FANDOM


Af cand.mag. i børnetegninger, dr. Ingvald Achdulieberkind

Mayonaisekrig

Figur 1. Denne internationale bestseller (eller på dansk: bedstesælger) beskriver den danske kamp om de franske gloser

Mayo

Figur 2. Hvor svært kan det være? Glem nnaise og næse og kald stadset mayo!

Flute

Flute: Sprogforbistring betød for Corinne Clery, at hun fejlede ved optagelsesprøven til Statens Musikalske Skole for Levebrødsmusikere. Levebrød hedder på fransk Le baguette de la Vie.

Majonæsekrigen er den folkelige betegnelse for en diskussion, der igennem flere år har været igang blandt medlemmerne i "Foreningen for korrekt stavning af franske ord i det darnske sprog". Krigen føres dog på flere fronter, hvor den næststørste front er rettet mod sprogsjusket i Darnmarks Rardio og den tredjestørste er rettet mod udtalen i Anna Pihl.

Fordanskning af franske ordredigér

Mayonnaiseredigér

Balladen går på om man skal skrive mayonnaise eller majonæse. Det sidste giver lidt uheldige associationer på grund af ligheden med en vis legemsdel, ligesom med blomkålsører, som heller ikke er en madvare af betydning. Mayonnaise derimod, er lidt finere, lidt mere sofistikeret, men desværre umuligt at stave til for såvel idioter som akademikere. Amerikanerne, der ikke gider alt det fis, har selvfølgelig løst problemet for længe siden. Se figur 2.

Fluteredigér

Ligesom franskbrød eller som vi kaldte det tidligere, La Brod Francaise, er betydningen af ordet flute gået fløjten. Danskerne æder det, franskmændene spiller på det. Flutes hedder på fransk baguette, hvilket lyder som en sød pige på en varm sommerdag. Flute på dansk lyder snarere som noget man slipper, når man rejser sig for hurtigt.

Patrouilleredigér

For små 60 år siden var politiet ikke på patrulje. De var på patrouille. Her måtte betjentene smide håndklædet i ringen og konstatere, at det var mere end de kunne klare (at stave til). På grund af sprogforbistringen er al patruljering (patrouillering) på gåben nu stoppet i alle danske byer. Det var umuligt for de stakkels politifolk at afgive en skriftlig rapport, når et så gement ord skulle være så skide svært at stave til. "Patroiouullle.... Patrouile.... Satans! Glem det, vi ta'r bilen!"

~ Politimand om afrapportering

Fromageredigér

Fromage er heldigvis let at stave til, det skrives lige som det siges: "Fråmaaaaasje"

~ Dig om ost

Eller næsten. Desværre betød sprogforbistringen, at betydningen blev ombyttet fra ost til gele, hvilket kan være lidt af en overraskelse ved en blindsmagning.

Variationer: Fromage a la Citroën - ost med rustrød skorpe og masser af huller.

Cock au Van redigér

Ingen kan rigtig huske hvordan det staves på fransk, men da der heller ikke er nogen der kan huske opskriften, gør det ikke så meget. Det er dog vist noget kokken bruger rigeligt med vand til.


Flamberet Tærte redigér

Tarté Flambé. Ja, ja. Bare læg trykket på sidste stavelse, så er du tæt på at tale rigtig fransk.

Du skal dog ikke regne med at få en flamberet tærte, men nærmere er supertynd pizza (som kommer fra italiensk - så ved du også det) med en lille bitte smule løg og tynd bacon. Bare for at vise dig at din udtale alligevel ikke narrer nogen. Det bliver lige 12 Euro. Have Mercy (usk h'et er stumt).

Stubbekøbingredigér

Se, her har vi virkelig en overraskelse. De fleste aner simpelthen ikke, hvor fransk dette ord er. Ordets oprindelse fortaber sig lidt i det dunkle, men som alle ved, var Stubbekøbing oprindelig en fransk feriekoloni fra napoleonstiden, grundlagt af Gabriel Jensen (udtales Garbrielle Jen-sén). Ordets oprindelige udtale har været noget i retning af: "La Stube de la Cupain"

~ Gabriel Jensen i en kæfert

Her må vi desværre krybe til korset og bekende, at ordet stube er tysk og betyder stue, og ordet cupain er gælisk, og det er der jo ingen der ved, hvad betyder. Men det lugter lidt af Frankrig, ikke?

Ikke?

Specialiteter redigér

I Frankrig er det næsten altid den skrappe kusine (Cuisine du terroir), der laver maden. Eksemplerne er mange:

  • Crème brûlée - cremebolle
  • Crêpes - pakket i crepe
  • Chokolademousse - sjokolademus
  • bechamelsauce - karamelsovs
  • canard - kanariefugl
  • tournedos - tårnduer

Der serveres pommes frites (friterede æbler) til det hele og endelig uden hollandaise.

Pas på poisson - det er giftigt.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.