FANDOM


Bouncywikilogo
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Matador.
"Det er en dansker! Spis den så!!"
~ Grisehandleren om Kannibalisme


"Jeg siger Dem: Jeg spiser ikke kødrand!"

~ Lærer Andersen om Foregående citat

Matador er TV-serie i 24 afsnit, produceret 1978-1981 af Lise Nørgaard.


"Man kan måske skubbe til mig, men De - De vælter, og De bliver liggende!"

~ Mads Skjern om Lise Nørgaard


"Jeg havde nok ladet Mads, Kresten og Oluf Larsen sidde sammen og onanere ned i et syltetøjsglas... Også skulle min datter have spillet rollen som Maude"

~ Ole Bornedal om hvordan Matador burde være lavet


Handling redigér

Dramaserien handler om livet i den fiktive by Korsbæk på det sydlige Sjælland. Manufakturhandler Mads Skjern flytter med sin lille homoseksuelle søn Daniel til byen i 1929. Hurtigt finder han frem til den ene anden manufakturhandler i byen Albert Arnesen og slår ham ihjel i løbet af de første par afsnit ved hjælp af hård konkurrence, opbragte kvinder (heriblandt hans egen kone Vicki) og bysladder.

Den anden store familie i byen Varnæs oplever med gru hvordan deres gamle ven bliver kørt i sænk af nye onde krafter og i desperation indleder Hr. Bankdirektør Varnæs flere forhold til unge bankassistenter, tør sherry og Ulla.

Hans kone Maude (som faktisk udtales "måge" selvom mange fejlagtigt tror hun hedder "måd") indleder også et forhold: til sin gamle tegnelærer, tror hun. Men i virkeligheden kan han slet ikke lide hende og blev derfor hurtigt skrevet ud af serien af Lise Nørgaard.

I mellemtiden har Mads Skjern giftet sig med Ghita Nørby og de to har nu et dejligt familieliv, mener Mads. De bor ved en fjord og Mads holder sin kone, hans søn Daniel og en pige der hedder Hellen (som mange tror hedder Ellen), men Mads har adobteret hende og virkeligheden er hun af fransk oprindelse og derfor udtales H'et ikke, nede i et jerngreb, for det var det han lærte man skulle da Mads han var børn.

Hjemme hos Varnæs bliver mange tilfældige damer ved med at rende ind og ud af Maudes stuer. Heriblandt hendes søster Elizabeth, fru Møg og hendes datter Lis, som bliver kaldt Misse og formanden for Vægtvogterne. Dette huer dog ikke Maude som er træt af røvgamle mennesker og derfor går hun meget tit i seng. Hr. Bankdirektør Varnæs bliver meget irriteret og går selv i seng med Ulla.

Det var dog en dårlig for de havde lagt sig i samme seng og først efter utallige afsnit, hvor man tror at Maude har regnet sin mands utroskab ud, sniger Ulla og Hr. Bankdirektør Varnæs sig ud af sengen og får et barn, som de er nødt til at slå ihjel for at Maude alligevel ikke skal opdage noget.

Heldigvis er Maude blind som en stærekasse og lever i lykkelig udenvidenhed indtil den dag den nye stuepige frk. Jørgensen fortæller hende om affæren. Sådan gik de første par sæsoner og for at antyde at karakterskift får Maude klippet håret til sæson tre.

Maude er glad igen fordi hun tvang sin, gennem mange år, tyranniserede, forskræmte og altid triste søster Elizabeth til forskellige ture til Schweiz.

Ghita Nørby er imidlertid deprimeret og derfor får Lise Nørgaard skrevet en jingle som skal altid følge hende når hun går rundt i de store stuer i deres hus ved fjorden og sukker og gaber.

Den hedder "Henrik Ikk' Glad" og hedder sådan fordi den oprindeligt var skrevet tilprins Henrik, man da han ikke fandt da trist nok til at vandre rundt i Amalienborg til som et gespenst i natten, havde Lise Nørgaard mulighed for at købe den.

I seriens sidste afsnit finder Mads ud af at sønnen Daniel er "en skabagtigt bøssekarl". Mads bliver meget vred og græder og sender Daniel væk til Frankrig så han kan omgås andre af hans egen slags og prins Henrik. Her slutter serien.


Trivia-facts redigér

  • Flere af seriens personer begår undervejs selvmord, selvom Lise Nørgaard stadig hævder at de blev "skrevet" ud af serien. Det bedste eksempel er da den urgamle fru Møg sætter sig i en rullestul og dør. Kameraet klipper dog hurtigt til næste scene.
  • Seriens musikalske tema er komponeret af Bent Fabric.
  • Serien har aldrig været vist i dansk TV, selvom DR hårdnakket hævder at have sendt den hundredevis af gange.
  • De fleste personer i serien har øgenavne, som Grisehandleren, Røde og Fede.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.