FANDOM


Maant

Marie i de gode tider. Lidt af et skår, når man tænker på hun deler oprindelsesland med Falco!

Marie Antoinette, døbt Maria Antonia Josepha Johanna, I folkemunde kaldet "Østrigeren" og "Hende med halsbåndet"(1755-1793) var dronning af Frankrig og en af verdenshistoriens bedste eksempler på den blanke blondine. Som næstyngste barn af den østrigske kejser tilhørte hun slægten Habsburg, en slægt der den dag i dag har den uofficielle rekord i indavl for kronede hoveder. Det var dog i hendes egenskab af dronning af Frankrig, som gemalinde for Ludvig den 16., at hun blev udødeliggjort, med et omdømme der kun blev pyntet LIDT på af Sofia Coppola i hendes film fra 2006.


Født under en heldig Mozartkugle redigér

Marie blev født ind i et liv der lignede musikvideoen til Annie Lennox' "Walking on broken Glass". Masser af pudderparykker, forgyldt gips og intriger. Hun havde en ordentlig røvfuld søskende, for hendes far var en horny mand. Hun talte dog ikke meget tysk, idet lingua franca ved de europæiske hoffer på den tid var fransk, lidt ligesom når skabagtige modedesignere idag strør om sig med franske gloser for at virke anderledes og spændende.


Så velbegavet som hun var rent musikalsk og fysiskt, var hun til gengæld ikke videre heldig på andre områder. Hun siges at have haft den onde apotekerhåndskrift, og ville, hvis hun have levet idag, nok fået en bærbar betalt af kommunen. Hendes mor, der havde så mange unger at hun havde en tendens til at forsømme og skræmme Marie, gjorde op med en ret stodderagtig voyeuristisk tradition ved det østrigske hof, nemlig at enhver hofmand/dame der ønskede det, havde lov til at overvære når kejserinden skulle føde.

Hendes forældre regnede ikke med at hun ville blive et større ægteskabsdiplomatisk aktiv, men så skete der noget. Hendes far tog billetten i 1765, og Marie's bror Joseph kom på tronen som Joseph II. Og da en kopper-epidemi raserede gennem familien kort tid efter, efterlod den Marie som den eneste ledige kandidat til ægteskab for en ret så anselig "bejler". Den franske Dauphin(Kronprins).

Rejsen til Chatox redigér

Men i bedste hestemarked-stil havde franskmændende deres forbehold. De tjekkede bisserne på den 12-årige pige og fandt dem for skæve, efter sigende så skæve at selv Grev Ingolf ville have korset sig. Så en læge fra Frankrig blev hidkaldt, og hen over de næste par måneder gik han til værks - uden bedøvelse - på pigebarnets tandsæt indtil det franske hof var tilfreds med resultatet.

Det lyder som noget taget fra SAW-filmene, men sådan gik det sgu ned.

Sideløbende med dette blev de høje herrer enige om hvor stor en bryllupsgave der skulle følge med hende, og den 19. April 1770 blev hun gift pr. stedfortræder med den franske kronprins. Stand-in for hendes kommende mand var hendes egen bror. Lidt hillbilly, men hvad fanden, det er jo også Habsburgerne vi taler om. Hun blev endeligt ceremonielt gift med Louis et par dage senere på Versailles-slottet, men det unge par gjorde sig selv slemt til grin fordi de ikke gik ordentligt til den på lagnerne på bryllupsnatten. Pinligt i 1700-tallets Europa, skandaløst i Frankrig helt op til vor tid.


Den lidt naive blondine blev ret hurtigt inddraget i hofintrigerne, og især hendes svigerinder manipulerede hende til at prøve at lave en manifestation overfor hendes svigerfars friend with benefits Madame Du Barry. Dette slog dog fejl efter at Maries mor og den østrigske ambassadør lagde pres på hende til at anerkende Du Barry's eksistens.

"Ups, sagde jeg det højt?" redigér

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.