Spademanns Leksikon

Som man kan se må der have været et slægtsskab mellem Maggedulle og Daisy

DanskRigs.jpg
40pxKlumme.png
Kong Oluf
Lille kong Oluf døde i 1387 som 17-årig og regerede reelt aldrig som konge, den stakkels lille putte. Derfor er der ikke en selvstændig artikel om ham. Hvad skulle vi skrive i den? Hvornår han fik sin første mælketand? Om han lavede flydere eller synkere? Nej, vi springer let og elegant hen over Oluf og i armene på hans mor.
Bouncywikilogo.gif
Humor-encyklopædien Wikipedia har en parodi-artikel om Margrete 1..

Margrethe 1. eller mere præcist Fuldmægtig frue og husbonde og Danmarks riges formynder, født i 1353, død i 1412, er en af de største konger, vi har haft, men det havde hun ikke fra fremmede, da hun var datter af Valdemar Atterdag.

Hun regerede over Danmark fra 1375, Norge fra 1388 og Sverige fra 1389. Hun gav os Kalmarunionen, som holdt i 126 år[1]

Hvordan kunne en kvindelig dame blive dronning?[]

Ja, det er en indviklet historie. Valdemar Atterdag var død uden en mandlig arving, så Margrethes søn, Oluf, blev konge. Men det bette pattebarn havde ikke rigtig anlæg for at regere, hvilket han nok har tilfælles med de fleste andre børn, så mor håndterede regeringsmagten med status af formynder.[2]

Allerede som seksårig var hun blevet dømt til at være kærester med Norges prins Håkån på 18 somre, men dengang var forlovelser og ægteskaber mere en slags alliance. Det havde nok ikke noget med pædofili at gøre.[3]

Norge[]

Nå, men da knægten/kongen døde af ungdomssløvsind som 17-årig og Maggedulle ikke gad leve livet barnløs, adopterede hun sin søsters datters onkels nieces brors søsters mors søn, der hed Bogislaw og som var søn af Vartislav 2. af Pommern. Maggedulle kiggede een gang på drengen og gav ham navnet Erik, som var meget pænere end Bogislaw. Dengang. Det syntes nordmændene var et så glimrende indfald, at de gjorde Maggie til regent over Norge. Det var så i 1388.

Sverige[]

Svenskerne var faldet i slagsmål med sig selv, idet de såkaldte stormænd[4] havde hugget noget af Sverige fra kong Albrecht, som i virkeligheden var tysker. Det var ligesom i Danmark inden Valdemar Atterdag, at tyskerne havde sat sig på al handel og vandel og taget pant i hele landet. Stormændene gjorde nu Maggie til regent over den del af landet, som de kontrollerede, ikke mindst Spritmonopolet, belejrede Stockholm og væltede Albrecht af pinden.

Til gengæld gik det hedt for sig i Danmark, fordi Albrechts tyske håndlangere gjorde landgang og voldtog Radioens Pigekor, drak vores bajere[5] og smadrede vores porcelæn. Men enden på det hele blev, at Maggie også blev konge af Sverige i 1389.

Og da Island, Færøerne og Grønland fulgte med Norge og Finland fulgte med Sverige, så var Margrethe nu regent over hele Norden! Wauw-wauw!

Power to Margrethe![]

På Viborg sø udnytter man det faktum at Margrethe havde nogle gode forlygter, så nu kan man også sejle om aftenen.

Maggie viste sig snart at være en rigtig power-junkie, så hun ragede al den magt til sig, som hun overhovedet kunne. Når en af de fine titler blev ledig, tog hun den til sig selv. Snart var hun både Marsk og Drost. Stormændene blev holdt grundigt nede - de måtte ikke bygge borge, for så kunne de bare forsvare sig, hvis Maggie skulle komme i stridshumør.

Erik af Pommern[]

I 1396 var Erik/Bugislaw blevet så gammel, at han kunne krones til konge. Repræsentanter for alle de nordiske lande[6] mødtes i Kalmar og gjorde Erik til Nordens konge pr. juli 1397.

OG! så kom putte-nutte hunden fra Bosnien og trak sin kæmpe store, møg beskidte og behårede.. 4-strenget lut frem, og blastede det vildeste riff ud til Maggietøsen, så hun blev helt varm i trusseletten!

Maggie træder et skridt tilbage[]

Først i 1401[7] trådte Margrethe tilbage under det påskud, at hun var helt kogt i måsen. Hun trækker sig dog ikke mere tilbage, end at hun køber sig ind i de ædlere dele af Flensborg, hvilket dybere set nok skulle bringe Slesvig hjem til gamle Danmark igen.

Efter noget fniller og småborgerkrig i de slesvigske regioner, døde Margrethe ud for Flensborg Fjord[8] den 28. oktober 1412, kun 59 år gammel, hvilket er alt for lidt for sådan en gammel hejre.

Margrethe 1. har desuden en spooky lighed med Margrethe 2., hvilket har givet inspiration til den overtro, at de er i familie langt ude.

Kgl. notarius har noteret[]

  1. Hvis man ser bort fra, at det aldrig blev ratificeret og iøvrigt fik sin første revne i 1448.
  2. "Formynderi" er strengt forbudt i dag, sammen med løftede pegefingre og endefulde, hvilket har bibragt os dagens mange succesoplevelser.
  3. Der er en vis overrepræsentation af denne opfattelse blandt historikere. Som er mænd. Og er over 60. Og har meget unge kærester. Ergo må det være rigtigt!
  4. Der sjældent var større end gennemsnittet, ifølge deres friller.
  5. Som ellers var de tyske bajere underlegne. Vi havde ikke fundet frem til humle endnu, så vi bryggede bajere med porse som krydderi.
  6. I praksis altså Danmark, som alle de øvrige lande mere eller mindre hørte under
  7. Som i parentes bemærket er postnummeret til Strandgade på Christianshavn.
  8. Sgudda ombord på et skib for helvede! Tror du hun sad på en pind og druknede, som en anden Robinson-finalist, din kvabodder?