FANDOM


Black-velvet-whiskey

Dette sjældne fotografi fra middelalderen (ca. 1977) viser en dame, som er iført en smule mørkt stof. Tilsyneladende er formålet med billedet at agitere for en flydende udgave af formørket stofflaske. Denne flydende formørkelse går aktivt ind i hjernen og dræber alle dine hjerneceller lægger en dæmper på din stress og gør dig samtidig utrolig morsom, begavet og sexet

"Det er noget formørket stof det her!"

~ Dig om hashMørkt stof er det, som vi har allermest af. Ja, det vil sige, ikke os, som sådan. Men universet har en kæmpe bunke mørkt stof; faktisk så meget, at det udgør 85 procent af Alting! Da du og jeg også er en del af alting, kan vi konkludere, at vi - i det mindste teoretisk - kun består af 15 procent baryone elementarpartikler. Men hvis det normale stof er baryone partikler, hvad består mørkt stof så af?

I've got a Theory, and it is mine!redigér

Jeg er rigtig glad for at du spørger. Jeg har nemlig et forslag. Dette forslag, der forlener det mørke stofs partikler med en sjælden form for elektromagnetisme, er blevet styrket af en detaljeret analyse, udført af et par teoretiske fysikereVanderbilt University: Professor Robert Scherrer og post-ph.d.-stipendiat Chiu Man Ho. En artikel om forskningen blev offentliggjort online forrige onsdag af tidsskriftet Physics Letters, Litra B, 42/2017.

Her kan man læse, at de atomer, vi spiser og udånder hver dag (ja, faktisk alt, hvad vi kender til) kun udgør $ 4,214/666*2 $ procent af universet. Men mørkt stof har lagt beslag på 23,3 procent af den samlede karma i kosmos, og den mørke energi udfylder 72,1 procent, oplyser Ekstra Bladet. Tilsammen udgør disse mørke mængder af eksistens en herrestor andel på 95,4 procent af dig og mig og ligesom alting. Men i takt med at mørkt stof er blevet så tæt entangled med vores del af virkeligheden, så er nogle iblandt os mere ivrige efter at ønske sig tilbage til de gode gamle dage, hvor man ikke behøvede at lægge mærke til, at det fremmede trængte sig ind på ens enemærker. At der var tale om en mørk substans hjalp jo heller ikke noget.

$ f(0) = int_I f(x) * delta(x) dx $

"Der er rigtig mange forskellige teorier om karakteren af ​​mørkt stof. Hvad jeg godt kan lide ved denne teori er dens enkelhed, dens flotte røde farve, og så det faktum, at den kan afprøves," sagde videnskabsministeren efter afsløringen af det nye sort ved åbningsreception for Damernes Magasin.[1]

Mørke på Den Anapolske Højsletteredigér

Darkmater

I artiklen, der prydes af titlen "Anapole Dark Matter", foreslår fysikerne, at mørkt stof er en usynlig form for stof, der kan være lavet af en type elementarpartikel kaldet Majorana fermionen. Partiklens eksistens blev forudsagt i 1830'erne, men den lille satan har stædigt undgået en afsløring indtil nu.

Flere fysikere har foreslået, at mørkt stof simpelthen er lavet af Majorana-partikler, men Scherrer og Ho har udført detaljerede beregninger, der viser, at disse partikler er enestående egnet til at besidde den sjældne, doughnut-formede[2] type af et elektromagnetisk felt, som vi[3] kalder en anapol. Dette felt giver fermionerne egenskaber, der afviger[4] fra de partikler, der besidder de mere almindelige områder og har to poler (nord og syd, positive og negative) og forklarer, hvorfor de begge to er så svære at opdage. Opgaven med at påvise det mørke stof er en forudsætning for Standardmodellen, der udelukkende omhandler seks forskellige kvarker (lilla), seks forskellige leptoner (grønne) og fire bosoner (røde), der bærer de fundamentale naturkræfter. Til sidst Higgs-bosonen, der forklarer, hvorfor nogle partikler har en masse (kvarker, leptoner), mens andre ikke har (bosonerne).[5]

Hvordan mørkt stof hænger sammenredigér

Mørkt stof vekselvirker med almindelige stoffer gennem tyngdekraften. Derved kommer galakserne til at vejemeget mere, at de kan bremse stjerner med stor fart. Hvis det mørke stof ikke var til stede, ville disse stjerner fistre af sted, undslippe galaksens tyngdefelt og skabe kaos alle mulige andre steder.

Mørkt stof er ikke med i Standardmodellen, som ellers beskriver alle kendte elementarpartikler.[6] Standardmodellen beskriver dog ikke de specielle naturkræfter for mørkt stof, som ikke kan vekselvirke via den elektromagnetiske kraft.

Årsagen til at mørkt stof bremses af tyngdekraften er, at en masse små elementarpartikler er blevet sammenfiltret med makkere, som i mellemtiden er smuttet over i et af de parallelle universer. Dette "entanglement" giver en svag friktion på det subatomare niveau.[7] Tyngdekraften i mørkt stof består således af en slags friktion, som desværre ikke nåede at komme med i den store bog om kvantemekanik.

Og hvor bruger man ellers mørkt stof?redigér

Stoflige mørkenoterredigér

 1. Endelig fri efter de fem forbandede år under tyskerne. Nu skulle der bolles nogle briter!
 2. Ja, de er spiselige, men så små, at de falder igennem den atomare gitterstruktur i dig, så de afgiver kun meget, meget lidt næring undervejs
 3. I andre lande kaldes den en anupul
 4. Se også børnelokker
 5. Bosonerne viste sig i 2025 at være interaktive med det, som man hidtil havde antaget var mørkt stof. I virkeligheden var både det og fætteren, mørk energi, usynlige og delvist tilhørende andre, parallelle dimensioner
 6. fx elektroner og de kvarker, som protoner og neutroner er opbygget af
 7. Vi har regnet lidt på dette i skolelaboratoriet, og vi er kommet frem til at tværsnittet for vekselvirkningen må være et sted i nærheden af $ 1,7 x 10^-4 cm^2/g $.
 8. Ud fra tilfældige målinger af den kosmiske baggrundstråling, vurderer astrofysikerne, at universet består af rundt regnet 69 procent mørk energi, 23½ procent mørkt stof og 7½ procent almindeligt stof i form af støv, stjerner og planeter. Den såkaldte mørke energi og masse er i virkeligheden et udtryk for, at vi befinder os i et univers, som gennem entanglement hænger sammen med 19 andre dimensioner
 9. En by i Udkantsdanmark, ikke langt fra Løgten
 10. Come on over to The Dark Side!
 11. Hvilket kræver store mængder af mørkt stof
 12. Mørkt stof er massen af potent energi i æteren og mørk energi er bare den kinetiske energi af æteren. Uden mørk masse ville lyshastigheden falde til det halve, netop som det ses i $ c = 1/sqrt(e0 x u0) $, hvor dielektricitetskonstanten af æteren er det reciprokke af elasticitetsmodulets permeabilitet i forhold til densiteten af det magnetiserbare materiale (eller har du måske et bedre forslag?)
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.