Spademanns Leksikon
Spademanns Leksikon

Her ses malermester Jørn Johansen male en knækket hvid på savsmuldstapet

Det er en kunst i sig selv at erobre en titel så prestigefuld som maler. Denne titel hører til verdens fineste, og er sin pris værd i guld at bestride mindst få gange i sit liv.

Maler er det erhverv med mindst indhold, som samtidig skaber dybe kontraster i alle andre ellers så attraktive jobs, som akademiker, videnskabsmand og forsøgskanin.


Fordelene ved at være maler[]

Men maler har virkelig sine højtstående fordele, som for eksempel gratis maskinvask hos sine kunder under embedsudførelsen af det kunstneriske arbejde: Gratis kost og logi, samt croissanter med frisk skåret spegepølse hos bageren hver morgen, fordi bagerkonen føler sig tiltrukket af den mandlige, kunstneriske – tydeligvis flotte, bedrivende, og stærke maler i front figur, der altid er klistret bag på McDonald’s æskerne med en reportage vedrørende arbejdsløse malere.

Mediernes fordrejning[]

Men mærkeligt nok har vi aldrig hørt om arbejdsløse malere. Dette skyldes at det kun er fattige virksomheder som MacDonald der tør reklamere for sådan en skændsel mod det bedrevidende samfundskrævende job – maler. Når det taget i betragtning er blevet forbudt for de højtstående medier at så meget som nævne noget omkring en arbejdsløs maler eller to. Der bliver altid sagt; ”Ja nu er det jo sådan at maler er et anerkendt arbejde inden for branchen, med en af de højeste timelønninger på Danmarks statistiske plan. Og der er tilmed stor mangel på disse.”

I virkeligheden er det er forklædt budskab som medierne prøver at bilde os ind omkring det at være maler, i håb om at flere vil vælge sig ind på maleruddannelsen, og dermed ikke være truende for deres egne jobs. Men alt taget i betragtning kan du ligeså godt være snedker, murer, eller for den sags skyld tømrer. Det vil inden for hvert eneste af de job, stadig være samme mønster – samme arbejdstid – og samme elendige løn. For godt nok har de en af Danmarks højeste statiske timelønne. Men de arbejder heller ikke 37 timer om ugen. Nej de arbejder kun 5 timer om ugen, og det resterende arbejde overlader de til de illegale polske håndværkere, der kun skal have det halve i timeløn, for at arbejde i 40 timer om ugen. På den måde vil maler altid være at prestigefuldt arbejde – med den højeste statiske timeløn, den laveste arbejdstid, og det højeste antal af vikarierede timer til halv løn.

Link[]