FANDOM


Madlavning er en Avanceret måde at behandle fødevarer på, så de dels kommer til at smage godt og dels stiger til den tidobbelte værdi (se også avance).

Huttemeier

Kirsten Hüttemeier og Svend Pedersen fra den gang kvinder kunne lide at lave mad


Et eksempel på avance ved simpel madlavningredigér

Som eksempel kan vi tage restaurationsmad. Du vader ind, fordi du er godt tom i beholderen, bænker dig og får et menukort.

Her ser du så, at et stykke kød fra et selvdødt murmeldyr tilsat et par kartofler og lidt grøntsager fra fryseren, kan sælges for 199,- kr. Retten er aldrig prissat til 200 kr., fordi det eliminerer den psykologiske barriere i dit lille hoved, der bringer krejleren op i dig. Du bestiller også "husets vin", der er på "tilbud" til 195 kr.

Så du bestiller retten, venter de obligatoriske 45 minutter, kalder igen på tjeneren, der undskylder at han desværre havde glemt dig, men NU skal der nok ske noget og 20 sekunder senere får du den ret serveret, som kokken anrettede 10 minutter efter du havde bestilt. Koldt og fesent er det, så du kalder igen på tjeneren der undskylder mange gange og tager retten med ud. 2 minutter efter hører du det obligatoriske "pling" fra mikrobølgeovnen og glæder dig til din varme mad. Der sker ikke en skid.

Efter yderligere 10 minutters venten kalder du igen på tjeneren, der undskylder at det har taget så lang tid, nej, han havde bestemt ikke glemt dig, men spisestedet her har trådløst internet og han var midt i et pokerspil.

20 sekunder efter står retten på bordet igen. Kold. Du æder lortet, fordi du ikke gider brokke dig mere og lægger 5 kroner i drikkepenge, hvilket foranlediger, at tjeneren ikke gider hilse dig med klicheen:"Hav en fortsat god dag", når du går.

Nå, skide være med det. Lad os se hvad spisebiksen tjente på det:

Udgifterredigér

Da vi i det modne segment elsker at opstille regnestykker i tabelform, kommer det her i en lind strøm:


Restaurantens udgifter Pris
Ædelse 4,95 kr.
"Vin" 19,95 kr
Tjenerens timeløn 28,95 kr
Leje af lokale 10,95 kr
Kokkens løn for ulejligheden 39,50 kr.
El til ovn og mikrobølgeovn 2,50 kr.
KODA/Gramex for at kunne spille Phil Collins i en lind strøm 1,25 kr.
Ialt 88,10 kr

Indtægterredigér

Stadig bar tabeller. Hav tålmodighed med de gamle og acceptér det. Jeg ku' være din mor!


Restaurantens indtægter Pris
Ædelse 199,00 kr.
"Vin" 195,00 kr.
Drikkepenge 5,00 kr.
Ialt: 399,00 kr.


Da vi husker alt om regning fra vore unge dage i realskolen, er det nu relativt simpelt at trække udgifterne fra indtægterne og se hvad biksen har tjent på det. Lad os nu se (vi har snydt lidt og regnet det hele ud på Windows XPs indbyggede lommeregner, så der er ingen garanti for resultatet):

399,00 kr. - 88,10 kr. = 310,90 kr. i overskud. Et overskud, som ryger lige ned i foret på det ondskabsfulde multinationale selskab, der driver biksen, og som i parentes bemærket "køber" sine varer fra et holdingselskab på Kanaløerne til overpris, så overskuddet forsvinder over i en skattefri pengetank. Skraldespanden med dine efterladenskaber (fra tallerkenen, for helvede) dumpes på Harboøre Tange i en sen nattetime.

Men hvad rager det dig... Hvis du er mere sulten, kan du bare gå til pølsemanden.

Velbekomme!
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.