Spademanns Leksikon

The Stig prøver at finde vej i marsken. Det var ganske strenge tider dengang[1]bl.a. var gps'er nærmest umulige at komme i nærheden af

Marsk Stig (Eller "Stig Andersen", som han jo rent faktisk hed, eller "Hvide" som han blev kaldt) var en af de fredløse døgenigte, der blev nakket for at have nakket Erik Klipping ved "Mordet i Finderup Lade".

De tidlige år[]

Marsk Stig blev født engang i 1200-tallet i det den østlige del af Jylland, og var en del af "Hvide" slægten, og således i familie med både "Hvidesten-gruppen" og med Gasolins roadie[2].

Af en eller anden grund gjorde man Stig til hærfører, måske nok fordi at hans familie ejede kassen!, men nok også fordi at det var sejt dengang, at man kunne kalde sig "hærfører". Det lyder da i hvert fald noget bedre end "Marsk".

Krig og konger[]

I 1275 har Stig fået samlet sig en hær, som han bruger til at battle med den svenske kong Valdemar. Da Stig sådan set gør det fint, bliver han bagefter sat til at dele arven efter Erik Plovpenning. Dengang var Marsk Stig en fin mand!

Mordet i Finderup lade[]

Den 22. november 1286 får Erik Klipping klippet pladerne i Finderup Lade. Helt uberettiget får Marsk Stig en del af skylden, og bliver dømt i 1287. Bare for at være sikker, så bliver han dømt til døden in absentia i 1305[3] for mord og foragt for retten.

Det er aldrig bevist at Marsk Stig var til stede ved mordet, og både fingeraftryk, DNA-profil, afhøringsrapporter, retsmedicinske rapporter og overvågningsfotografier er aldrig fundet. Der var i det hele taget ikke styr på en skid dengang!

Norgesrejsen og krigen mod kongen[]

Herefter flygter han til Norge, hvor han allierer sig med "Erik Præstehader"[4] og går i krig med kongen. Stig var efter sigende en lille smule harm over, at kongen havde voldtaget hans kone, mens Stig selv var ude og føre krig for kongen.
Det var allerede dengang tydeligt, at bare fordi at man har et sejt tilnavn, så kan man ikke se sig fri for at kongen og hans folk får tager lov til at hyppe ens familie. Man skal jo huske, at Stavnsbåndet først bliver ophævet 500 år senere, men det forhindrer ikke Stig i at tage affære, sammen med "Erik Præstehader".

Marsk Stig tog hjem fra Norge i 1287 og det første han mødte da han kom over Øresund var Helsingør. Den brændte han, og så brændte han ellers:

Og derefter hele det sydfynske øhav og Lolland-Falster. Sådan går det, når man pisser på den forkerte Stig!

Død og eftermæle[]

Marsk Stig døde i 1293. Hvordan ved man ikke, men det antages at han fik hjertestop.

30px-Cquote1 svg.png Nu stander landet i vaade 30px-Cquote2 svg.png
Marsk Stig viserne om da verden gik amok!


Efter hans død var der et pokkers palaver, hvor skiftende konger og historikere var uenige om, hvem af Erik-erne som var gode og hvem som var dårlige. Erik Menved gav Marsk Stig hans ting tilbage, men igen var han der ikke for at modtage gaven. Utaknemmelige skarn!

Efter hans død blev der digtet en masse Marsk Stig-viser. Helt sikkert med det ene formål at få en folkeskolelærer til at plage sine elever til døde af kedsomhed, når der skulle tolkes tekster 700 år senere.

Marsknoter[]

  1. .
  2. Som hedder "Hvide". Hvis du ser ham, ved du hvorfor...
  3. Stig var dør 12 år tidligere i 1293, men det undskyldte ikke hans udblivelse fra retten.
  4. Oprindelsen af tilnavnet er usikker.
Hvidelogo.jpg
Hvideslægten - i store træk
Spademanns... Hvis du vil Hvide mere
Eller lidt mindre, egentlig
Palnatoke · Asser Rig · Ebbe Skjalmsen Hvide · Stig Hvide · Skjalm Hvide · Sune Ebbesen · Absalon · Anders Sunesen · Esbern Snare · Johannes Ebbesen · Jakob Sunesen · Jakob Erlandsen · Marsk Stig