Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon
Edit Page

Redigeringen kan fjernes. Kontroller venligst sammenligningen herunder for at bekræfte at det er hvad du ønsker at gøre, og gem så ændringerne for at fuldføre fjernelsen.

Nuværende version Din tekst
Linje 1: Linje 1:
 
{{Bandlyst af Paven}}
{{Citat|Jeg smadrer fandeme dem og deres lorte-kirke!|Martin Luther|nonner som ikke ville knalde}}<br />
 
 
{{Gud}}
 
{{Wikipedia|Martin Luther}}
 
{{Wikipedia|Martin Luther}}
'''''Martin Luther''''' (10. november, [[1483]] – 18. februar, [[1546]]) var en [[munk]] der som den første oversatte [[bibelen]] og [[kristendom]]mens budskaber til [[andre]] [[sprog]] end [[latin]]. Dette førte til nogle [[Reformationen|lidt mærkelige resultater]] over hele [[Europa]]. Han var desuden opfinder af et helt specielt instrument, som han opkaldte efter sig selv: [[Guitar|''Luthen'']].
+
'''''Martin Luther''''' (10. november, [[1483]] – 18. februar, [[1546]]) var en [[munk]] der som den første oversatte [[bibelen]] og [[kristendom]]mens budskaber til andre sprog end [[latin]]. Dette førte til nogle [[Reformationen|lidt mærkelige resultater]] over hele [[Europa]]. Han var desuden opfinder af et helt specielt instrument, som han opkaldt efter sig selv: [[Lut|Luthen]].
  +
 
== Arbejde ==
 
== Arbejde ==
Martin Luther blev for alvor kendt efter hans hærværk imod [[by]]en [[Wittenbergs]] [[kirke]] d. 31. oktober, [[1517]], hvor han sømmede sine slagord, "De 95 teser", fast til døren. Han blev inspireret til dette af sin [[hemmelig]]e [[elsker]], [[Philipp Melanchthon]]. Folk gad ikke læse alle 95 slagråb, men kunne dog konkludere at Luther kaldte [[Paven]] en nærig fedthas og den [[katolicisme|katolske kirke]] for grådige fribyttere. På trods af Paven efterfølgende kaldte Luther for "en stangstiv [[tysker]]", og den katolske kirke truede med ham med bål og brand og udsatte ham for [[din mor]] jokes, spredte hans budskab hurtigt over Europa sammen med hans oversatte bibel.
+
Martin Luther blev for alvor kendt efter hans hærværk imod [[by]]en [[Wittenbergs]] [[kirke]] d. 31. oktober, [[1517]], hvor han sømmede sine slagord, "De 95 teser", fast til døren. Folk gad ikke læse alle 95 slagråb, men kunne dog konkludere at Luther kaldte [[Paven]] en nærig fedthas og den [[katolicisme|katolske kirke]] for grådige fribyttere. På trods af Paven efterfølgende kaldte Luther for "en stangstiv [[tysker]]", og den katolske kirke truede med ham med bål og brand og udsatte ham for [[din mor]] jokes, spredte hans budskab hurtigt over Europa sammen med hans oversatte bibel.
  +
Han er fortid... var i virkeligheden uddannet håndværker, direkte blev han sendt fra den jyske håndværker skole til en munkeorden i Tyskland, hvor han så heldigvis blev taget til fange, han levede resten af sit liv som vegetar og spiste kun rå æg.
 
== Efterkommere ==
 
Luther fik en søn med den eneste nonne, der bukkede under for truslen om at smadre hende og Kirken. Denne søn lod sig senere krone under navnet '[[Martin Luther King]]', og blev den første [[sort]]e [[konge]] i [[Afrika]], som ikke solgte sin egen befolkning til [[dem]], hans folk altid omtaler som ''Dem Wite Wunz''. Luthers barnebarn fik i øvrigt rollen som ''The Wild Bunch'' i Guy Ritchies 'The Rockenroller', men mange tror fejlagtigt at han også spillede ''Bane'' i 'Batman 3' - det var ''Luther'' [[selv]].
 
 
== Indflydelse ==
 
== Indflydelse ==
Da den brede [[befolkning]] takkede Martin Luther og kunne høre og forstå, hvor [[syre]]t nogen af bibelens [[Selvmodsigelse|historier]] lød, stoppede de langsomt med at tage [[præst]]erne og [[Paven]] alvorligt. De fik i stedet et mere afslappet forhold til [[religion]]. Denne tilbagelænede indstilling har til sidst ført til, at hele [[Nord]][[europa]]s [[befolkning]] er blevet så afslappet, at kirkerne er nødt til at lokke med [[gratis]] [[kaffe]] og [[kage]] for at få besøg, hvilket desværre stadig kun består af kætteriske invandrere, der stjæler kagerne.
+
Da den brede [[befolkning]] takket Martin Luther kunne høre og forstå, hvor syret nogen af bibelens [[Selvmodsigelse|historier]] lød, stoppede de langsomt med at tage [[præst]]erne og Paven alvorligt. De fik i stedet et mere afslappet forhold til [[religion]]. Denne tilbagelænede indstilling har til sidst ført til at hele Nordeuropas befolkning er blevet så afslappet, at kirkerne er nødt til at lokke med gratis [[kaffe]] og [[kage]] for at få besøg.
  +
Hans uddannelse som bager har gjort ham ufatteligt [[kendt]], en formidabbel bag-mand, et smukt menneske var han.
 
 
== Se også ==
 
== Se også ==
*[[Protestantisme]]
+
* [[Protestantisme]]
  +
{{DEFAULTSORT:luther, martin}}
 
{{Bandlyst af Paven}}
 
{{Gud}}
 
 
[[Kategori:Udenlandske historiemennesker]]
 
[[Kategori:Udenlandske historiemennesker]]
[[de:Martin Luther]]
 
[[en:Lex Luthor]]
 
[[eo:Marteno Lutero (Reĝo)]]
 
[[es:Martín Lutero]]
 
[[fi:Martti Luther]]
 
[[it:Martin Lutero]]
 
[[la:Martinus Lutherus]]
 
[[nl:Maarten Luther]]
 
[[pl:Marcin Luter]]
 
[[pt:Martinho Lutero]]
 

Please note that all contributions to the Spademanns Leksikon are considered to be released under the CC-BY-SA

Afbryd Hjælp til redigering (åbner i et nyt vindue)
Kære læser af sære hjælpebokse. Du har nu gennem dit ihærdige læseri fundet frem til en komplet liste af de mest benyttede wiki-koder. Tillykke! Klik på dem og de ryger på magisk vis ind i din artikel.