FANDOM


Lovstraf1985

Plakaten der blev brugt til at promovere filmen i hele Skandinavien.

Lov og Straf er en dansk film 1985 skrevet og instrueret af Astrid Henning-Jensen og med Tommy Kenter, Preben Lerdorff Rye, Ole Ernst og Tammi Øst på rollelisten. Preben Lerdorff Rye blev nomineret til en Bodil for bedste mandlige birolle for sin præstation som forsvarsadvokaten Birke.

Handling redigér

Den unge advokat Herbert (Kenter) har karrieren og livet foran sig sammen med sin forlovede Louise (Øst). Han har lige vundet en sag da han kontaktes af den legendariske forsvarsadvokat Johannes Birke, der ønsker at tage ham under sine vinger i en form for mentee/mentor-ordning, hvilket Herbert indvilliger i efter grundig overvejelse. Birke viser sig at have brug for Herbert hjælp i sagen om den tilsyneladende sindssyge Charlie Petersen (Ernst) anklaget for bestialske mordet på tre gymnasiepiger.

Hr. Birke afslører at anvende mange alternative metoder i sit arbejde, eksempelvis bruger han meget hypnose, tarotkort og opium. Herbert vivles stille mere og mere ind i Birkes okkulte verden hvor mennesker ikke opdeles i skyldige og uskyldige og bryder flere gange sine egne grænser i sin higen efter at følge Birkes anvisninger. Blandt andet må Herbert indlede et seksuelt forhold til gymnasiepigen Ulla (Benedikte Hansen) og han må bryde ind hos en dommer, da det muligvis er nøglen til sagen.

Herbert og Louise finder ud af at Charlie er skyldig og at Birke dennes biologiske far. Han har brugt Herbert som et led i at få sin søn frikendt, hvilket også lykkes uden at Herbert eller Louise kan stille noget op, da Birkes net af løgn og manipulation har kriminaliseret dem selv.

Medvirkende redigér

  • Tommy Kenter
  • Preben Lerdorff Rye
  • Ole Ernst
  • Tammi Øst
  • Poul Bundgaard
  • Benedikte Hansen
  • Louise Fribo
  • Ellen Winther Lembourn
  • Max Hansen Jr.
  • Bodil Lassen

Modtagelse redigér

Filmen blev udgivet 21. december 1985 og på trods af de negative reaktioner på filmens voldlige og seksuelle toner, blev den rost for sit gode skuespil og stærke spændingsscener. I.C. Lauritzen fra Danmarks Radio sagde i sin anmeldelse "...[Lov og Straf] er et dansk retssagsdrama af amerikansk format...æstetikken låner fra de tyske ekspressionister og den er skrevet med en pen der kunne tilhøre Dan Turell" og Bjørn Rasmussen beskrev filmen som "Sidney Lumet møder Dreyer".

Desuden medvirkede filmen til at fremme Tommy Kenters karriere som filmskuespiller og var med til at præsenterer Preben Lerdorff Rye for en helt ny generation. Filmen anses i dag som en forgænger for Lars von Trier hvilket ses tydeligst i hans afgangsfilm Befrielsesbilleder og senere debutfilmen Forbrydelsens Element. En 11 minutter lang sexscene mellem Tommy Kenter og Tammy Øst, der ender i tårer, var også med til at biddrage til filmens stadig store følge og billederne af Tommy Kenter i en trance, nærmest besat af det onde, suttende Tammis erigerede brystvorter er et stykke dansk kulturarv[Kilde mangler].

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.