på din vej?
  2. Kan du lide at møde nye mennesker?
  3. Ved du overhovedet hvad "etnisk udrensning" betyder?

Forskellige metoder[]

Direkte Måling
Det er et andet ord for at stå ude på gaden med et spørgeskema. Her henvender man sig til hvem-som-helst, der går forbi og som ser ud til at være fyldt 18 år, men uden at tage det mindste hensyn til, om meningerne på Strøget i København kan være bare marginalt anderledes end i forsamlingshuset Læsø.
Online måling
Dette er - som navnet antyder - en meningsmåling, der foregår online. Her sender man mails ud til dem, der har tilmeldt sig, og spørger om de samme ting som ved en direkte måling. Ved online målinger går man således også ud fra, at alles meninger stemmer fuldstændigv overens med den øvrige befolkning, men uden at overveje følgende faktum: for at deltage i en online måling, skal man tilmelde sig aktivt, hvilket dermed beskriver den del af befolkningen, som allerede er aktivt interesseret i det givne emne.
Manipulation
Om der manipuleres med tallene vides ikke, men når du i fremtiden ser nyhederTV2 så bemærk følgende: Når partiet Venstre har en smule modvind i meningsmålingerne, er kanalen meget tilbageholdende med at sende målinger. Hvis Venstre derimod har medvind, viser kanalen meningsmålinger 2-5 gange i døgnet. Dette gælder dog ikke for Blå Blok generelt.

Vi vil gerne høre din mening[]


Se også[]